Är du en av dem som tycker om att bjuda på traditionellt påskbord? Då kanske du letar efter recept på gubbröra. Här reder vi ut vanliga frågor och listar några favoritrecept. Tips! Här hittar du fler recept till påskbordet.
Text: Karin Webb
Kan man göra gubbröran i förväg?
Gubbröra är fantastiskt enkelt att göra och kanske bäst av allt: den kan förberedas en dag innan servering - den blir till och med godare då!
Kan man bjuda på gubbröra till förrätt?
Gubbröra är en suverän förrätt. Servera på rostat bröd, kavring eller knäckebröd och dekorera med färsk hackad gräslök och kanske gräslöksblommor om det finns till hands. Gubbröra passar också att servera på små snittar som mingelmat.
Vad är skillnaden på gubbröra och nubberöra? Och hur är det med nubbesallad?
Gubbröra gör man traditionellt med ansjovis medan nubberöra och nubbesallad görs med matjessill. Gubbröran är lite saltare i smaken.
Nubbesallad har lite grövre textur än nubberöra. Någon gubbsallad har vi förresten inte hört talas om än, kanske dags för det?
Varsågod - den perfekta gubbröran! En perfekt avvägd och matig gubbröra med kaviar som det aldrig blir några rester av. Skala och tärna ägg, potatis och matjessill. Hacka dill och gräslök. Blanda i övriga ingredienser och servera på knäckebröd.
En riktig klassiker för alla gubbar därute som görs på bland annat hårdkokta ägg, potatis och ansjovis. Om någon ändå ifrågasätter rörans status som "klassisk" kan du hänvisa till oss, vi har din rygg här.
Vegansk version av gubbröra med champinjoner. Härligt krämig med fräsch smak av dill och rödlök. Det här är en höjdare så laga så det räcker till fler än veganerna på festen!
Gubbröra med lax på knäckebröd serverat med en kall öl i den första vårsolen, det är ju nästan så att man blir rörd! Den här rörande röran med ägg, rödlök, gravad eller kallrökt lax och dill fixar du på nolltid. Perfekt för de som kanske inte älskar ansjovis.
Prova vår gubbröra med dijonsenap, grovkornig senap, dill och gräslök. Till skillnad från många andra recept så är denna gubbröra utan potatis. Lite extra gul dessutom - det är ju ändå påsk!
Ska du lägga in egen sill? Då behöver du inspiration till riktigt goda sillinläggningar! Här listar vi både klassiska sillinläggningar som löksill, brantevikssill, senapssill och skärgårdssill och några nya favoriter.
Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.