Böngryta med broccoli och citron

14
8
Böngryta med broccoli och citron

En mättande och fräsch gryta med stora vita bönor, broccoli och citron smaksatt med rosmarin och vitlök. Enkel, vegorätt som är utmärkt alla laga för många eller som storkok för matlådorna.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2022

Böngryta med broccoli och citron

Ingredienser

4 portioner
4 port kokt matvete
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 - 1 röd peppar (chili)
200 g frysta broccolibuketter
1 msk olja
1 msk torkad rosmarin
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
200 g fryst tinad bladspenat
4 1/2 dl stora kokta vita bönor (4 1/2 dl motsvarar ca 1 1/2 förp à 380 g)
1/2 citron
2 dl grädde eller växtbaserat alternativ för veganskt
salt

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongtärningen.
Fri från ägg.
Gör glutenfri: välj ris eller annat glutenfritt gryn.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde.
Gör mjölkproteinfri: byt ut grädde mot mjölkproteinfritt ersättningsalternativ.

Gör så här

Tips

Ersätt lite av broccolin med valfri rotfrukt, som morot eller palsternacka.
Dubblera receptet och laga som storkok för veckan! Kyl ner maten snabbt genom att ställa kastrullen i kallt vattenbad eller fördela maten i matlådor. Ställ in i kylen när den svalnat. Maten håller ca fyra dagar i kylskåp. Frys direkt in allt som du inte kommer äta inom fyra dagar.

Vad tyckte du om receptet?

14

Kommentarer

Charlotta

2022-03-29

Superfräsch smak med mycket citron och rosmarin. Brukar göra dubbelt recept men med 7,5 dl vatten och ca 2-3 dl (havre)grädde så blir den inte för vattnig.

Petter

2022-03-27

Alldeles för mycket vatten, ta hälften - max.

Arvid

2022-02-08

Bytte ut gränsaksbuljongen mot hönsbuljong och toppade med parmesan, supergott! Tyckte inte det blev för mycket vatten men hade nog rätt rikligt med matvete till