Glödhet trendspaning

Grilltrender

Röka, rimma, asado, braai och vad är grejen med low and slow? Här kan du läsa på om diverse grilltrender så du inte missar något över eller runt glöden!
Hungrig? Inspireras av våra grillrecept.

Grilltrender att ha koll på 

 1. 1. Rimma köttet

  1. Rimma köttet

  Trött på torra och svårtuggade köttbitar? Att rimma är som en insidas marinad, då rimlagens adderade salt och smaksättning tränger in i djupet i köttet och gör det mycket saftigare. Oftast är det fisk och kött som rimmas, till exempel rimmad lax, torsk och oxbringa. Att rimma kött är enkelt men kräver lite planering, men det är det faktiskt värt.

  Börja med rimlagen redan nu - recept på rimmat hittar du här!

 2. 2. Röka på grillen

  2. Röka på grillen

  Att röka tillför både smak och mörhet till köttet, och den längre tillagningstiden gör att röken får tid att jobba sig in i maten och smaksätta den ordentligt. De olika träsorterna ger olika smakupplevelser, från nötig smak av pekanträ till en tydlig whiskysmak från lagringsfat av ek. Prova dig fram och använd ganska lite spån från början, fyll hellre på med mer eftersom.

  Här visar vi hur du förvandlar din grill till en rök - Röka på grillen, så gör du.

 3. 3. Low and slow barbeque

  3. Low and slow barbeque

  Med den här grillmetoden grillar du långsamt på låg temperatur med rök från spån eller flis. Den längre tillagningsmetoden gör att röken får tid att jobba sig in i maten och ge ordentligt med karaktär till smaken - och gör dig till grillmästare. Du behöver hålla igång grillen i flera timmar, så vi rekommenderar The Snake Method för att inte ruineras på kol och briketter.

  Läs mer om hur du grillar långsamt - Barbeque - enkla steg.

 4. 4. Sliders

  4. Sliders

  Sliders är det amerikanska namnet för minihamburgare. Garanterat populärt inslag på grillen hos både stora som små! Smaksätt med barbecuesås och servera med enkla tillbehör som majonnäs, tomat, paprika och sallad. Perfekt som plockmat till minglet!

  Sugen på minihamburgare? Se vårt recept på Pulled chicken sliders.

 5. 5. Asado

  5. Asado

  Asado är en typisk sydamerikansk grillfest och betyder ”att grilla”. Grillmetoderna som används är vanligtvis al asador eller a la parilla. Med Al asador grillar du ett helt djur över eld på marken eller i en eldgrop. Att grilla la parilla gör du upp en eld och lägger på grillgaller över när kolen har fått den rätta glöden. För att lyckas med en typisk asado har du många olika köttprodukter som serveras av el asador, alltså kocken. Köttet ska inte marineras, utan bara saltas före och under tiden den tillagas. Tillagningen är långsam och en lyckad asado tar vanligtvis två timmar. 

 6. 6. Grillad efterrätt

  6. Grillad efterrätt

  Avsluta grillfesten på topp och grilla efterrätten! Frukter och bakverk gör sig underbart gott över glöden. Frukt blir sötare och saftigare och bakverk som sockerkaka, munkar eller kakor, får en varm och nybakad smak. Kombinera med fluffig grädde och gästerna kommer att tacka dig.

  Testa dig gärna fram, grilla olika frukter och se hur smakerna förändras.
  Här hittar du annars alla våra recept på grillade efterrätter. 

 7. 7. Kål på grillen

  7. Kål på grillen

  Låt spetskål, hel blomkål och fänkål ta plats på grillen! Glöden gör kålen mjuk, ger en fantastisk smak och härligt tugg - suveränt att servera både som tillbehör eller huvudrätt.

  Inspireras gärna av våra nyttiga recept på grillad sallad.   

 8. 8. Braai

  Ordet Braai är Afrikaans för grill eller grillfest, och är vanligt förekommande i bland annat Sydafrika. På en Braai är det köttet som står i centrum, och ofta serveras Sydafrikanska korven boerewors, sosaties-spett, kebab, marinerad kyckling, fläsk och lammkotletter, stekar, korvar och eventuellt revbensspjäll. Fisk och kräftor är också populärt i kustområden. Till köttet är det inte ovanligt att servera med smaksatt gröt. I Kapstaden är däremot det vanliga tillbehöret en grillmacka med lök, tomater och ost. 

 9. 9. Beer can chicken

  9. Beer can chicken

  Inte en helt ny trend, men fortfarande pyr den... har du inte testat än så gör det i sommar. Blir garanterat en snackis! Beer can chicken är en helgrillad kyckling som grillas över en burk öl för smak och saftighet. Grilla indirekt under en dryg timme och smaksätt gärna ölen med härliga kryddor som vitlök, örter och ingefära för att ge ännu mer smak till din ölrumpekyckling.

  Här hittar du alla våra recept på beer can chicken! 

Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1444)

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Grilla!

BBQ-grilla Texas style

Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.

Så gör du

Grilla nöt och kalv

Här har vi samlat vad alla grillmästare behöver känna till om nöt och kalv.

Inspiration

Vegansk grillmiddag

Fixa en helgrön grillmiddag som får det att vattnas i munnen på alla.

Med smaker från världens alla hörn

Grilla kontinentalt

Vi har samlat några världsrecept så du kan grilla kontinentalt och hitta nya favoriter!

Den ultimata nattmaten

Grillad vickning

Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!