Så tänder du grillen utan tändvätska
Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Följer du slaviskt tidsangivelserna på paketet när du kokar pasta? Då är det dags att tänka om. Koka din pasta "al dente" för en godare pasta.
Tips: Här hittar du alla våra pastarecept!
Lägg siffrorna 1, 7, 100 på minnet. Regeln går ut på att man använder en liter vatten och 7 gram salt för varje 100 gram pasta. 100 gr pasta motsvarar ungefär en portion för en vuxen.
Fyll en hög kastrull med rätt mängd vatten enligt den gyllene regeln - dvs 4 liter för 4 portioner. När vattnet kokat upp tillsätter du salt. Har du ingen våg kan du räkna med 2 knappa matskedar till 4 portioner.
När saltet lösts upp häller du i pastan. Rör om efter ca 1 minut och rör sedan om regelbundet under de första 4 minuterna.
Koka pastan 1 minut kortare än vad det står angivet på förpackningen. Ta upp en bit och provsmaka. Pastan ska vara mjuk på utsidan men fortfarande ha en liten kärna som ger lite tuggmotstånd. Pastan fortsätter att tillagas även efter att du hällt av den så var inte orolig om du tycker att den är lite hård.
Spara alltid lite pastavatten i en mugg innan du häller av den.
Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen tillsammans med den pastasås du förberett. Tillsätt 1 msk pastavatten och eventuellt riven parmesanost om du vill. Rör om pastan på hög värme tills den är härligt krämig och len.
Pasta som är "al dente" har bibehållit många av pastans goda kvaliteter. Överkokt pasta, däremot, blir mycket mjuk i konsistensen och är verkligen ingen höjdare att äta.
Det kan vara stor skillnad i kvalitet på olika pasta och det finns många olika sorter att ta ställning till. Men lägger du några kronor extra på pastan får du en pasta av bättre kvalitet som är enklare att lyckas med.
Glöm inte att pastan efterkokas - det är därför det är så viktigt att hälla av den medan den fortfarande är "al dente" om du vill ha en perfekt konsistens på pastan.
Pasta ska alltid läggas ner i kokande (aldrig kallt) vatten så att värmen når mitten av pastan så fort som möjligt och gör att pastan kokas jämnt. Salt hjälper till att höja vattnets kokpunkt - dvs. saltvatten blir varmare än icke saltat vatten.
Se till att saltet har löst upp sig helt innan du har i pastan så att de kan tränga in i pastan medan den kokar. På så sätt kan pastan absorbera rätt mängd salt och kokas på ett jämnt sätt.
Med knaperstekt bacon och en rejäl tomatsås till blir det en pastarätt full av smaker. Att koka gröna ärtor tillsammans med pastan de sista minuterna är smart och tidsbesparande. Serveras med krispig sallad till.
Tortiglioni med ärter och baconEn lättlagad men vardagslyxig pestopasta som är sprängfylld av smak. Sältan från ljuvlig bresaola kompletteras av söta körsbärstomater. Med spänstig mozzarella får rätten ett härligt tuggmotstånd, och känns mättande utan att bli tung. Toppa med rivig ruccola och njut.
Pasta pesto med bresaola och mozzarellaDenna rätt tar dig till en liten bakgata i Italien! Trots att ”arrabiatta” betyder arg på italienska, blir du raka motsatsen av att äta denna kryddiga pastarätt som serveras ihop med krämig mozarella. Sockerärtorna, tomater och ruccola adderar ytterligare smak. Pasto gustoso!
Pasta arrabbiata med kronärtskocka och mozzarellaKalkon är ett saftigt kött, och passar utmärkt som protein i såser med mycket smak. Lite större lökbitar tillför en härligt subtil sötma och passar perfekt ihop med mildheter från den havrebaserade grädden och paprikapeston. Servera ovanpå en bädd av kokt pasta, och toppa med rucola!
Kalkonfilépasta med paprikapestoSöker du efter en ny sås att servera till pastan? Då kommer kvällens måltid inte göra dig besviken! Tonfisk och majs blandas med crème fraiche, och klickas sedan ut på en bädd med kokt pasta ihop med en tomatsallad. Mums!
Pasta med tonfiskröraMed riktigt fina råvaror är det svår att misslyckas med en pastarätt. Här får den skruvade strozzapreti-pastan, av italienskt durumvete, sällskap av mild purjolök och kastanjechampinjoner i en gräddig ostsås. Välj gärna en smakrik ost som Västerbottensost så blir såsen ännu godare. Toppa med några skivor parmaskinka och njut!
Pasta med svamp och purjolökMed dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Hemmagjort godis i ett nafs när du smaksätter dina färdigköpta marshmallows.
Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
På jakt efter den ultimata grillsmaken? Bli en mästare på att röka på grillen!
Lär dig öppna en champagneflaska med en sabel, en kökskniv eller ett vinglas.