Skaldjursfond

8
1
Skaldjursfond

När du har kräftkalas hemma ska du ta vara på skalet från kräftorna och passa på att koka en rejäl skaldjursfond från grunden. Denna fond får en djup smak och är en förträfflig bas i såser, soppor och grytor, gärna med fisk- och skaldjurstema.

Skriv ut

Ett recept från:
Buffé nr 8, 1996

Skaldjursfond

Ingredienser

6 portioner
ca 1 kg kräftskal (hummer- och/eller räkskal)
4 gula lökar
1 fänkål
3 msk olja
10 vitpepparkorn
3 lagerblad
1/2 msk hel torkad fänkål
3 msk tomatpuré

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

8

Kommentar

Carolina

2018-05-16

Det är ju inte alltid man har kräftskal hemma så jag brukar göra bara på räkskal. Fryser in skalen varje gång vi äter räkor och samlar ihop några lådor frysen och gör en stor sats. Har även morötter, palsternacka, rotselleri och lite konjak i. För att få en godare fond, sila av allt efter 30 min och koka ner till bara en tredjedel återstår. Frys in i påsar. Jag brukar ha denna soppa som förrätt och fryser då in ca 2,5-3 dl fond i varje påse. Ta upp ur frysen, lägg i kastrull, ha i lite fiskbuljong, grädde och cayennepeppar efter smak. Blir såååå gott!

Testa liknande recept