Bild laddas
Ät mer grönt!

Därför är pumpa nyttigt

Pumpan är mer än en lysande dekoration i Halloweenmörkret. Ta vara på det nyttiga och goda fruktköttet! Bjud på varma och färgglada rätter i höstkylan.
Tips: fler pumparecept.

Ett hälsosamt alternativ

Med sitt rika innehåll av antioxidanter är pumpan ett nyttigt alternativ på matbordet. Antioxidanterna fungerar som kroppens rostskydd och hjälper till att skydda våra celler och hålla oss friska.

Pumpan är också en källa till så kallade karotenoider, som kan omvandlas till A-vitamin i kroppen. Vitaminet är viktigt för att syn-, hud- och slemhinnor ska fungera normalt. 

– Om du äter fett tillsammans med pumpa förbättrar det kroppens förmåga att ta upp A-vitaminet. Ringla gärna lite god olivolja på den rostade pumpan eller strö fettrika pumpakärnor på en pumpasallad, tipsar ICA-dietisten Johanna Andersson.

Men det mest utmärkande med pumpan är dess innehåll av kalium, ett mineral som bidrar till kroppens förmåga att reglera blodtryck. 

– Många känner till vikten av att begränsa intag av natrium för blodtryckets skull, men det är nästan lika viktigt att få i sig kalium, säger Johanna Andersson.

Recept med pumpa

Pumpa är inte bara nyttigt utan även väldigt gott! Det finns mängder av spännande recept med pumpa att prova och här tipsar vi om några av våra och era favoriter.

 • Rostad pumpa med hasselnötter

  49
  4

  Servera rostad pumpa med bulgur och timjansås. Toppa med hasselnötter. En rätt som garanterat uppskattas av många!

  Rostad pumpa med hasselnötter
 • Pumpasoppa med curry, kokos och spenat

  49
  5

  Mild och krämig pumpasoppa som ger dig vitaminer och värmer i höstmörkret.

  Pumpasoppa med curry, kokos och spenat
 • Stekt regnbågslax med pumpapesto

  27
  1

  Stekt regnsbågslax som serveras med en fräsch pumpasallad och en spännande pesto gjord på pumpafrön.

  Stekt regnbågslax med pumpapesto
 • Tagine på kyckling och pumpa

  19
  0

  Tagine på kyckling och pumpa är både mättande och lagom kryddig tack vare spännande ingredienser som butternutpumpa, vitlök, kanel, spiskummin, gurkmeja, citron och persilja.

  Tagine på kyckling och pumpa
 • Linscurry med pumpa, kokos och lime

  120
  14
  Har du en rätt som aldrig sviker dig, en riktig stjärna i vardagsmatsrepertoaren. Smaker som jordnära spiskummin och mysig kanel, syrlig lime och frisk koriander, het chili och vitlök – i perfekt harmoni med söt butternutpumpa och mumsiga linser.
  Linscurry med pumpa, kokos och lime
Fakta och tips om pumpa

Olika sorters pumpa
I välsorterade matbutiker kan du välja mellan många olika pumpasorter. Halloween, Butternut och Muscat hör till de vanligaste. Nykomlingen Spaghettipumpan är ett bra alternativ till traditionell pasta, för dig som vill äta mer grönt!

Tillaga pumpa
Pumpan är en fröjd för både ögat och smaklökarna, och det finns oändligt många sätt att tillaga den på. Koka varma soppor, baka smarriga pajer eller rosta i ugn – här nedan hittar du många härliga pumparecept.

Pumpakärnor
Glöm inte bort att ta vara på pumpakärnorna som innehåller både protein och järn. Ett tips är att blanda kärnorna med olja och salt och rosta dem i ugnen. Strö dem sedan över en sallad eller i en soppa – riktigt gott!

Våga prova!

Pumpa guide!

En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!
Bild laddas
Vilket datum gäller?

När är hallowen?

Det finns en del förvirring om när halloween egentligen är? Här finner du svaret!
Bild laddas