Bild laddas
Äggersättning

Istället för ägg

Om du inte är ett fan av ägg eller rent utav inte kan äta ägg på grund av anledningar så ger vi dig här en massa tips på vad du kan ersätta ägg med.
Här hittar du alla våra äggfria recept.

Ersättningsprodukter för ägg

Baka utan ägg, panera utan ägg, äggstanning utan ägg (eh, va?) och vad penslar man sin bulle med om man inte vill pensla med ägg? 

 • Baka utan ägg

  Ja visst går det bra att ersätta ägg i bakningen med andra grejer. Till exempel kan du ta en halv banan istället för ägg. 0,5 dl äppelmos och 0,5 tsk bakpulver kan du använda i bakningen istället för ägg. 1 msk vitvinsvinäger och 1 tsk bakpulver funkar också finemang som ersättning till ägg. Vill du få en hel drös med tips så hittar du det här: Äggfri bakning.

 • Panering utan ägg

  Om du inte kan eller vill panera med ägg kan du använda dig av kikärtsspad. Du kan också använda mjölk eller olja som panering. Tänk bara på att den här typen av panering inte håller lika bra som med ägg, så ta ett stadigt tag om det du panerat när det stekts färdigt så att det inte fastnar i stekpannan. 

 • Paj utan ägg

  Jaaa här kanske man börjar fundera vad sjutton vi menar med paj utan ägg. Kan man alltså göra en äggstanning utan ägg? Jaharå! Testa att göra en stanning med crème fraiche istället. Vissa använder sig av att blanda kikärstmjöl, vatten, matolja och mjölk med goda resultat. Prova med något av våra pajrecept

 • Pensla utan ägg

  Det går alldeles utmärkt att pensla till exempel bullar med exempelvis mjölk eller vatten, smält smör eller sirap blandat med lite vatten. Testa med något av våra bullrecept!

 • Aquafaba

  Aquafaba är en vätska som finns i konserverade kikärter eller andra baljväxter, och som används som ett äggsubstitut i vegansk matlagning och bakning. Den är rik på stärkelse och protein och kan vispas till en skumliknande konsistens som liknar äggvitor. Aquafaba kan användas i recept för att göra maränger, macarons, mousser, vegansk majonnäs och andra maträtter som normalt sett kräver ägg. 

  1 helt ägg = 3 msk aquafaba
  1 äggvita = 2 msk aquafaba

 • Istället för äggvita i drink

  Som vi nämnde tidigare så funkar det toppen att skumma aquafaba till drinken istället för ägg. Låt dig inte skrämmas av bönlukten för den försvinner när du skummar eller vispar den.

 • Fiberhusk istället för ägg

  Fiberhusk kan du använda istället för ägg. Fiberhusken bildar en gelé och suger upp vätska och därför kan du använda det som bindningsmedel när du bakar.

 • Valfritt kladd istället för ägg

  Mango chutney, sweet chili eller något annat kladdigt, beroende på vad du ska panera, går bra att använda istället för ägg. Så länge det är kladdigt och ströbrödet fastnar så är det bara att köra.

Variation i vardagen

Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter

Det en mängd växtbaserade alternativ till kvarg, yoghurt och grädde. Vi listar dom här!
Bild laddas
Mythbusting

12 myter om vegansk mat

Är det verkligen så bra att leva på en växtbaserad kost? Här slår vi hål på veganmyterna!
Bild laddas
Bönbonanza!

Allt du vill veta om bönor - fakta & recepttips

Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Bild laddas
Viktiga livsmedel

Är du vegetarian?

Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Bild laddas
Vi reder ut

Vegan eller vegetarian?

Eller flexitarian? Vad är skillnaden? Här är en ordlista för dig som vill ha koll.
Bild laddas
Tips & goda fyllningar

Tips för de godaste bullarna

Här hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Bild laddas
Allt om

Fössta tossdan i mass

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!
Bild laddas
Byta ut

Istället för bakpulver

Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.
Bild laddas
Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.
Bild laddas