För Billy White och Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård i Stockholm går hållbarhet och matmagi hand i hand. Här bjuder de på ett gäng somriga recept med fokus på råvaran!
Rosendals trädgård – en plats av böljande grönska, knotiga fruktträd och en svit växthus där solen skiras genom glaset. Det är en av Sveriges mest älskade trädgårdar, och det tillhörande trädgårdskaféet är om möjligt ännu mer älskat. Billy White och Niklas Karlsson är kökschef och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård. Båda lockades till Rosendal för dess jordnära förhållningssätt, men också möjligheten att nå ut med idéer om hållbart odlande och ätande. Det handlar om att använda begränsningar som en kreativ möjlighet, helt enkelt.
På Rosendal odlas allt biodynamiskt – helt enligt första punkten i Stiftelsen Rosendals Trädgårds stadgar, som även slår fast att trädgården har som uppgift att sprida kunskap om biodynamisk odling till allmänheten. Det mesta går till kaféet och butiken, men man säljer även en del grönsaker till restauranger. En central princip för verksamheten är att använda de egenodlade råvarorna när de är i säsong och att verka så cirkulärt som möjligt – det vill säga att anamma ett kretsloppstänk där allt som odlas används och där eventuellt spill ska minimeras i så stor utsträckning som möjligt. Allt matavfall från både kök och gäster komposteras och förädlas till näring för kommande års grödor.
Inspireras av ljuvliga recept från Rosendals Trädgård. Somriga rätter med mycket grönt och söta recept perfekt till fikat!
Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm har funnits sedan slutet av 1800-talet. 1982 bildades Stiftelsen Rosendals Trädgård i syfte att driva en biodynamisk handelsträdgård och sprida kunskap och intresse om trädgårdskonst till allmänheten. Idag finns här en handelsträdgård med alltifrån grönsaksfält och växthusodling till gårdsbutik och kafé.