Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutonger

Betyg 4 av 5.
147 personer har röstat
17
Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutonger

Provencalsk fiskgryta med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.

Ett recept från:
ICAs matkasse v 4 2012

Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutonger

Ingredienser

4 portioner
300 g  torsk- och laxtärningar
1   gul lök
2   vitlöksklyftor
1   fänkål
500 g  fast potatis
2 msk  olja
1/2 g  saffran
2 msk  tomatpuré
8 dl  fiskbuljong (vatten och buljongtärning eller fond)
1 tsk  timjan
4   skivor, vitt formbröd
170 g  kräftstjärtar i lake
salt och peppar
2 msk  hackad dill

Aioli

1   äggula
1   vitlöksklyfta
1/2 tsk  vitvinsvinäger
1 dl  rapsolja
salt och peppar
1/2 tsk  rivet apelsinskal

För alla

Läs noga ingrediensförteckningen på buljongen/fonden.
I övrigt är rätten fri från laktos men innehåller gluten, mjölkprotein och ägg.
Gör glutenfri: använd glutenfritt bröd.
Gör mjölkproteinfri: använd bröd utan mjölk.
Gör äggfri: byt ut aiolin mot crème fraiche smaksätt med lite fransk senap, pressad vitlök och apelsinskal.

Gör så här

Tips

Kockknepet: Gör aiolin dagen innan du ska äta den så att den får gosa till sig ordentligt. Smakar mycket mer än om den äts direkt!

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4 av 5.
147 personer har röstat

Kommentarer

Vi la till: en fiskbuljongtärning till, paprikapulver, chili, dubblade saffran. Hade två vitlökar i aiolin. Missa inte apelsinaiolin! Rekommenderar Bread and butter (Napa valley) till - så grymt gott!

Victoria

2024-02-11

Jättegod soppa. Körde räkor istället för kräftor, lade till morötter och skippade aiolin. Kommer lagas många gånger framöver.

Helena

2022-10-03

Mycket gott! Och riktig smalmat om man ersätter aiolin med lite lätt créme fraiche med vitlök i.

Karl

2021-06-13

Näringsvärde per portion

Energi2519 KJ / 601 kCal
Fett36.1 g
Kolhydrater38.4 g
Protein28.9 g

Testa liknande recept

Saffransgryta med torsk och kräftor
Betyg 4.1 av 5.
17 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Parisare med stekt ägg
Betyg 3.1 av 5.
70 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Fisk- och skaldjurspasta
Betyg 4 av 5.
100 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Kryddosttoast med kräftstjärtar
Betyg 0 av 5.
0 personer har röstat
Under 15 min att tillaga
Kräft- och laxpasta
Betyg 3.8 av 5.
22 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Chèvre chaud
Betyg 3.8 av 5.
11 personer har röstat
Under 30 min att tillaga