Ost A-Ö

Ostsorter

Appenzeller, brie, halloumi, gorgonzola. Vi listar alla tänkbara ostsorter och tipsar om goda recept.
Här hittar du alla recept med ost.

Ostsorter A-Ö

Det finns lika många ostsorter som det finns stjärnor på himlen. Det är inte alls sant, men det finns jättemånga och här listar vi en drös olika ostar.

  • Appenzeller

    Appenzeller är en av de äldsta ostsorterna från Schweiz, med anor från medeltiden. Den tillverkas framförallt i Appenzell-regionen i nordöstra Schweiz. Fram till början av 1900-talet gjordes osten för hand av bergsherdarna och de största konsumenterna på den tiden var munkarna.

    Appenzeller liknar Emmentaler och Gruyère, men har en lite kraftigare och fruktigare smak som får sin speciella karaktär av att den våtbehandlas med en blandning av vitt vin och olika kryddor under lagringen. Prova att servera en bit Appenzeller tillsammans med körsbärsmarmelad på en lyxig ostbricka. Förpackad i en skyddande atmosfär.

  • Beaufort

    Smak: Beaufort är en smörig och nötaktig ost, med subtila fruktiga undertoner.

    Innehåll: Rå komjölk, salt, löpe och mjölksyrabakterier. Osten lagras ofta i flera månader för att få sin karakteristiska smak.

  • Brie

    Smak: Brie är en mild, krämig och smörig ost med jordiga och svagt nötiga inslag.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk (kan även göras av opastöriserad mjölk), löpe, salt, och mögelkultur som bildar den vita skorpan

  • Camembert

    Smak: Camembert är en krämig och fyllig ost med en svagt jordig och champinjonliknande smak.

    Innehåll: Pastöriserad eller opastöriserad komjölk, löpe, salt, och mögelkultur.

    Tips till middagen: Bjud på friterad camembert med hjortron till antingen förrätt eller dessert.

  • Cheddar

    Smak: Cheddarostens smak kan variera från mild och krämig till stark och syrlig beroende på ålder.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe, salt, mjölksyrabakterier, och ibland naturliga färgämnen som annatto.

  • Comté

    Smak: Comté är en söt och nötig ost med inslag av fruktighet, särskilt efter lång lagring.

    Innehåll: Opastöriserad komjölk, löpe, salt, och bakteriekultur. Lagras i flera månader för att utveckla smaken.

  • Edamer

    Smak: Edamer är en mild, lite smörig och lätt sötaktig ost med nötiga toner.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe och salt. Lagrad Edamer blir torrare och får en starkare smak.

  • Emmentaler

    Smak: Emmentaler är en mild och nötig ost med en något söt underton.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe, salt och bakteriekultur. Den är känd för sina karakteristiska hål som bildas under jäsningen.

    Emmentaler passar till exempel utmärkt i en hamburgare.

  • Fetaost

    Smak: Fetaost är en salt, skarp och något syrlig ost vars smak varierar i styrka.

    Innehåll: Får- eller getmjölk, löpe och salt. Den lagras ofta i saltlake för att behålla sin textur och smak.

    Här hittar du alla recept med fetaost

  • Gorgonzola

    Smak: Gorgonzola är en krämig och syrlig ost med en tydlig mögelsmak och viss pepprighet.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, mögelkultur, salt och löpe. Det är en blåmögelost som får sin smak från blåmögelkulturen.

  • Gruyère

    Smak: Gruyère är en söt, nötig och något fruktig ost med en lätt jordig ton.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe och salt. Lagras ofta i flera månader för att utveckla sin smak.

    Tips: Testa den här ljuvliga potatisgratängen med parmesan och gruyère.

  • Halloumi

    Smak: Halloumi  eller "muminbiff" som vissa kallar den är en mild, lite salt och smörig ost, med en karaktäristisk “gnisslande” textur.

    Innehåll: Får- och getmjölk, löpe och salt. Halloumi kan ätas rå eller stekt, eftersom den behåller sin form vid tillagning.

    Tips: Testa den här goda och enkla halloumistroganoffen.

  • Jarlsberg

    Smak: Jarlsberg är en mild och söt ost med en nötaktig underton, liknande Emmentaler men mindre syrlig.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe, salt och bakteriekultur. Denna ost har ofta små hål och en smörig textur.

  • Manchego

    Smak: Manchego är en smörig, lätt söt och nötig ost, med en krämig konsistens som blir fastare vid lagring.

    Innehåll: Pastöriserad fårmjölk, löpe och salt. Manchego lagras i olika tidsspann för att få olika smaker och texturer.

  • Mozzarella

    Smak: Mozzarella är en mild, mjölkig och lätt söt ost.

    Innehåll: Komjölk eller buffelmjölk, löpe och salt. Traditionell mozzarella tillverkas med buffelmjölk och har en krämigare smak än komjölksvarianten.

    Sugen på något enkelt? Testa den här goda och superenkla pastasalladen med mozzarella.

  • Parmesan (Parmigiano Reggiano)

    Smak: Parmesan är en stark och salt ost, med en komplex umami-smak.

    Innehåll: Opastöriserad komjölk, löpe och salt. Osten lagras i minst 12 månader, ofta längre.

    Av alla våra 772 (!) parmesanrecept så sticker den här goda pasta carbonaran ut lite extra.

  • Pecorino

    Smak: Pecorino är en skarp och salt ost, med en kraftig umami-ton.

    Innehåll: Fårmjölk, löpe och salt. Pecorino kan vara olika stark beroende på hur länge den lagrats.

  • Roquefort

    Smak: Roquefort är en stark och syrlig ost, med en tydlig mögelkaraktär och viss pepprighet.

    Innehåll: Fårmjölk, mögelkultur, löpe och salt. Detta är en blåmögelost med en krämig textur.

    På en ostbricka passar en Roquefort utmärkt. 

  • Stilton

    Smak: Stilton är en stark och krämig ost med en pepprig och syrlig mögelsmak. Många tycker om att bjuda på stilton till julbordet.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe, salt och mögelkultur. Den är en brittisk blåmögelost.

    Tips! Testa den här goda sellerin med stiltonostcréme.

  • Taleggio

    Smak: Taleggio är en mild och krämig ost med en subtilt fruktig och jordig smak.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, löpe och salt. Osten får sin karaktär genom att tvättas under lagringen.

  • Västerbottensost

    Smak: Västerbottensost är en stark, smakrik och salt ost med en lätt nötighet och en aning sötma.

    Innehåll: Pastöriserad komjölk, salt, löpe och mjölksyrabakterier. Västerbottensost är en svensk hårdost som lagras i minst 14 månader för att få sin unika smak.

    Tips! Testa den här enkla och otroligt goda Västerbottensostpajen.

Specialostkategorier

  • Indelning av ostar

    • Blåmögelostar: Exempel är Roquefort, Stilton, och Gorgonzola.
    • Vitmögelostar: Som till exempel Camembert och Brie.
    • Hårdostar: Parmesan, Cheddar, Gruyère, och Västerbottensost.
    • Färskostar: Mozzarella, Ricotta, och Feta.

Artiklar (1582)

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Guide!

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Bakad brie

Vi visar steg för steg hur du gör bakad brie.

Svenskt

Norrländsk grillost - svensk halloumi

Har du sett den svenska grillosten i hyllorna när du är och handlar? Då kanske du har undrat varför vi skapade en ost som smakar och ser ut nästan precis som den cypriotiska halloumin? Här får du svaret på hur den svenska grillosten kom till.