Rosendals Trädgård

Somriga recept från Rosendals Trädgård

För Billy White och Niklas Karlsson på Rosendals Trädgård i Stockholm går hållbarhet och matmagi hand i hand. Här bjuder de på ett gäng somriga recept med fokus på råvaran!

En grön oas mitt i stan

Rosendals trädgård – en plats av böljande grönska, knotiga fruktträd och en svit växthus där solen skiras genom glaset. Det är en av Sveriges mest älskade trädgårdar, och det tillhörande trädgårdskaféet är om möjligt ännu mer älskat. Billy White och Niklas Karlsson är kökschef och trädgårdsmästare på Rosendals Trädgård. Båda lockades till Rosendal för dess jordnära förhållningssätt, men också möjligheten att nå ut med idéer om hållbart odlande och ätande. Det handlar om att använda begränsningar som en kreativ möjlighet, helt enkelt.

Visionen om kretsloppet

På Rosendal odlas allt biodynamiskt – helt enligt första punkten i Stiftelsen Rosendals Trädgårds stadgar, som även slår fast att trädgården har som uppgift att sprida kunskap om biodynamisk odling till allmänheten. Det mesta går till kaféet och butiken, men man säljer även en del grönsaker till restauranger. En central princip för verksamheten är att använda de egenodlade råvarorna när de är i säsong och att verka så cirkulärt som möjligt – det vill säga att anamma ett kretsloppstänk där allt som odlas används och där eventuellt spill ska minimeras i så stor utsträckning som möjligt. Allt matavfall från både kök och gäster komposteras och förädlas till näring för kommande års grödor.

Recept från Roseldal

Inspireras av ljuvliga recept från Rosendals Trädgård. Somriga rätter med mycket grönt och söta recept perfekt till fikat!

 • Somrig pavlova med jordgubbar och rosor

  Somrig pavlova med jordgubbar och rosor

  Betyg 4.2 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Pavlova är en luftig dessert som passar perfekt till fest. Den här somriga pavlovan med rosenvatten har en underbar topping med färska jordgubbar och jordgubbssås.

  Somrig pavlova med jordgubbar och rosor
 • Krispig sallad med romanesco, rostad fänkål och gurka

  Krispig sallad med romanesco, rostad fänkål och gurka

  Betyg 5 av 5.
  2 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Romanesco, mortlade fänkålsfrön, gurka och rostad fänkål på ett lager av crème fraiche toppat med färsk dill. Den här krispiga salladen passar lika bra på buffébordet som till en lättare lunch.

  Krispig sallad med romanesco, rostad fänkål och gurka
 • Surdegsmacka med krämig getost och salladslök

  Surdegsmacka med krämig getost och salladslök

  Betyg 4.7 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Somrig macka på rostat surdegsbröd med krämig getost, stekt salladslök och vitlök, toppad med en blandning av mynta, olivolja, citronjuice, chiliflakes och flingsalt. Perfekt som förrätt eller som del av en buffé.

  Surdegsmacka med krämig getost och salladslök
 • Rabarberbullar med kolasås

  Rabarberbullar med kolasås

  Betyg 4.6 av 5.
  17 personer har röstat
  Receptet har 1 kommentarer.

  Sommarens smaker i en bulle! De här sommargoda bullarna med rabarber- och smörfyllning är toppade med ringlad kolasås och passar perfekt till sommarens alla fikastunder.

  Rabarberbullar med kolasås
 • Rädisor med örtkräm och dukkah

  Rädisor med örtkräm och dukkah

  Betyg 4.3 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En av sommarens paradprimörer stavas rädisor. Låt de härligt krispiga rädisorna få ny smak med örtkräm och smakrik dukkah gjord på hasselnötter, sesamfrön, koriander och spiskummin.

  Rädisor med örtkräm och dukkah
Om Rosendals Trädgård

Rosendals Trädgård på Djurgården i Stockholm har funnits sedan slutet av 1800-talet. 1982 bildades Stiftelsen Rosendals Trädgård i syfte att driva en biodynamisk handelsträdgård och sprida kunskap och intresse om trädgårdskonst till allmänheten. Idag finns här en handelsträdgård med alltifrån grönsaksfält och växthusodling till gårdsbutik och kafé.

Artiklar (1570)

Grillat!

Grillat i pitabröd

Vi tipsar om vad du kan grilla och lägga i bröd, allt från svamp till tacokryfddat kött.

Möt profilen

Yotam Ottolenghi

Läs om mannen som gjorde grönsaker sexigt och laga hans recept.

Färgglatt på grillen

Vegetariskt på grillen

Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.

Nyttigare vardag

Vegetariska favoriter!

Receptlista över populära och riktigt smarriga lakto-ovo-vegetariska rätter.