Bild laddas
Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Lite fakta om 1930-talet

Folkhemmet

En politisk driven samhällsvision som växte fram under 1930-talet och varade ända in på 60-talet. Under denna period genomfördes en mängd sociala reformer med syfte att göra Sverige till ett gott och tryggt hem för alla svenskar.

Folkhälsan 

I tanken om folkhemmet ingick också att bygga ett samhälle med friska och starka människor. Nu började det talas om vikten av att äta nyttigt och om att få i sig ämnen som vitaminer och proteiner. Gymnastik, promenader, frisk luft och sund mat blev på modet för att stärka kroppen.

Maten

Gröt, bröd, välling och potatis var vanlig mat på 30-talet. Men även husmanskost med charkuteriprodukter som falukorv var populära. Här fick också de förpackade varorna sitt genombrott och konservburkssortimentet växer. Dåtidens ICA tar fram varumärket ”Hakons färdiga mat” med bland annat köttbullar och kalops. Färska grönsaker fanns bara några månader om året, istället användes inlagda grönsaker som kålrabbi och vitkål.

Mjölkbarerna

Under 1930-talet var det poppis att gå på mjölkbar. De var enklare restauranger som serverade mjölk tillsammans med husmanskost eller smörgåsar. Att äta vid en bar tyckte många var väldigt modernt och nytänkande. Mjölkbarerna lanserades av den statligt stödda organisationen Mjölkpropagandan. De ville att svenskarna skulle dricka mer mjölk och mindre kaffe – allt för folkhälsans bästa. Mjölken var en symbol för framsteg; en nyttig dryck som gjorde svenskarna starkare och friskare.

Receptfavoriter från 30-talet

 • Salta petit choux

  1
  1

  Den franska, frasig bakelsen serverades redan i början på 1900-talet och fylldes ofta med något salt istället för sött. I denna version från 30-talets Sverige fyller du de små bakelserna med en smakrik ädelostkräm. Servera gärna som ett lite lyxigare tilltugg till drinken.

  Petit choux med ostfyllning
 • 30-talets "snabbmat"

  7
  4

  I dåtidens kokböcker fanns många tips på hur man lagar mat på under 15 minuter. Gratinerade sardiner är ett exempel på ett sådant recept: snabbt, enkelt och få ingredienser. Sardiner, tomater, persilja, ost och smör allt du behöver för att slänga ihop denna ljuvligt goda förrätt.

  Gratinerade sardiner    
 • Den klassiska söndagssteken

  34
  9

  Söndagssteken är sedan länge ett inslag i den svenska mathistorien. Förgyll veckoslutet med en utsökt kalvstek som serveras med kokt potatis, gräddsås och inlagd gurka.

  Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka
 • Smörgåstårtans föregångare

  5
  0

  Cocktailtårtan är en vacker bjudrätt som serverades på 30-talets hippa cocktailpartyn. Som en föregångare till dagens smörgåstårta består den av goda fyllningar och vacker dekoration, men istället för bröd är den gjord på gräddade pajbottnar.

  Cocktailtårta
 • Fluffig omelett

  1
  1

  Omelett till efterrätt var inte helt ovanligt under 30-talet. Denna suffléversion gör omeletten extra fluffig. Servera med bär och du får en överraskande god avslutning på middagen.

  Omelettsufflé

Lite kuriosa från 1930-talet

 • Bild laddas

  ICA-almanackan

  1938 ges ICA-almanackan ut för första gången och läsarna får bland annat ta del av råd för hem och hushåll. Motivet är en glad husmor och texten ”Jag handlar nöjd”.

  1944 ges exempelvis råd om hur man botar trötthet i januari med näringsrika livsmedel. I februari samma år varnas man för att släppa ut barnen utomhus om vinterkylan sträcker sig till –10° C. 

  Almanackan blir med åren en stor framgång – 1954 trycks över en miljon exemplar.  

  Tips: Än idag kan du hämta ICA-almanackan i din lokala ICA-butik!

 • Bild laddas

  Hakons kokbok

  Under 1930-talet blev det allt vanligare med kokböcker, och ICAs grundare Hakon Swenson hoppade på tåget. 1938 gavs "Hakons kokbok – smått och gott från kungens kock och hundra andra rätter" ut med anledning av kung Gustav V:s 80-årsfirande.

  Ingen mindre än kungens kock, fransmannen Paul Arbin, fick ansvar för recepten. I boken finns rätter som persikor Othello, varm böcklingsmörgås, spaghettipaj och läckert legymfat. 

  Det fanns även spår av årtiondets sundhetstänk. I kapitlet "Nutidsmat" kan man läsa om den nya, nyttigare maten:

  ” ... Men nutidsmat kräver dessutom ett rikligt tillskott av frukt och grönsaker för att kosten ska få den rätta sammansättningen […] Försök att på veckans matsedel alltid få en någon helt vegetarisk middag […] Glöm för all del inte tillagningens stora betydelse för bevarandet av vitaminer och mineralämnen […] Nutidsmat är hälsosam mat, god mat och vacker mat.”

Du kanske också är intresserad av...

Svensk mathistoria

Nostalgisk 50-talsmat

Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Bild laddas
Millenienostalgi

Mattrender i början av 2000-talet

Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas
Mathistoria

Festlig mat från 10-talet

Här har vi samlat tidstypiska recept och lite kuriosa från 1900-talets början.
Bild laddas
Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Bild laddas
Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.
Bild laddas