Lyckas med franskt bröd

Frankrike

FrĂ„n baguette till brioche! Är du redo för nĂ€sta brödutmaning? Den passionerade bagaren SĂ©bastien Boudet lĂ€r dig allt du behöver veta nĂ€r du ska baka bröd och delar med sig av sina bĂ€sta recept pĂ„ franskt bröd.

3 klassiska franska bröd

  1. Rustik baguette

    1. Rustik baguette

    Betyg 4.9 av 5.18 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer

    Baka baguetter hemma! Prova detta recept pÄ klassisk fransk baguette, pÄ svenska Àven kallad pain riche, som vi bakar med poolish, en typ av fördeg som sÀtter igÄng brödets jÀsning.

    Rustik baguette
  2. Brioche

    2. Brioche

    Betyg 4.2 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 10 kommentarer

    Brioche Àr ett saftigt, fluffigt, sött, smörigt och gyllengult franskt bröd som Àr ljuvligt gott att anvÀnda till french toast eller rosta och Àta med fÀrskost och sylt eller marmelad. Prova att baka eget briochebröd med vÄrt recept, hÀr i form av en limpa!

    Brioche
  3. Levain

    3. Levain

    Betyg 4.5 av 5.20 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer

    NĂ„got för den erfarna bagaren! Ordet levain betyder surdeg pĂ„ franska. Prova att baka eget levainbröd, alltsĂ„ surdegsbröd, frĂ„n grunden. Det tar tid och krĂ€ver lite pyssel men det Ă€r det vĂ€rt – inget slĂ„r ju ett hembakat bröd.

    Levain
  • SĂ©bastien Boudet

    Om Sébastien Boudet

    Bor: Stockholm
    Gör: Driver bageriet och restaurangen Sébastien på Söder i Stockholm

Ökat intresse

För Sébastien Boudet råder det inga tvivel – det pågår en revolution, en brödrevolution. Länge fick vi i Sverige vår näring från bröd bakat på råg, korn och baljväxter, men när brödbaket i början av 1900-talet industrialiserades och de näringsrika spannmålen ersattes med vitt, processat mjöl, socker och snabbjäst försvann hantverket och kvar blev anonyma färdigskivade limpor. Nu, flera årtionden senare, finns det i Sverige och andra delar av världen ett ökat intresse för ekologiska spannmålssorter som inte förstörts via förädling och som är skonsammare för den biologiska mångfalden. En rörelse som Sébastien är en viktig frontfigur för.

– Surdegsbröd bakat på ekologiskt kulturspannmål är framtidens bröd, något som du som konsument har en viktigt uppgift att säkerställa genom de val du gör i matbutiken. Ekologiskt spannmål är även bättre för miljön, samtidigt som det är smaken av en plats, vad vi på franska och inom vinvärlden kallar för terroir.

Sébastien om baguette

”Låt oss först och främst konstatera att baguetten har blivit ett av de mest misshandlade bröden i världen. Ursprungligen var baguetten definitivt inte kritvit, smaklös eller näringsfattig – ett så kallat luftrör – som den ofta tenderar att vara idag. Under flera hundra år var baguetten istället ett bröd uppskattat av den lite rikare arbetarklassens parisare som inte behövde spendera sina dagar ute på fältet och arbeta i jorden, men ändå ville ha ett gott och lite lyxigare bröd på sitt bord.”

Sébastien om brioche

”'Låt dem äta brioche!' sägs drottningen Marie-Antoinette ha föreslagit när den franska befolkningen led av hungersnöd under 1700-talet. För drottningen gick det inget vidare, men tack och lov har vi alla nu tillgång till det underbart saftiga, fluffiga och smöriga briochebrödet. Briochen är ett sätt att kunna lyxa till det i vardagen. Att baka brioche är en lång process som kräver lust, tid och passion – något som är själva grunden i den franska identiteten.”

Sébastien om pain au levain

”Levainbröd är inte ett ljust, fluffigt bröd med stora hål i så att marmeladen rinner ner på skorna. Levain betyder helt enkelt surdegsbröd på franska. Att baka med snabba jäsningsmetoder som jäst eller bakpulver kan såklart vara behändigt ibland, men om du istället låter ditt bröd gå igenom en naturlig jäsningsprocess under ett par dagar – surdeg – får du ett nyttigare bröd som gör att blodsockret inte stiger lika mycket och gör att kroppen lättare kan ta upp näringen ur brödet eftersom pH-värdet blir lägre. Så, surdeg är inte nån flummig grej, det är en kultur av mikroorganismer och jästceller som förbereder brödet och utvecklar den karaktäristiska syrliga smaken.”

Artiklar Visar 1693 stycken

Recept pÄ macarons

Ljuvligt söta

HÀr bjuder vi pÄ nÄgra av vÄra makalöst goda macaronrecept! Baka och njut av marÀngkakan!

Surdegsgrund

Matskola

HÀr visar vi, med video och steg för steg, hur du gör egen surdeg pÄ rÄg frÄn grunden.

Baka bönbröd

Gott & nÀringsrikt

Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar bÄde saftigare och mer nÀringsrikt!

Baka med rester av juicing

Klimatsmart

Ta vara pÄ resterna frÄn juicningen och stoppa dem i bröddegen. Inget svinn, vinn-vinn!

Nyttigt julbak

Sött och salt!

HÀr hittar du tips pÄ smarriga julbak som Àven Àr hÀlsosamma och gör gott för din hÀlsa!

Lavendel i mat och bakning

Laga och baka med

LÀr dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den vÀldoftande blomman.