Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Skafferien fylls med snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Framför det legendariska programmet Hylands hörna avnjuter svenskarna efterrätt gjord på den nya kakmixen. Nu ska det gå snabbt att laga mat – välkommen till 60-talet!

Mattrender på 60-talet

 • På 60-talet ska det gå snabbt att laga mat. När allt fler kvinnor gett sig ut i arbetslivet finns ingen tid över trerättersmiddag på vardagarna.
 • Husmankosten ersätts av moderna, snabblagade rätter. Sopporna görs på pulver och i och med frysboxens intåg i hemmen serveras både pommes frites och panerade fiskpinnar utan ben.
 • Efterrätten överges på vardagarna, men på helgerna kan man unna sig en chokladpudding, ihoprörd av pulver och vatten.
 • Raketost, en mjukost förpackad i ett vaxat papprör, är ett vanligt inslag på frukostbordet. Osten knuffas upp och skivas med ett tillhörande snöre.
 • Den nyinköpta TV-apparaten får en central plats i hemmet. Framför det legendariska programmet Hylands hörna njuter svenskarna av chips i plastpåse eller en kaka gjord på den nya kakmixen.
 • Tack vare en högkonjunktur ger sig svenskarna ut i världen och tar med sig utländska matinfluenser hem. Fransk mat blir en favorit, och i många hem bjuds det på den exotiska rätten coq-au-vin.

Klassiska maträtter på 60-talet

 1. Landgång

  1. Smörgåstårta i miniversion

  Betyg 3.7 av 5.
  9 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  En landgång är helt enkelt en avlång smörgås toppad med massor av godsaker. På 60-talet sparade man inte på ingredienserna utan dekorerade med alltifrån skinka till lax och syltlök. Servera landgången som förrätt eller varför inte en läcker lunch?

  Landgång
 2. Fyllda tomater och gurkstubbar

  2. Snabblagad mingelmat

  Betyg 5 av 5.
  1 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Enkel snygg mingelmat som var vanlig förr. Halvera och fyll grönsaker som tomater och gurkor. Med härligheter ädelost, majonnäs och krabba trollar du enkelt ihop dessa färgglada tilltugg.

  Fyllda tomater och gurkstubbar
 3. Avokado på flera sätt

  3. Fylld avokado

  Betyg 3.7 av 5.
  3 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  När svenskarna började resa utomlands upptäckte man bland annat den spännande avokadon. Eftersom fyllda grönsaker var på modet så fyllde man även denna gröna goding med allt i från skaldjur till kött - toppade med en god dressing.

  Avokado på flera sätt
 4. Coq au vin

  4. Kycklinggrytornas mästare

  Betyg 4.5 av 5.
  26 personer har röstat
  Receptet har 2 kommentarer.

  Coq au vin eller tupp i vin som det betyder på franska är en riktig klassiker som blev populär när svenskarna började intressera sig för fransk matlagning. Saftiga kycklinglår, rött vin och knaprigt sidfläsk sätter mustig smak på denna härliga gryta.

  Coq au vin
 5. Chokladpudding

  5. Efterrättsklassiker

  Betyg 3.8 av 5.
  46 personer har röstat
  Receptet har 9 kommentarer.

  En efterrätt som inte har lämnat de svenska hemmen sedan dess storhetstid på 60-talet är chokladpuddingen. På den tiden var det vanligt att använda sig av pulvermix, men att vispa ihop sin egen med mjölk och kakao är inte alls svårt!

  Chokladpudding

ICA på 60-talet

 • ICA-loggan tas fram

  1964 tas ICA-loggan fram av designern Rune Monö, och har i stort sett likadan ut sedan dess. I ett svep monteras den på tak och fasader och plötsligt finns logotypen på hundratals butiker runt om i landet.

 • ICA-kurirens stora kakbak

  1965 genomförs det "Stora kakbaket", ICA-kurirens dittills största tävling. 15000 recept skickas in från hela Sverige. I slutet av mars samlas 21 finalister i ICA Provköks lokaler för att kämpa om medaljerna.

 • reklambild på unga fru ICA - ICA Stigs föregångare

  Unga fru ICA –  Stigs föregångare

  Det fanns en tid före dagens ICA-reklam med ICA-Stig i spetsen. Under senare halvan av 1960-talet är ICA intimt förknippat med en kvinnlig karaktär. ”Unga fru ICA” eller ibland bara ”Fru ICA” heter hon och trots att få minns henne idag dominerade hon fullständigt ICAs marknadsföring i ett halvt decennium. 

 • Sommarlat, sommarmat.

  Sommarlat, sommarmat.

  Ett exempel på tjusig reklam från 60-talet. Ica-historien.se

Artiklar (1566)

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!