Sparris, tomater och paprika är klassiker på grillen. Men det är överaskande gott att även fräsa sallad på grillen. Testa dessa nyttiga sallader med glöd!
Tips! Se alla recept på
sallad till grillat.
Sallad har alltid haft en given plats på grillfesten – oftast hackad och kall i en skål. Men testa att bredda salladens repertoar och fräs den på grillen. Överraskande gott och väldigt hälsosamt!
Vi har träffat Paula Frösell som är dietist på ICA samt Leif Grönlund som är kock i ICA-köket som här ger oss lite tips och inspiration.
Med fördel grillar du sallad som har lite grövre blad, till exempel hjärtsallad, romansallad och endive. Halvera salladshuvudet på längden, så att roten håller ihop bladen.
Kålsorter som är lösare knutna fungerar också bra att grilla, som pak soi, spetskål och sommarkål.
Sallad med lösare knutar och tunnare blad, som bladsallad och krispsallad, säckar lätt ihop och tappar spänst och krispighet på grillen.
Du bestämmer själv hur hårt du vill grilla salladen, den går ju att äta rå. Salta, peppra och ringla över en olivoljebaserad dressing smaksatt med exempelvis vitlök och örter, det behövs inte så mycket mer.
Sallad mycket nyttigheter att erbjuda. Särskilt sorterna med grövre blad, innehåller en hel del vitaminer och mineraler. Särskilt viktigt är vitaminet folsyra, som bland annat bidrar till att minska risken för ryggmärgsbråck hos foster. Mer grönt på grillen alltså med extra stora portioner till kvinnor i barnafödande ålder!