Nyfiken på kefir?

Goda tips!

Vanligast är nog att man äter kefir som fil eller yoghurt, i en skål med sked tillsammans med müsli, granola eller bär. Men kefiren är så mycket mer. Här får du några användbara tips på hur du kan använda kefir.

Välgörande kefir-tips

  1. En måltid serverad på ett träbord med tallrikar innehållande ris, grönsaker, soppa och stekta rotfrukter.

    1. Kefir i soppa

    Kefirens syrliga smak passar utmärkt i soppa. Rör ned kefiren när soppan har svalnat lite, så bibehålls mjölksyrebakterierna.

    Här hittar du recept på goda soppor.

  2. En tallrik med små bullar, en burk sylt och en skål med grädde står på ett bord.

    2. Kefir i scones

    Ersätt mjölken eller filen i sconesreceptet med kefir så får du fina, saftiga och otroligt goda scones. Smaksatt kefir är ofta mer varsamt sockrad än andra smaksatta mellanmål. Kan vara bra att veta om man vill dra ner på sockerkonsumtionen.

    Här hittar du recept på scones.

  3. Två glas med smoothie står på en servett bredvid några jordgubbar.

    3. Kefir i smoothien

    Boosta smoothien och välj kefir som bas - ofta gott om både kalcium och d-vitamin. 

    Här hittar du alla våra smoothierecept.

  4. En skål med krämig sås står på en träyta.

    4. Dippsås med kefir

    Använd kefir i basen istället för gräddfil eller yoghurt så får såsen en härligt frisk smak. Och som en bonus blir den bra mycket mer fettsnål. 

    Här hittar du recept på yoghurtsås.

  5. En person häller smet i en stekpanna på en spis bredvid en tallrik med pannkakor, en handduk och en burk.

    5. Kefir i pannkakor

    Du visste säkert inte att du kan göra magiskt goda pannkakor genom att byta ut mjölken mot kefir, testa nästa gång. Gott om protein som bland annat hjälper kroppen att bibehålla muskelmassa.

    Här hittar du massor av pannkaksrecept.

Lite fakta om Kefir

Ordet kefir lär betyda ungefär "skön känsla". Kanske är det därför som kefir idag dricks över hela världen? Det vi med säkerhet vet är iallafall att kefir kan njutas som en del av en mångsidig och balanserad kost och hälsosam livsstil.

  • Kefiren går att tillverka av nästa alla slags mjölksorter som komjölk, getmjölk och sojamjölk
  • Har en syrlig lätt jästaktig smak
  • Innehåller rikligt med laktobaciller som bidrar till en sund och hälsosam tarmflora
  • Är rik på vitamin D
  • Kefir tillverkas med hjälp av kefirkorn eller kefirgryn som tillsätts i mjölken och sedan silas bort


Källa: wikipedia.org

Artiklar Visar 1746 stycken

Allt om yoghurt

Krämigt och gott!

En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!

Bästa brunchen

Frukost + lunch

God morgon! Dina drömmars brunch är serverad.

Toppa din yoghurt

Hooked on a filing

Ut med flingorna, in med god yoghurt topping! Variera frukosten och gör yoghurten nyttigare