Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

Cheesecake med rabarberkompott och hallon

(4)
1-4 TIM | Medel
Kommentarer
Spara
Börja laga

Är inte rabarber underbart så säg! Denna krämiga cheesecake med len rabarberfyllning är den perfekta efterrätten till vårens middagsbjudningar. Som kontrast till den krämiga fyllningen har cheesecaken en härligt ”crunchy” botten med smak av hasselnötter.

Detta är ett recept från Buffé nr 3, 2017
Till Buffé

Ingredienser

Portioner: ca 15 bitar
Botten
  • smör (till formen)
  • 100 g hasselnötter
  • 2 ägg
  • 3/4 dl sötströ
Rabarberkompott
  • 1 gelatinblad
  • 250 g rabarber
  • 1 msk vatten
  • 1 msk flytande honung
  • 2 msk sötströ
  • 1 dl hallon
Fyllning
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 3/4 dl sötströ
  • 400 g färskost (av cream cheese-typ)
  • 1 tsk vaniljpulver
Till garnering
  • 1 rabarberstjälk
  • 250 g färska hallon
  • 1 tsk finrivet limeskal
Lägg till i inköpslistan

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för ca 15 bitar portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Botten: Sätt ugnen på 175°C. Lägg ett bakplåtspapper i botten av en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj kanterna med smör. Mixa hasselnötterna fint i en matberedare. Vispa ägg och sötströ fluffigt med elvisp. Vänd ner de mixade nötterna. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  2. Kompott: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Ansa och skiva rabarbern. Lägg rabarbern i en kastrull tillsammans med vatten, honung och sötströ. Koka på svag värme tills rabarbern mjuknar. Tillsätt hallonen och låt koka ihop. Ta från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner i kompotten. Låt svalna.
  3. Fyllning: Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Separera äggen. Vispa äggvitan till ett vitt skum med elvisp. Vispa grädden. Vispa äggulor och sötströ fluffigt. Vispa ner färskost och vaniljpulver i ägguleblandningen. Lyft upp gelatinbladen och smält dem försiktigt i en kastrull. Vänd hastigt ner i färskostblandingen och vispa ihop. Vänd först ner grädden i färskostblandningen och sedan äggvitorna.
  4. Häll fyllningen i formen. Ringla över kompotten. Ställ cheesecaken i kylen minst 6 timmar.
  5. Strimla rabarberstjälken med en osthyvel och lägg i kallt vatten ca 30 minuter i kylskåp.
  6. Garnera cheesecaken med rabarber, hallon och limeskal.

För alla

Fri från gluten men innehåller mjölkprotein och ägg.
Gör laktosfri: välj laktsofria produkter av smör, grädde och färskost.

Tips

Sockerfria sötningsmedel ger en mer koncentrerad söt smak och påverkar inte blodsockret på samma sätt som vanligt socker.

ICA återkallar ICA salladsmix Läs mer