Att öppna en champagneflaska kan vara effektfullt. Men det blir lite mer effektfullt om du öppnar den med en sabel, en kökskniv eller kanske till och med, med ett vinglas. Vi har träffat en svensk mästare i sabrering för att ta reda på hur man gör.
Tips! Sabrera en flaska bubbel och gör dessa drinktips till nyår!
Se vår steg för steg beskrivning och bli en mästare på att sabrera champagne.
Flaskhalsen ska vara helt fri från folie, så att sabeln kan glida friktionsfritt över flaskhalsen.
Avlägsna försiktigt metallkorgen.
Håll flaskan i botten och känn efter så att du har ett stadigt grepp. Placera sedan sabeln mot flaskans mitt och se till att den ligger rakt mot flaskkroppen. Du ska träffa den lilla glasläppen, alltså kanten som finns vid flaskans topp.
Dra sedan sabeln längs flaskhalsen i en bestämd (inte för hård) rörelse. Dra igenom hela rörelsen och stanna först när du är förbi flaskan med sabeln, som på bilden.
Vad är sabrering?
Mathias Kahn, den första Svenska Mästaren (2014) i sabrering, berättar att sabrering är en metod som används för att öppna champagneflaskor. Ordet sabrering kommer från det franska ordet sabre som betyder sabel. När man sabrerar en flaska champagne slår man av den övre delen av flaskans hals med hjälp av en sabel eller något annat föremål. Mathias Kahn har sabrerat champagneflaskor med både armbandsur och vinglas.
– Vem som helst kan lära sig att sabrera, det är mycket enklare än vad det ser ut. Tricket är att inte ta i, säger Mathias.
Är det farligt att sabrera?
– Jag har aldrig varit med om att någon har skadat sig när jag har sabrerat eller lärt ut sabrering. Men det är förstås alltid viktigt att vara försiktig. Man ska hålla flaskan så långt ner som möjligt, och som jag sa innan, inte ta i. Se också till att dina gäster eller åskådare inte står framför eller vid sidan av flaskan, utan hellre bakom.
Kan man sabrera något annat än champagne?
– Man kan sabrera glasflaskor som innehåller kolsyrade drycker och är förslutna med kork. Det som händer när sabeln träffar flaskans hals, är att kraften studsar ner till botten av flaskan och bubblorna aktiveras, det är sedan trycket som gör att toppen flyger av. Så det måste inte vara just champagne, säger Mathias.
Det finns andra saker som kan avgöra om det blir en lyckad sabrering. Flaskan ska gärna vara kyld och inte skakad. Sugen på att testa? Följ bara stegen nedan!
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Gör din dessert både vacker och god med denna karamelltopping. Så gör du!
Bli en mästare på att vika diamanter med vår enkla steg för steg beskrivning.
Alkoholfria drycker och drinktips till såväl nyårsmeny som till nyårsfest.
En favoritdessert som har allt - vacker, enkel och god. Så här gör du!