Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

60 MIN | Medel

Linscurry med pumpa, kokos och lime

Har du en rätt som aldrig sviker dig, en riktig stjärna i vardagsmatsrepertoaren. Smaker som jordnära spiskummin och mysig kanel, syrlig lime och frisk koriander, het chili och vitlök – i perfekt harmoni med söt butternutpumpa och mumsiga linser.

Detta är ett recept från Buffé nr 10, 2017
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 200°C.
  2. Koka linserna enligt anvisning på förpackningen. Häll av, låt rinna av och ställ åt sidan.
  3. Skala och skär pumpan i cm-stora tärningar. Lägg i en ugnsform och blanda med 1/3 av oljan och 1/3 av saltet. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter.
  4. Skala, dela och finhacka schalottenlöken. Skala vitlöken och krossa till en paste med resten av saltet.
  5. Dela, kärna ur och finhacka paprikan och chili. Hacka tomaterna.
  6. Fräs schalottenlöken i resten av oljan i en stekpanna på medelvärme tills löken mjuknar.
  7. Tillsätt vitlök, paprika, chili, tomater och kryddor. Fräs ytterligare några minuter på låg värme.
  8. Rör i de kokta linserna, den rostade pumpan, kokosmjölk, tahini och honung. Låt curryn sjuda ca 5 minuter. Rör då och då, späd ev med vatten.
  9. Tillsätt limejuice och soja. Låt sjuda ytterligare någon minut under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Ta från värmen.
  10. Yoghurtsås: Blanda alla ingredienser med olivolja och salt.
  11. Gurksallad: Hyvla gurkan tunt med mandolin eller osthyvel och blanda med risvinägern.
  12. Till servering: Ringla lite olivolja över curryn och toppa med koriander. Servera med yoghurtsås, gurksallad, kokt ris, srirachasås, limeklyftor och gärna inlagd rödlök.

För alla

Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri yoghurt.
Gör mjölkproteinfri: byt ut yoghurt mot soja-, havre-, eller risbaserad ersättningsprodukt.

Ingredienser

Portioner: 4
  • 250 g torkade svarta linser
  • 400 g butternutpumpa
  • 3 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 5 schalottenlökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 2 röda chilifrukter
  • 2 tomater
  • 1 1/2 tsk spiskummin
  • 1 tsk gurkmeja
  • 1 tsk malen kanel
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk malen koriander
  • 1 förp kokosmjölk (ca 400 ml)
  • 1 msk tahini (sesampaste)
  • 1 msk honung eller agavesirap
  • 1 msk färskpressad limejuice
  • 3 msk japansk soja
  • svartpeppar
Yoghurtsås
  • 2 dl yoghurt (3%)
  • 1 tsk honung eller agavesirap
  • 1 tsk olivolja
  • 1 krm salt
Gurksallad
  • 1/2 gurka
  • 1 msk risvinäger
Till servering
  • färsk koriander
  • kokt fullkornsris
  • srirachasås
  • limeklyftor
  • inlagd rödlök
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 4902 kJ / 1160 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept