Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Avancerad

Hummersoppa

Hummersoppa är en luxuös soppa som passar utmärk vid festliga tillfällen med lyxiga humrar i huvudrollen. Den krämiga soppan med saffran, konjak, fond och grädde som några smaksättare lyfter humrarna till en högklassig nivå.

Detta är ett recept från Buffé nr 12, 2003
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Dagen före festen: Dela och plocka köttet ur humrarna. Grovhacka skalen. Skala och grovhacka morot, lök, vitlök och selleri.
  2. Hetta upp olja i en kastrull och bryn skal- och grönsakshacket.
  3. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs i ytterligare någon minut.
  4. Häll i konjak och vin. Låt koka tills hälften av vätskan kokat bort.
  5. Tillsätt fond och vatten. Låt småkoka i ca 45 minuter. Sila av buljongkoket.
  6. Koka ihop buljongen med grädden i ca 5 minuter. Red med maizenaredning. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar. Låt svalna i kastrullen. Sätt på ett lock och ställ in i kylen.
  7. Skala och strimla schalottenlöken. Fräs några minuter i några droppar olivolja, utan att det tar färg. Låt svalna. Spola hastigt av sockerärterna i hett vatten och strimla dem fint.
  8. Skär hummerköttet i grova bitar, behåll klorna hela och blanda med löken och de strimlade sockerärterna. Förvara i en täckt skål i kylen.
  9. Nyårsafton/festtillfället: Fördela hummer, lök och sockerärter i varma djupa tallrikar. Värm soppan under omrörning och häll över hummerköttet. Servera gärna med vitlöksbröd eller ett gott färskt bröd.

För alla

Hummersoppa innehåller inte gluten eller ägg. Mjölk ingår.
Gör mjölkfritt: välj mjölkfri fiskbuljongtärning i stället för hummerfond. Byt ut vispgrädden mot mjölkfritt alternativ från t ex Oatly eller Beneviva. Red med ren majsstärkelse, Maizena.

Ingredienser

Portioner: 6
  • 3 humrar (à ca 300 g, tinas i kyl/sval 1 dag före tillagning)
  • 1 liten morot
  • 1 gul lök
  • 4 vitlöksklyftor
  • 100 g rotselleri
  • 2 msk mild olivolja
  • 1 paket saffran (à 0,5 g)
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk konjak
  • 3 dl vitt vin eller vitt matlagningsvin
  • 3 1/2 msk konc hummerfond
  • 1 l vatten
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk ljus maizenaredning
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 schalottenlökar
  • 200 g frysta sockerärtor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 1617 kJ / 387 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept