Bild laddas
Matskola

Koka pasta "al delnte"

Följer du slaviskt tidsangivelserna på paketet när du kokar pasta? Då är det dags att tänka om. Koka din pasta "al dente" för en godare pasta.
Tips: Här hittar du alla våra pastarecept!

"Al dente" pasta i 6 steg

  1. 1. Gyllene regeln - 1, 7, 100

    Lägg siffrorna 1, 7, 100 på minnet. Regeln går ut på att man använder en liter vatten och 7 gram salt för varje 100 gram pasta. 100 gr pasta motsvarar ungefär en portion för en vuxen.

  2. 2. Snåla inte med vattnet

    Fyll en hög kastrull med rätt mängd vatten enligt den gyllene regeln - dvs 4 liter för 4 portioner. När vattnet kokat upp tillsätter du salt. Har du ingen våg kan du räkna med 2 knappa matskedar till 4 portioner.

  3. 3. Rör om regelbundet

    När saltet lösts upp häller du i pastan. Rör om efter ca 1 minut och rör sedan om regelbundet under de första 4 minuterna.

  4. 4. Koktiden är A och O

    Koka pastan 1 minut kortare än vad det står angivet på förpackningen. Ta upp en bit och provsmaka. Pastan ska vara mjuk på utsidan men fortfarande ha en liten kärna som ger lite tuggmotstånd. Pastan fortsätter att tillagas även efter att du hällt av den så var inte orolig om du tycker att den är lite hård.

  5. 5. Spara ALLTID lite pastavatten

    Spara alltid lite pastavatten i en mugg innan du häller av den.

  6. 6. Sista fixet

    Häll av pastan och häll tillbaka den i kastrullen tillsammans med den pastasås du förberett. Tillsätt 1 msk pastavatten och eventuellt riven parmesanost om du vill. Rör om pastan på hög värme tills den är härligt krämig och len.

Godare pasta - några tips

Varför koka "al dente"

Pasta som är "al dente" har bibehållit många av pastans goda kvaliteter. Överkokt pasta, däremot, blir mycket mjuk i konsistensen och är verkligen ingen höjdare att äta.

Pasta som pasta?

Det kan vara stor skillnad i kvalitet på olika pasta och det finns många olika sorter att ta ställning till. Men lägger du några kronor extra på pastan får du en pasta av bättre kvalitet som är enklare att lyckas med.

Efterkokning

Glöm inte att pastan efterkokas - det är därför det är så viktigt att hälla av den medan den fortfarande är "al dente" om du vill ha en perfekt konsistens på pastan.

Lägg pastan i kokande vatten

Pasta ska alltid läggas ner i kokande (aldrig kallt) vatten så att värmen når mitten av pastan så fort som möjligt och gör att pastan kokas jämnt. Salt hjälper till att höja vattnets kokpunkt - dvs. saltvatten blir varmare än icke saltat vatten.

Saltet

Se till att saltet har löst upp sig helt innan du har i pastan så att de kan tränga in i pastan medan den kokar. På så sätt kan pastan absorbera rätt mängd salt och kokas på ett jämnt sätt.

Smarriga pastarecept

  • Pasta med brysselkål och pancetta

    72
    12
    Pasta med brysselkål är en krämig pastarätt som är perfekt att göra på julens rester av brysselkål! Granatäppelkärnor tillför syra och honungen ger sötma. Spaghettin toppas med valnötter och middagen är serverad!
    Pasta med brysselkål och pancetta
  • Kalkonfilépasta med paprikapesto

    9
    1
    Kalkon är ett saftigt kött, och passar utmärkt som protein i såser med mycket smak. Lite större lökbitar tillför en härligt subtil sötma och passar perfekt ihop med mildheter från den havrebaserade grädden och paprikapeston. Servera ovanpå en bädd av kokt pasta, och toppa med rucola!
    Kalkonfilépasta med paprikapesto
  • Pasta med svamp- och lökröra

    72
    14
    Pasta med svamp- och lökröra är en skön pastarätt med champinjoner, gul lök och färdig pastasås som grund. När du tillsätter crème fraichen i röran får du den där utsökta krämigheten och med parmesan på toppen av pastan har du en vinnare!
    Pasta med svamp- och lökröra
  • Pasta med tonfiskröra

    48
    7
    Söker du efter en ny sås att servera till pastan? Då kommer kvällens måltid inte göra dig besviken! Tonfisk och majs blandas med crème fraiche, och klickas sedan ut på en bädd med kokt pasta ihop med en tomatsallad. Mums!
    Pasta med tonfiskröra
  • Pasta med lins- och tomatsås

    40
    17
    Att tillsätta linser till sin tomatsås är verkligen något vi vill slå ett slag för! Den tillför både mättnad och en krämig konsistens. I såsen river du även ned morötter, tomatpuré, oregano och smaksätter lätt med soja. Ät och njut!
    Pasta med lins- och tomatsås
  • Supersnabb pasta med bacon och majs

    147
    26
    Hur trollar man fram en snabb lunch eller middag som alla älskar? Svaret är pasta med bacon. Nykokt tagliatelle med majs, bacon, grädde och lite chilisås är nog den enklaste pastarätt du kan göra, men också en av de godaste. Klart på en kvart!
    Supersnabb pasta med bacon och majs
  • Spenatgnocchi med ricotta

    19
    0
    Dessa gröna godingar från Italien blir oemotståndliga med brynt smör på toppen. Passar ypperligt som tillbehör, men är också goda att äta som de är med parmesan och basilika.
    Spenatgnocchi med ricotta
ICAs dietist tipsar!

Nyttigare pasta

Se hit om du är på jakt efter en mer nyttig och hälsosam pasta.
Bild laddas
Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!
Bild laddas
Matskola

Rimma kyckling och kött

Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Bild laddas
Vi testar!

Så tänder du grillen utan tändvätska

Med dessa tips och verktyg blir du en mästare på att tända din grill utan tändvätska.
Bild laddas
Matskola

Grilla hamburgare

Vi har samlat smarta tips och trix som gör din grillade hamburgare riktigt saftig och god.
Bild laddas
Fixa i mikron

Persiko-marshmallows i mikron

Hemmagjort godis i ett nafs när du smaksätter dina färdigköpta marshmallows.
Bild laddas

Röka på grillen, så gör du

På jakt efter den ultimata grillsmaken? Bli en mästare på att röka på grillen!
Bild laddas
Matskola

Rätt sås till rätt pastasort

Här går vi igenom de vanligaste pastasorterna och vilka såser som passar till vilken pasta.
Bild laddas
Partytrick!

Sabrera champagne, så gör du!

Lär dig öppna en champagneflaska med en sabel, en kökskniv eller ett vinglas.
Bild laddas