När kom kaffet till Sverige?
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Allas vårt fredagsmys tacos behöver knappast någon närmre prestation. Den svenska varianten med finhackade grönsaker, nötfärs, majs och riven ost i tacoskal spred sig sakta med säkert in i våra hem under 90-talet, och är kvar som favorit än idag.
På 90-talet svepte italienska vindar in över Sverige och gav oss pastasalladen. Med några få ingredienser blev det plötsligt väldigt enkelt att sno ihop en matig picknick eller bufférätt som räckte till många. Denna klassiska pastasallad innehåller mozzarella, soltorkade tomater, rödlök och ruccola.
På 90-talet kom wokpannan in i det svenska köket och den är definitivt här för att stanna. Med nudlar och de typiska asiatiska smaksättarna lime, soja och sambal som bas är möjligheterna till variation många.
Ugnsgratinerad frukt med vit choklad är en klassisk efterrätt som skapades på stockholmskrogarna i början på 90-talet. Denna enkla och läckra dessert innehåller endast bananer, kiwi, jordgubbar och vit choklad och blir klar på 5 snabba minuter i ugnen. Serveras med vaniljglass.
”Dra mig upp” eller tira mi sù som denna underbara dessert heter på italienska har varit en älskad favorit sedan den introducerades för oss på 90-talet. Med kex doppade i espresso är den helt klart uppiggande och passar perfekt som avslutning på en middag.
Källa: Matnostalgi, 1970 till 2010. Joanna Drevinger.
ICAs folkkära kundtidning Buffé föddes redan 1995. I tidningen kunde man bland annat hitta recept på sweet chili-sås och kokosmjölk, eftersom det asiatiska köket var på tapeten och varorna ännu inte gick att hitta i butik.
Idag skickas Buffé ut till 2,5 miljoner kunder varje månad, och finns även att läsa digitalt.
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Pastasallad är den ultimata sommarmaten för stora som små. Vi listar våra bästa recept.
Med dessa recept och enkla tips blir du en mästare på att woka.
Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!