Skafferien fylls med snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Framför det legendariska programmet Hylands hörna avnjuter svenskarna efterrätt gjord på den nya kakmixen. Nu ska det gå snabbt att laga mat – välkommen till 60-talet!
En landgång är helt enkelt en avlång smörgås toppad med massor av godsaker. På 60-talet sparade man inte på ingredienserna utan dekorerade med alltifrån skinka till lax och syltlök. Servera landgången som förrätt eller varför inte en läcker lunch?
Enkel snygg mingelmat som var vanlig förr. Halvera och fyll grönsaker som tomater och gurkor. Med härligheter ädelost, majonnäs och krabba trollar du enkelt ihop dessa färgglada tilltugg.
När svenskarna började resa utomlands upptäckte man bland annat den spännande avokadon. Eftersom fyllda grönsaker var på modet så fyllde man även denna gröna goding med allt i från skaldjur till kött - toppade med en god dressing.
Coq au vin eller tupp i vin som det betyder på franska är en riktig klassiker som blev populär när svenskarna började intressera sig för fransk matlagning. Saftiga kycklinglår, rött vin och knaprigt sidfläsk sätter mustig smak på denna härliga gryta.
En efterrätt som inte har lämnat de svenska hemmen sedan dess storhetstid på 60-talet är chokladpuddingen. På den tiden var det vanligt att använda sig av pulvermix, men att vispa ihop sin egen med mjölk och kakao är inte alls svårt!
1964 tas ICA-loggan fram av designern Rune Monö, och har i stort sett likadan ut sedan dess. I ett svep monteras den på tak och fasader och plötsligt finns logotypen på hundratals butiker runt om i landet.
1965 genomförs det "Stora kakbaket", ICA-kurirens dittills största tävling. 15000 recept skickas in från hela Sverige. I slutet av mars samlas 21 finalister i ICA Provköks lokaler för att kämpa om medaljerna.
Det fanns en tid före dagens ICA-reklam med ICA-Stig i spetsen. Under senare halvan av 1960-talet är ICA intimt förknippat med en kvinnlig karaktär. ”Unga fru ICA” eller ibland bara ”Fru ICA” heter hon och trots att få minns henne idag dominerade hon fullständigt ICAs marknadsföring i ett halvt decennium.
Ett exempel på tjusig reklam från 60-talet. Ica-historien.se
Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!