Variation i vardagen

Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter

Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter blir allt mer poppis i butikerna. Och det är inte bara sojadryck i latten vi pratar om. Idag finns det en mängd växtbaserade alternativ till kvarg, yoghurt och grädde.
Här hittar du alla våra veganska recept

Testa växtbaserat

Så du som är nyfiken på en vegansk kost eller bara är sugen på att testa växtbaserade produkter behöver inte oroa dig för att stå tomhänt när det kommer till substitut för mejerivaror.

Alternativ till:

  1. 1. Mjölk

    Att hitta växtbaserade substitut till mjölk har aldrig varit enklare. Idag finns ett stort utbud av soja-, kokos-, och mandeldrycker men även andra nötdrycker som cashew- och hasselnötsdrycker börjar öka i popularitet. Information om de olika dryckesalternativen hittar du längre ner på sidan.
     

  2. 2. Yoghurt

    Alpro har i sitt sortiment en mängd olika sojabaserade alternativ till yoghurt - både naturella och smaksatta. Växtbaserad yoghurt har en låg andel mättat fett och är en källa till kalcium, precis som yoghurt.

  3. 3. Grädde

    Vill du ersätta grädden finns det växtbaserad matlagningsgrädde, kokosgrädde och vispgrädde. Alpros vispgrädde är sojabaserad och speciellt framtagen till desserter och går alltså att vispa så att den blir fluffig.

  4. 4. Kvarg

    De växtbaserade alternativen till kvarg är hyfsat nya på marknaden men finns redan både som naturell och i olika fruktiga smaker som mango, passionsfrukt och svart vinbär. Precis som med vanlig kvarg går den bra att använda i bakning och matlagning eller ätas precis som den är.

Drycker - växtbaserade alternativ till mjölk

  1. 1. Mandel

    Vem behöver konstgjorda smaker när du kan få den naturliga, nötiga smaken av mandel? Mandlar är en källa till vitamin E som är en antioxidant. Söt och väldoftande är denna dryck perfekt till frukostflingorna, i te, kaffe eller i smoothies eller njut av en ljuvligt god äppelgröt där basen är mandeldryck.

  2. 2. Soja

    Mångsidig böna full med högkvalitativt protein och låga nivåer av mättat fett. Sojadryck är kanske det man vanligtvis tänker på när man tänker på växtbaserad dryck. Den är mild i smaken och len i konsistensen. Finns både osötade och sötade varianter. God att dricka som den är, i kaffe, smoothies eller i matlagning.
     

  3. 3. Hasselnöt

    Hasselnöten är rik på smak, innehåller låga halter av mättade fetter och höga halter av omättade fetter. Hasselnötsdryck är god i kaffet eller i smoothies och den går också bra att värma på och dricka som varm choklad.
     

  4. 4. Cashew

    Den krämiga cashewnöten är en källa till B-vitaminer och älskar du cashewnötter kommer du säkert uppskatta cashewdryck. Perfekt i en läcker smoothie eller i kaffet men också god att dricka som den är.

  5. 5. Kokos

    Den underbara exotiska frukten ger dig en härlig förfriskning med smak och doft av tropikerna. Nyfiken på kokosdryck? Addera en tropisk twist till din dag och gör den här läckra smoothien.

  6. 6. Ärta

    Ärtdryck har högt proteininnehåll och lågt klimatavtryck. I jämförelse med andra växtbaserade alternativ, som mandel- och sojadryck, kräver ärtdrycken förhållandevis lite vatten och odlingsyta, vilket gör den till ett miljövänligt och klimatsmart val. Ärtdrycken är neutral i smaken och går bra att drickas kall, ha i kaffe eller användas till matlagning och bakning. Finns i både osötad och lätt sötad variant.

Artiklar (1548)

Mythbusting

5 myter om soja

Bidrar man till skövling av regnskog om man äter sojaprodukter? Vi tar reda på sanningen!

Växtbaserat

Gör det skillnad att äta vego för klimatet?

Hur klimatsmart är soja, vad har lägre klimatavtryck, svensk mjölk eller importerad växtdryck och är avokado dåligt för miljön? Vi reder ut era frågor om växtbaserat kost.

Mythbusting

12 myter om vegansk mat

Är det verkligen så bra att leva på en växtbaserad kost? Här slår vi hål på veganmyterna!

Vi reder ut

Vegan eller vegetarian?

Eller flexitarian? Vad är skillnaden? Här är en ordlista för dig som vill ha koll.

Viktiga livsmedel

Är du vegetarian?

Här är de livsmedel du bör ha extra koll på för att få i dig viktiga näringsämnen.