UNDER 60 MIN | Medel

Bakad selleri med stiltoncréme

Bakad rotselleri toppad med krispig grönkål, nötter och en kräm på stilton eller annan blåmögelost. Vips så har du den godaste och mest smakrika vegorätten på julbordet eller buffén.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6-8 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Skala rotsellerin och skär i jämnstora bitar och lägg i en ugnsform.
  3. Skala och riv vitlöken, blanda med timjan, olja, salt och peppar. Häll oljan över rot- sellerin och blanda runt. Ställ in i ugnen ca 30 minuter eller tills rotsellerin är mjuk.
  4. Stiltoncrème: Smula osten i en skål, tillsätt vinägern och hett vatten. Rör till en lite tjockare dressing.
  5. Grönkål: Massera grönkålen med olja, salt och peppar. Sprid ut den över rotsellerin och ställ in i ytterligare ca 5 minuter.
  6. Topping: Strö över hasselnötterna och ringla över lite av dressingen. Bjud resten till.

För alla

Fri från gluten och ägg. Innehåller laktos.
Gör mjölkproteinfri: välj mjölkproteinfritt ostalternativ.

Ingredienser

Portioner: 6-8
  • 800 g rotselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk malen svartpeppar
Stiltoncrème
  • 100 g stiltonost eller annan blåmögelost
  • 1 - 2 tsk äppelcider- eller sherryvinäger
  • 2 msk hett vatten
Grönkål
  • 50 g skuren grönkål
  • 1 tsk olja
  • 1 krm salt
  • 1/2 krm peppar
Topping
  • 1 dl hackade rostade hasselnötter

Näringsvärde
Per portion

Energi 845 kJ / 201 kCal