Bild laddas
Mathistoria

Bananen - en historisk favorit

År efter år koras bananen till svenskarnas favoritfrukt. Vi gör bananpannkakor, bananbröd och banansmoothies – ja, nu för tiden har vi banan i det mesta! Men det var först under 1910-talet som vi fick tillgång till vår älskade gula frukt.
Tips! Recept med banan.

Banan-nostalgi

Hur många bananer klämmer du i dig på ett år? Hade året varit 1910 hade antalet varit lätträknat, 0,1 kilo per person för att vara exakt. Det var först då svenskarna fick smaka på den spännande exotiska frukten som kom med lastbåt från Centralamerika. 

En historisk favorit

1909 importerades de första bananerna till Sverige och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Det tog ett par vändor innan man lyckades få till perfekta temperaturförhållanden, men snart var bananimporten i full gång. Under 1920-talet ökade bananförsäljningen i stort, mycket tack vare reklam som lyfte fram fruktens exotiska ursprung och nyttiga egenskaper.

Svenskarna tog snabbt bananen till sina hjärtan och har nu ätit denna gula frukt i över 100 år. Att bananen blivit så populär är inte så konstigt – vilken annan frukt har en så praktisk förpackning, samtidigt som den mättar och smakar gott? 

Banankris

Men vi har inte alltid kunnat ta bananen för givet. Under andra världskriget upplevde vi en "banankris" när vi plötsligt inte längre kunde importera frukten till Sverige. Men man tog snabbt strid för vår älskade banan och Sverige var ett av de första europeiska länderna som fick fräscha bananer efter 1945. Och tur var väl det! Bananen sägs vara den frukt som svenskarna äter allra mest.

5 smarriga recept med banan

  1. 1. Bananbröd

    178
    5

    Ett saftigt och lättbakat bananbröd med härlig smak av hasselnötter. Använd gärna övermogna bananer för att få fram bästa smak!

    Banana bread
  2. 2. Banan- och chokladsmoothie

    18
    3

    Släng inte dina bruna bananer! Frys istället in dem och blanda sedan med mandeldryck, kakao och jordnötssmör och du får en krämig smoothie som mättar.

    Banan- och chokladsmoothie
  3. 3. Bananpannkakor

    147
    14

    Smarriga bananpannkakor helt utan gluten som passar till både frukost och mellanmål. Servera med färska bär och honung, eller varför inte en klick jordnötssmör?

    Bananpannkakor
  4. 4. Banana split bowl

    11
    1

    En variant av den populära desserten banana split, men denna gång som frukost. Kombinationen av turkisk yoghurt, banan, granola och lönnsirap skapar magi.

    Banana split bowl
  5. 5. Banan- och jordnötsglass

    52
    2

    Kan man göra glass av banan? Jo, det går finfint! Mixa frysta bananer, jordnötssmör, limejuice och honung till en slät smet och avnjut på direkten. Mums!

    Banan- och jordnötsglass 

Lite banan-kuriosa

  • Bild laddas

    Bananer i butik 1961

    Så här kunde det se ut på fruktavdelningen i en butik 1961.

  • Laga en banankompott fa lá 1911

    Är du nyfiken på hur man tillagade banan 1911? Prova ett recept på banankompott från klassiskern Iduns kokbok.

    • 3 hg. socker
    • 3 dl vatten
    • ½ vaniljstång
    • 9 bananer


    Beredning:
    Sockret och vattnet kokas med vaniljen, i emaljerad järngryta, till en klar, tunn lag. Bananerna skalas, klyvas, om så önskas, läggas i sockerlagen, locket pålägges och bananerna få ligga i lagen, som bör hållas vid +90, tills de äro klara och mjuka, men få ej koka. De uppläggas i kompottskål, lagen hopkokas, om så önskas, och överhälles. Serveras med biskvier eller mandelspån. 

  • Visste du detta om banan?

    • Det tar ungefär en månad för bananen att ta sig från odlingen till din ICA-butik?
    • ... ICA hade en egen bananmogningsanläggning mellan 1967 och 2004, kallad ICA Banan AB?
    • Frihamnen i Göteborg hade en speciell bananpir för bananbåtarna?
    • Det konsumeras cirka 100 miljarder banan varje år i hela världen?

Du kanske också tycker om...

Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!
Bild laddas
Tips!

Så undviker du järnbrist

Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Mathistoria

Extrema dieter vi helst glömmer

Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Sju sorters kakor och lite historia

Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas
Mmmh!

Goda nyttiga smoothies

Älskar du goda smoothies? Dessa är både goda OCH nyttiga. Win win!
Bild laddas
Svensk mathistoria

När kom kaffet till Sverige?

Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Bild laddas