Gör det skillnad att äta vego för klimatet?
Hur klimatsmart är soja, vad har lägre klimatavtryck, svensk mjölk eller importerad växtdryck och är avokado dåligt för miljön? Vi reder ut era frågor om växtbaserat kost.
Om du inte är ett fan av ägg eller rent utav inte kan äta ägg på grund av anledningar så ger vi dig här en massa tips på vad du kan ersätta ägg med.
Här hittar du alla våra äggfria recept.
Baka utan ägg, panera utan ägg, äggstanning utan ägg (eh, va?) och vad penslar man sin bulle med om man inte vill pensla med ägg?
Ja visst går det bra att ersätta ägg i bakningen med andra grejer. Till exempel kan du ta en halv banan istället för ägg. 0,5 dl äppelmos och 0,5 tsk bakpulver kan du använda i bakningen istället för ägg. 1 msk vitvinsvinäger och 1 tsk bakpulver funkar också finemang som ersättning till ägg. Vill du få en hel drös med tips så hittar du det här: Äggfri bakning.
Om du inte kan eller vill panera med ägg kan du använda dig av kikärtsspad. Du kan också använda mjölk eller olja som panering. Tänk bara på att den här typen av panering inte håller lika bra som med ägg, så ta ett stadigt tag om det du panerat när det stekts färdigt så att det inte fastnar i stekpannan.
Jaaa här kanske man börjar fundera vad sjutton vi menar med paj utan ägg. Kan man alltså göra en äggstanning utan ägg? Jaharå! Testa att göra en stanning med crème fraiche istället. Vissa använder sig av att blanda kikärstmjöl, vatten, matolja och mjölk med goda resultat. Prova med något av våra pajrecept!
Det går alldeles utmärkt att pensla till exempel bullar med exempelvis mjölk eller vatten, smält smör eller sirap blandat med lite vatten. Testa med något av våra bullrecept!
Aquafaba är en vätska som finns i konserverade kikärter eller andra baljväxter, och som används som ett äggsubstitut i vegansk matlagning och bakning. Den är rik på stärkelse och protein och kan vispas till en skumliknande konsistens som liknar äggvitor. Aquafaba kan användas i recept för att göra maränger, macarons, mousser, vegansk majonnäs och andra maträtter som normalt sett kräver ägg.
1 helt ägg = 3 msk aquafaba
1 äggvita = 2 msk aquafaba
Som vi nämnde tidigare så funkar det toppen att skumma aquafaba till drinken istället för ägg. Låt dig inte skrämmas av bönlukten för den försvinner när du skummar eller vispar den.
Fiberhusk kan du använda istället för ägg. Fiberhusken bildar en gelé och suger upp vätska och därför kan du använda det som bindningsmedel när du bakar.
Mango chutney, sweet chili eller något annat kladdigt, beroende på vad du ska panera, går bra att använda istället för ägg. Så länge det är kladdigt och ströbrödet fastnar så är det bara att köra.
Hur klimatsmart är soja, vad har lägre klimatavtryck, svensk mjölk eller importerad växtdryck och är avokado dåligt för miljön? Vi reder ut era frågor om växtbaserat kost.
Det en mängd växtbaserade alternativ till kvarg, yoghurt och grädde. Vi listar dom här!
Är det verkligen så bra att leva på en växtbaserad kost? Här slår vi hål på veganmyterna!
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Eller flexitarian? Vad är skillnaden? Här är en ordlista för dig som vill ha koll.
Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.
Från baguette till brioche! Är du redo för nästa brödutmaning? Den passionerade bagaren Sébastien Boudet lär dig allt du behöver veta när du ska baka bröd och delar med sig av sina bästa recept på franskt bröd.
Bakpulvret är slut och där står du och vevar febrilt med vispen i en smet som skulle ha blivit en perfekt liten kaka till trefikat. Du kan andas ut för här kommer tips på alternativ till bakpulver.