I säsong

Äntligen hummerpremiär!

Hummerpremiär är det den första måndagen efter den 20 september varje år. Här hittar du våra bästa recept där hummern får vara stjärnan, ett perfekt sätt att fira årets hummersäsong!
Här finns alla våra recept med hummer

Recept för hummerpremiären

  1. Koka krabba, havskräftor eller hummer

    1. Koka hummer

    Betyg 3.5 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Ska du koka hummern själv? Här får du ett recept på hur du lyckas.

    Koka krabba, havskräftor eller hummer
  2. Skaldjursfond

    2. Skaldjursfond

    Betyg 4.2 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Oavsett vad du ska laga med din hummer vill vi tipsa om att göra fond på skalet. Det tar inte så lång tid som man kan tro!

    Skaldjursfond
  3. Chiligratinerad hummer

    3. Chiligratinerad hummer

    Betyg 4 av 5.
    91 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    Mums säger vi bara! Ostigt, mustigt och lyxigt. Det här är ett recept värdigt hummerpremiären.

    Chiligratinerad hummer
  4. Lobster roll med brioche

    4. Lobster roll med brioche

    Betyg 4.5 av 5.
    10 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    En lyxig men enkel lunch eller förrätt där du blandar kokt hummer med lite annat gott i en brioche och skedar över brynt smör. Ja du hör ju.

    Lobster roll med brioche
  5. Hummersoppa

    5. Hummersoppa

    Betyg 4.2 av 5.
    84 personer har röstat
    Receptet har 21 kommentarer.

    Hummer, saffran, konjak och grädde. Den här soppan är en klassiker av en anledning!

    Hummersoppa
  6. Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

    6. Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs

    Betyg 3.4 av 5.
    61 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    En lite mer avancerad förrätt där du toppar en dillsmakande råraka med hemgjord majonnäs och hummer. 

    Dillråraka med skaldjur och tomatmajonnäs
  7. Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse

    7. Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse

    Betyg 4.7 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En fräsch förrätt som är enkel att förbereda och laga till många. Ja tack!

    Hummer med citronsmetana, forellrom och krasse
  8. Hummertaco

    8. Hummertaco

    Betyg 3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Råkar det vara fredag? Då ska du laga hummertacos!

    Hummertaco
Allt om hummerpremiären
  • Hummer får fiskas från första måndagen efter 20 september.
  • Hummer får endast fångas med tinor.
  • För att fånga hummern måste den ha en ryggsköld (carapax) som är minst 9 cm. Måttet mäts från ögonhålan, parallellt med mittlinjen till ryggsköldens slut.
  • Fångar man en rombärande hummer ska den genast släppas tillbaka i havet.

 

I Sverige finns hummern utmed kusterna i Skagerrak, Kattegatt och norra Öresund. Den uppehåller sig på ganska grunt vatten (3-40 m) där den lever på stenig och klippbunden botten. Hummern gömmer sig dagtid under stenar, i håligheter och bland klippor. Det är på natten som den ger sig ut och letar mat. 

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Artiklar (1546)

Matskola

Dela en hummer!

Se hit och bli en mästare på att dela denna delikatess.

Elegant!

Skaldjursplatå – så gör du

Fyll din skaldjursplatå med hummer, krabba, havskräftor, räkor och andra godsaker från havet. Kanske musslor, ostron eller en klick löjrom? Extra tjusigt blir det om du serverar skaldjuren på krossad is och med citronklyftor på sidan om.

Lyxigt!

Festmat med skaldjur

När det ska bjudas på lyxig finmiddag finns väl inget säkrare kort än festliga skaldjur. Här kommer inspiration och tips på perfekt festmat med skaldjur. Från snittar och förrätter till huvudrätter med perfekt guldkant. Bon appetit!

Matskola

Musselsoppa - video!

Bjud på en riktigt len och mustig musselsoppa och imponera på middagsgästerna!

Festligt!

Lyxig räkpasta

En riktigt god och lyxig räkpasta är både enkel att laga och poppis att servera. Den perfekta bjudmaten! Här har vi samlat våra bästa recept - vad sägs om räkpasta med saffran eller en krämig variant med parmesan?