Den är söt, mättande, praktiskt ”förpackad” och sedan länge ohotad etta på frukttoppen. Dessutom har ekoförsäljningen av den fullkomligt exploderat. Häng med när Månadens skörd bjuder på banan.
Tips! Här hittar du goda
recept med banan.
Enligt Naturskyddsföreningen mumsar vi i oss drygt 16 kilo bananer per person och år! Bananen vann sin plats i svenskarnas hjärtan redan i början av förra seklet. 1909 importerades nämligen den första bananen till Sverige och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Det tog ett par vändor innan man lyckades få till perfekta temperaturförhållanden, men snart var bananimporten i full gång.
Bananen blev snabbt populär eftersom den var så praktiskt förpackad, smakade gott och mättade väl. Banan är den frukt ICA säljer mest av och idag har även ekologiska bananer blivit poppis och efterfrågan på dem har ökat kraftigt. Nära 70 procent av alla bananer som ICA säljer är ekologiska. Det innebär att fler bananer odlas utan kemiska bekämpningsmedel, vilket förstås är bra för miljön och för arbetarna och deras familjer.
Bananen härstammar från Sydostasien och är en av världens äldsta kulturväxter. Den blev känd i Europa under antiken och infördes senare till Afrika och Centralamerika, där den idag är en viktig matvara och exportprodukt. Bananen som faktiskt klassas som ett bär – växer i klasar som hänger från toppen av bananplantan. De skördas omogna innan de transporteras för att mogna färdigt i speciella mogningsanläggningar.
Den vanliga söta bananen vi köper och äter kallas för dessertbananer och sorten heter cavendish. Det är den mest odlade och exporterade bananen av alla. Dessertbananen kan till skillnad från matbananen ätas rå.
Matbanan som också kallas kokbanan växer i Afrika och Asien och används i matlagning i många länder. Den har ett hårdare och mjöligare fruktkött, lägre sockerinnehåll och används ofta när den fortfarande är omogen och behöver ibland skalas med kniv. I Uganda är matbananer en viktig del av dieten och där äter en ugandier i snitt 250 kg bananer per person och år! I asiatiska länder och på Zanzibar används matbananen i grytor eftersom smaken påminner om potatis. I latinamerikanska länder friteras omogen matbanan som förrätt eller som ett tillbehör. På Kuba och i Nicaragua, Dominikanska Republiken, Puerto Rico och Honduras norra kust kallas den friterade rätten för tostones medan den i Ecuador, Colombia, Peru, Venezuela, Panama och Costa Rica går under namnet patacones.
Föredrar du att äta bananen när den är leopardfläckig, gul eller gröngul? Meningarna om när bananen är som godast går isär. Sant är i alla fall att när bananerna kommer till lagret kontrolleras frukterna noga efter färg, temperatur och skicket på skalet. Bananens färg bedöms på en skala med sex färger, den bästa färgen för leverans till butik är nummer 4, mittemellan grön och gul. En annan fråga som delar bananätare i två läger är om den ska användas i maträtter eller inte. Vissa piffar upp pizzan eller toppar tacon med den, medan andra tycker att den gör sig bäst som antingen mättande mellanmål, bas i en smoothie eller ingrediens i efterätter och bakverk. Men bananen har också många smakkompisar som matingrediens. Så den som är lite mer vågad och vill prova banan till middagsmaten kan testa att kombinera den med bacon, curry, salt, dragon, kikärtor, purjolök, hårdost, kyckling, fänkål, kaviar, palsternacka eller ägg!
När det gäller efterrätter är listan på smakkompisar lång. Bananen gifter sig med kakao, kokos, socker, smör, vanilj, mynta, kanel, kardemumma, sesamfrön, mandel, jord-nötter, valnötter och hasselnötter. Den går bra ihop med de flesta frukter och bär men är extra god tillsammans med kiwi, ananas, jordgubbar, blåbär, citrusfrukter och mango. Ska du lägga banan på grillen så är chili, mynta och ingefära spännande smaker som lirar fint ihop med grillad banan.