Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor
Det här är en riktigt grym vegolasagne där den cypriotiska osten halloumi får ersätta klassisk bechamelsås. Halloumin tillför en skön sälta och härligt tugg. I övrigt är det bara att koka tomatsåsen med spenat, rosta pumpakärnor och börja varva!
Ett recept från:
Buffé nr 12, 2014
Ingredienser
4 portioner
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
2 grönsaksbuljongtärningar
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
salt
svartpeppar
2 halloumi (à 200 g)
1 förp färska lasagneplattor (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
ev färsk timjan till garnering
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi2806 KJ / 670 kCal
Fett44 g
Salt5 g
Kolhydrater26 g
Protein40 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
En av familjens favoriter. Vi brukar dock skippa röstade pumpafrön och ha försök spenat och färsk basilika och soltorkade tomater. Istället för prästost kör vi hälften parmesan och hälften mozzarella. I såsen istället för vatten grädde och citrinzest. Så gott och typ 4 stora vitklölsklyftor. Till denna sallad på massor med finhackade tomater, gul och röd paprika i balsamico vinegrette. Perfekt om det är många och du inte vet exakt när det blir tid att käka.
Lisa
2024-11-30Älskar och lagar denna fast jag inte är vegetarian! Man kan med fördel ta två eller tre vitlöksklyftor och några skvätt worchestershiresås samt lite japanskt soja. Krydda även med lite paprikapulver och balsamico. Jag tog också hellre två burkar krossade tomater (800g) och minskade på vatten då jag ville få fram mer smak och inte få det alltför vattnig. Underbart gott!
Aleksandra
2024-11-29Lite annorlunda smak på lasagne men jättegott
Eva
2024-11-12