Guide till banan
Den är söt, mättande, praktiskt ”förpackad” och sedan länge ohotad etta på frukttoppen. Dessutom har ekoförsäljningen av den fullkomligt exploderat. Häng med när Månadens skörd bjuder på banan.
År efter år koras bananen till svenskarnas favoritfrukt. Vi gör bananpannkakor, bananbröd och banansmoothies – ja, nu för tiden har vi banan i det mesta! Men det var först under 1910-talet som vi fick tillgång till vår älskade gula frukt.
Tips! Recept med banan.
Hur många bananer klämmer du i dig på ett år? Hade året varit 1910 hade antalet varit lätträknat, 0,1 kilo per person för att vara exakt. Det var först då svenskarna fick smaka på den spännande exotiska frukten som kom med lastbåt från Centralamerika.
1909 importerades de första bananerna till Sverige och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Det tog ett par vändor innan man lyckades få till perfekta temperaturförhållanden, men snart var bananimporten i full gång. Under 1920-talet ökade bananförsäljningen i stort, mycket tack vare reklam som lyfte fram fruktens exotiska ursprung och nyttiga egenskaper.
Svenskarna tog snabbt bananen till sina hjärtan och har nu ätit denna gula frukt i över 100 år. Att bananen blivit så populär är inte så konstigt – vilken annan frukt har en så praktisk förpackning, samtidigt som den mättar och smakar gott?
Men vi har inte alltid kunnat ta bananen för givet. Under andra världskriget upplevde vi en "banankris" när vi plötsligt inte längre kunde importera frukten till Sverige. Men man tog snabbt strid för vår älskade banan och Sverige var ett av de första europeiska länderna som fick fräscha bananer efter 1945. Och tur var väl det! Bananen sägs vara den frukt som svenskarna äter allra mest.
Ett saftigt och lättbakat bananbröd med härlig smak av hasselnötter. Använd gärna övermogna bananer för att få fram bästa smak!
Släng inte dina bruna bananer! Frys istället in dem och blanda sedan med mandeldryck, kakao och jordnötssmör och du får en krämig smoothie som mättar.
Smarriga bananpannkakor helt utan gluten som passar till både frukost och mellanmål. Servera med färska bär och honung, eller varför inte en klick jordnötssmör?
En variant av den populära desserten banana split, men denna gång som frukost. Kombinationen av turkisk yoghurt, banan, granola och lönnsirap skapar magi.
Kan man göra glass av banan? Jo, det går finfint! Mixa frysta bananer, jordnötssmör, limejuice och honung till en slät smet och avnjut på direkten. Mums!
Så här kunde det se ut på fruktavdelningen i en butik 1961.
Är du nyfiken på hur man tillagade banan 1911? Prova ett recept på banankompott från klassiskern Iduns kokbok.
Beredning: Sockret och vattnet kokas med vaniljen, i emaljerad järngryta, till en klar, tunn lag. Bananerna skalas, klyvas, om så önskas, läggas i sockerlagen, locket pålägges och bananerna få ligga i lagen, som bör hållas vid +90, tills de äro klara och mjuka, men få ej koka. De uppläggas i kompottskål, lagen hopkokas, om så önskas, och överhälles. Serveras med biskvier eller mandelspån.
Den är söt, mättande, praktiskt ”förpackad” och sedan länge ohotad etta på frukttoppen. Dessutom har ekoförsäljningen av den fullkomligt exploderat. Häng med när Månadens skörd bjuder på banan.
Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Bjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?