Bild laddas
Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!

Klassiska recept från 90-talet

  1. 1. Fredagsmyset no.1

    526
    1

    Allas vårt fredagsmys tacos behöver knappast någon närmre prestation. Den svenska varianten med finhackade grönsaker, nötfärs, majs och riven ost i tacoskal spred sig sakta med säkert in i våra hem under 90-talet, och är kvar som favorit än idag.

    Tacos
  2. 2. Italiensk picknickklassiker

    88
    9

    På 90-talet svepte italienska vindar in över Sverige och gav oss pastasalladen. Med några få ingredienser blev det plötsligt väldigt enkelt att sno ihop en matig picknick eller bufférätt som räckte till många. Denna klassiska pastasallad innehåller mozzarella, soltorkade tomater, rödlök och ruccola.

    Pastasallad
  3. 3. Asiatisk husman

    118
    8

    På 90-talet kom wokpannan in i det svenska köket och den är definitivt här för att stanna. Med nudlar och de typiska asiatiska smaksättarna lime, soja och sambal som bas är möjligheterna till variation många.

    Wok
  4. 4. Smälter i munnen

    130
    8

    Ugnsgratinerad frukt med vit choklad är en klassisk efterrätt som skapades på stockholmskrogarna i början på 90-talet. Denna enkla och läckra dessert innehåller endast bananer, kiwi, jordgubbar och vit choklad och blir klar på 5 snabba minuter i ugnen. Serveras med vaniljglass.

    Gino
  5. 5. Uppiggande espressodessert

    18
    1

    ”Dra mig upp” eller tira mi sù som denna underbara dessert heter på italienska har varit en älskad favorit sedan den introducerades för oss på 90-talet. Med kex doppade i espresso är den helt klart uppiggande och passar perfekt som avslutning på en middag.

    Tiramisu med marsalavin

Nostalgi från 90-talet

  • 90-talets mattrender

    • Hello asiatiskt! Sushi- och thairestaurangerna blev fler och fler och hemma i köket wokade vi som aldrig förr. Wokpannan var en självklar årets julklapp 1990.
    • Fetträdslan gjorde sitt intåg. Nu kom mini-mjölk, lätt creme fraiche och lightprodukter i alla dess former.
    • Tacos charmade oss som ingen annan rätt, en trend som håller i sig än idag genom fredagsmyset. Att den svenska tacosen inte liknade autentiska tacos från Mexico var det få som brydde sig om.
    • Pastan tog plats som en mer självklar kolhydrat på tallriken och vi ville gärna äta den på italienskt vis. Mellan 1994 och 1995 ökade svenskarnas köp av pasta med hela 11,3 procent. 


    Källa: Matnostalgi, 1970 till 2010. Joanna Drevinger. 

  • Bild laddas

    Tidningen Buffés födelse

    ICAs folkkära kundtidning Buffé föddes redan 1995. I tidningen kunde man bland annat hitta recept på sweet chili-sås och kokosmjölk, eftersom det asiatiska köket var på tapeten och varorna ännu inte gick att hitta i butik. 

    Idag skickas Buffé ut till 2,5 miljoner kunder varje månad, och finns även att läsa digitalt. 

Du kanske också är intresserad av...

Svensk mathistoria

När kom kaffet till Sverige?

Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
Bild laddas
Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Bild laddas
Millenienostalgi

Mattrender i början av 2000-talet

Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Bild laddas
Mathistoria

70-talsmaten vi aldrig glömmer

Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.
Bild laddas
Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Bild laddas
Tips och recept

Lyckas med wok, så gör du!

Med dessa recept och enkla tips blir du en mästare på att woka.
Bild laddas
Variera mera

Upptäck kycklingfärs

Kycklingfärs är mer hälsosam och klimatsmart än vanlig köttfärs. Så lyckas du!
Bild laddas
Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Bild laddas