Matskola

Liten gräddskola

Vilse i mejerihyllan? Bara lugn, här får du lära dig allt från när det passar bäst med syrad grädde till vad det egentligen är för skillnad mellan smetana och crème fraiche.

Grädde i olika former

  • Crème fraiche - kall sås och klick-kompis

    Vill du ha en fräsch klick i soppan eller göra en snabb, kall sås? Då är crème fraiche din bästa vän i köket. Med frisk och syrlig smak passar den utmärkt till klassiker som skagenröraremouladsås eller som topping på en het gryta. Crème fraiche gåt även bra att koka och passar utmärkt i t.ex. korv stroganoff.

  • Smetana - förrättslyx och tillbehör

    När det är dags för matlagningen med det lilla extra ska du prova smetana. Lätt syrlig och gräddig och med en lite smörig smak är den perfekt till en lyxig förrätt eller som tillbehör till soppa. Prova också att vispa upp den till mer fast konsistens och forma till snygga ägg till löjromstoast eller blinier.

  • Vispgrädde - dessertmästaren

    Fluffig vispgrädde är en dröm att använda i desserter - mjuk, gräddig och lätt att vispa. Gör till exempel en len pannacotta, en fluffig vaniljsås eller njut grädden lättvispad till kladdkaka eller i marängswiss.

  • Syrad grädde - den nya hjälten i köket

    Syrad grädde är din nya hjälte i köket. Med sin milda syra är den perfekt i tårtfyllning och pannacotta. Dessutom ger den allas favoritgrytor och såser mer smak och härligt krämig konsistens utan redning. Prova den redan ikväll i din stroganoff, gräddsås eller fiskgryta! Vi lovar att du kommer bli en ännu bättre matlagare. Kanske blir det här ett nytt favoritrecept? Kyckling i ajvar med syrad grädde och råmarinerad silverlök

  • Gräddmjölk - en lyxig mix!

    Gräddmjölk är en blandning av mjölk och grädde som passar utmärkt till pastagratäng, pajfyllning, béchamelsås och grönsakssoppor. Förgyll vardagen med extra fina pannkakor, lyxigare risgrynsgröt och krämigare stuvningar. Underbart gott till färska jordgubbar, kräm och bärkompott. Går även att använda i grytor och såser och skall då redas med vetemjöl eller majsstärkelse.

Artiklar (1537)

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.

Goda tips!

Nyfiken på kefir?

Kefir är så mycket mer än frukost tillsammans med müsli och bär. Se våra användbara tips!

Mjölkmyter

Myter om mjölk

Borde alla barn dricka mjölk och får vi starkare skelett av mjölkdrickande?