Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

45 MIN | Medel

Stekt regnbågslax med pumpapesto

Stekt regnsbågslax med en spännande pumpapesto som tillbehör. Peston tillreds genom att mixa bland annat vitlök, pumpafrö, basilika och olivolja till en krämig blandning. Laxen sauteras tills den fått en fin gyllenbrun och krispig yta. Avnjut tillsammans med peston och pumpasallad vid sidan.

Detta är ett recept från ICAs matkasse v 5, 2015
Till matkassen

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 225°C. Sätt in en plåt mitt i ugnen.
  2. Pumpasallad: Skala och skär pumpan i tärningar, ca 3 x 3 cm. Skär potatisen i skivor. Blanda pumpa och potatis med olivoljan, krydda med salt och peppar.
  3. Häll pumpan och potatisen på den varma plåten och rosta mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills pumpan är mjuk. Vänd grönsakerna försiktigt några gånger under rostningen.
  4. Skölj citronen, riv det yttersta av skalet och pressa ur saften. Skala och skiva löken fint. Blanda citronsaft och -skal, lök och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
  5. Strimla sockerärterna fint.
  6. Blanda pumpan och potatisen med sockerärter och citron- och lökdressingen.
  7. Pumpapesto: Skala vitlöksklyftan. Mixa vitlök, pumpafrö, basilika, olivolja, vatten och ost. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lax: Stek laxen i oljan i en stekpanna ca 5 minuter, vänd då och då. Krydda med salt och peppar.
  9. Bred pumpapeston på laxen och servera med pumpasallad.

För alla

Rätten är fri från gluten och laktos.
Gör mjölkproteinfri: uteslut osten.
Gör äggfri: känsliga äggallergiker bör välja ost utan konserveringsämnet E1105 Lysozym.

Tips

Marinera laxen med lite salt och socker innan tillagning. En snabbgravning som passar utmärkt till pumpan.

Ingredienser

Portioner: 4
Pumpasallad
  • 1/2 butternutpumpa
  • 450 g fast potatis
  • 1 msk olivolja
  • salt och svartpeppar
  • 1/2 citron
  • 1 rödlök
  • 1 msk olivolja
  • 150 g sockerärtor
Pumpapesto
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 msk pumpafrö
  • 1 kruka basilika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vatten
  • 1 dl parmesanflarn
Lax
  • 4 port regnbågslax (à 125 g)
  • 1 tsk olja
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2800 kJ / 669 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept