ÖVER 60 MIN | Enkel

Kryddig apelsindrink med tranbär

Gör en kryddig juldrink med smak av apelsin, tranbär, kryddnejlika och kardemumma som festlig törstsläckare i juletider! Toppa med mousserande vin, antingen med eller utan alkohol.

Detta är ett recept från Buffé nr 11, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Tvätta apelsinen noga och skär 3 skalremsor med en potatisskalare, se till att inte få med det vita.
  2. Lägg apelsinskalen och övriga ingredienser till sockerlagen i en kastrull och låt sjuda 10 minuter. Ta från värmen och låt stå och dra i rumstemperatur minst 2 timmar eller gärna över natten. Sila bort kryddor och apelsinskal.
  3. Blanda sockerlagen med tranbärsjuice och ev apelsinlikör och is i en stor kanna. Häll upp i 6 glas (för 6 port), häll genom en sil eller håll emot med en sked så att isbitarna inte följer med.
  4. Till servering: Toppa med mousserande vin och garnera med rosmarinkvistar och frysta tranbär.

För alla

Fri från gluten, laktos, mjölkprotein och ägg.

Ingredienser

Portioner: 6
Sockerlag
  • 1 apelsin
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 8 hela kryddnejlikor
  • 1/2 tsk hela kardemummakärnor
  • 3 dl tranbärsjuice
  • ev 1 1/2 dl apelsinlikör
  • ca 15 isbitar
Till servering
  • 3 dl mousserande vin
  • färsk rosmarin
  • frysta tranbär