Pumpaguide!
En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!
Pumpan är mer än en lysande dekoration i Halloweenmörkret. Ta vara på det nyttiga och goda fruktköttet! Bjud på varma och färgglada rätter i höstkylan.
Tips: fler pumparecept.
Med sitt rika innehåll av antioxidanter är pumpan ett nyttigt alternativ på matbordet. Antioxidanterna fungerar som kroppens rostskydd och hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska.
Pumpan är också en källa till så kallade karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Vitaminet är viktigt för att syn-, hud- och slemhinnor ska fungera normalt.
– Om du äter fett tillsammans med pumpa förbättrar det kroppens förmåga att ta upp A-vitaminet. Ringla gärna lite god olivolja på den rostade pumpan eller strö fettrika pumpakärnor på en pumpasallad, tipsar ICA-dietisten Johanna Andersson.
Men det mest utmärkande med pumpan är dess innehåll av kalium, ett mineral som bidrar till kroppens förmåga att reglera blodtryck.
– Många känner till vikten av att begränsa intag av natrium för blodtryckets skull, men det är nästan lika viktigt att få i sig kalium, säger Johanna Andersson.
Pumpa är inte bara nyttigt utan även väldigt gott! Det finns mängder av spännande recept med pumpa att prova och här tipsar vi om några av våra och era favoriter.
Servera rostad pumpa med bulgur och timjansås. Toppa med hasselnötter. En rätt som garanterat uppskattas av många!
Mild och krämig pumpasoppa som ger dig vitaminer och värmer i höstmörkret.
Stekt regnsbågslax som serveras med en fräsch pumpasallad och en spännande pesto gjord på pumpafrön.
Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja.
Har du en rätt som aldrig sviker dig, en riktig stjärna i vardagsmatsrepertoaren. Smaker som jordnära spiskummin och mysig kanel, syrlig lime och frisk koriander, het chili och vitlök – i perfekt harmoni med söt butternutpumpa och mumsiga linser.
Linscurry med pumpa, kokos och limeOlika sorters pumpa
I välsorterade matbutiker kan du välja mellan många olika pumpasorter. Halloween, Butternut och Muscat hör till de vanligaste. Nykomlingen Spaghettipumpan är ett bra alternativ till traditionell pasta, för dig som vill äta mer grönt!
Tillaga pumpa
Pumpan är en fröjd för både ögat och smaklökarna, och det finns oändligt många sätt att tillaga den på. Koka varma soppor, baka smarriga pajer eller rosta i ugn – här nedan hittar du många härliga pumparecept.
Pumpakärnor
Glöm inte bort att ta vara på pumpakärnorna som innehåller både protein och järn. Ett tips är att blanda kärnorna med olja och salt och rosta dem i ugnen. Strö dem sedan över en sallad eller i en soppa – riktigt gott!
En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!
Det finns en del förvirring om när halloween egentligen är? Här finner du svaret!
Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!
Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.
Jodå! Ge den klassiska semlan en hälsotwist - se tipsen för en lite nyttigare semla.
Pasta och ris i all ära, men ibland kan det vara gott med alternativ för variation och något nytt! Så varför inte testa zoodles − alltså nudlar av zucchini eller pimpa salladen med knalliga strimlor av svarvade betor? Av mixad blomkål gör du ett nyttigt och snabblagat ris som du lätt sätter smak på. Inspireras av våra recept på modern råkost!
Med dessa vitaminspäckade drycker kan du danssa hela natten. Botten upp!
Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, här är några olika tillvägagångssätt.
Vilka är de vanliga matsvamparna och vad skiljer dem åt? Vi guidar och bjuder på svamprecept