Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutonger

Provencalsk fiskgryta med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.
Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2012

Ingredienser
4 portioner
300 g torsk- och laxtärningar
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
500 g fast potatis
2 msk olja
1/2 g saffran
2 msk tomatpuré
8 dl fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk timjan
4 skivor, vitt formbröd
170 g kräftstjärtar i lake
salt
peppar
2 msk hackad dill
Aioli
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk vitvinsvinäger
1 dl rapsolja
salt
peppar
1/2 tsk rivet apelsinskal
Gör så här
00:03:00
00:10:00
00:05:00
00:05:00
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2519 KJ / 601 kCal
Fett36.1 g
Kolhydrater38.4 g
Protein28.9 g
Kommentarer
Lite blaskigt tyckte jag.Maken stödde på lite torkad citronchili .Saknas något.Blev som soppa.
Maria
2024-11-10Vi la till: en fiskbuljongtärning till, paprikapulver, chili, dubblade saffran. Hade två vitlökar i aiolin. Missa inte apelsinaiolin! Rekommenderar Bread and butter (Napa valley) till - så grymt gott!
Victoria
2024-02-11Jättegod soppa. Körde räkor istället för kräftor, lade till morötter och skippade aiolin. Kommer lagas många gånger framöver.
Helena
2022-10-03