Un caffè per favore!

Italienskt kaffe

Här hemma i Sverige värdesätter vi verkligen våra fikastunder med kaffe. Men låt oss komma ihåg att finns det en helt ny värld att upptäcka när det kommer till vårt älskade java. Italienare är finsmakare när det kommer till kaffe - och det här är kaffe på italienska!
Tips! Här hittar du några enkla knep för godare bryggkaffe.

Skillnaderna mellan italienare och svenskar

Svenskar älskar kaffe och det syns tydligt på listan över vilka länder som konsumerar mest kaffe i världen: Sverige ligger på topp 10. Däremot är Sverige kanske inte det land man kopplar starkast till kaffe, utan mer finsmakare som Italien. Men faktum är att italienare dricker kaffe precis lika ofta som vi svenskar – men konsumerar inte samma volym. 

Italien ligger inte ens på listans topp tio och det är mängden kaffe per kopp som gör den stora skillnaden. För varje kopp (ofta en kort espresso) de dricker så är det ungefär hälften så många gram som i Sverige, eftersom det är dubbelt så mycket kaffe i våra muggar. Det är alltså våra stora koppar som drar upp snittet. 

Hur italienare dricker kaffe

Här i Sverige finns det två läger: De som dricker kaffet svart och de som dricker kaffe med mjölk. I Italien är gränserna inte lika tydliga, där handlar det mer om tanken, syftet och njutningen bakom varje kopp.

I Italien dricker man en cappuccino till frukost och under förmiddagen. Anledningen är att mjölken ska lägga sig som ett skyddande lager i magsäcken och att den är mer mättande än en espresso.

Det italienska arvet sätter mönstret för hur dagarnas intag av kaffe ska se ut. När förmiddagen övergår mot lunch är mjukstarten över och då övergår man i en energiboost – för både kropp och själ - och dricker espresso.

Espressotrenden fortsätter sedan med flera små koppar under dagen för att sedan avrunda dagen med en koffeinfri variant på kvällen. Det är inte så konstigt att espresson är så pass förknippad med Italien med tanke på att den ständigt är närvarande och en självklar del av den dagliga rutinen.

Anpassa kaffe efter mat och tidpunkt

Förmodligen skulle vi svenskar må bra av att ta in lite av den italienska kaffekulturen i våra liv. Starta dagen med något som är mildare i smaken och bättre för magen, för att sedan öka intensiteten under dagen. På eftermiddagen när sötsuget slår till väljer vi ett kaffe med toner av choklad och karamelltoner. 

På samma sätt som olika sorters vin passar till olika maträtter, så funkar även kaffe. De flesta av oss köper inte bara ett sorts vin och dricker till middagen, utan anpassar drycken efter mat och tidpunkt. Våga prova olika sorters kaffe under dagen och passa på att köp hem nya sorter när butiken har bra erbjudanden.

Visste du att...

Så håller sig kaffet varmare längre

Så fort du häller upp en kopp kaffe börjar innehållet svalna. Hur får man det att hålla sig varmt längre? Jo, genom att hälla i mjölk. Det kanske låter konstigt men kaffe med mjölk håller sig varmare hela 20 % längre än en slät kopp kaffe.

Lattekonst = kvalitet!

Lattekonst i skummet är inte bara vackert och imponerande utan kan även avslöja kvaliteten på koppens innehåll. Om konstverket håller sig kvar oförändrad betyder det att kaffet och skummet är tillrett på ett perfekt sätt.

Americano - bara i USA?

Nej, så är det självklart inte. En Americano kan du beställa överallt och betyder att du får en espresso som är utspädd med lite vatten. Namnet härstammar från amerikanska soldater som tyckte att det europeiska kaffet var för starkt under andra världskriget så de bad om lite extra vatten.

Kaffe som krydda

Kaffe i flytande form är poppis i chokladbollar men malda hela kaffebönor kan med fördel även användas som krydda i bakverk.

Artiklar (1551)

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Recept och inspiration

Med kaffe som ingrediens

Har du testat att smaksätta bulldegen med kaffe eller haft espresso i drinken? Om inte är det hög tid att prova nu. Här bjussar Lavazza på många av recepten!

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!