Bild laddas
Vilket datum gäller?

När är halloween egentligen?

Halloween blir mer och mer populärt men förvirring råder. När är halloween? Vilket datum är det? Och när firar man? Det korta svaret är att halloween är den 31 oktober. Läs vidare för det långa svaret.
Tips: Kika in våra halloween recept!

Halloween den 31 oktober

Halloween är alltid den 31 oktober. Halloween är inte detsamma som Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november. Alla helgons dag är i Sverige rörlig och infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

 • När är halloween?

  I USA firas halloween just den 31 oktober. I Sverige råder dock en del förvirring minst sagt. Lite beroende på vilken veckodag den 31 oktober är firas halloween lite olika. En del väljer att fira på själva dagen med holloweenfest eller "bus eller godis". Däremot är det många som firar på samma sätt fast på helgen närmst den 31 aktober. Det är minst sagt väldigt spritt och ännu finns helt enkelt ingen väletablerad regel. 

 • Varifrån kommer halloween?

  Högtiden halloween i dagens bemärkelse kommer närmast från USA. Där blev det populärt att fira högtiden under 1950-talet. Traditionens ursprung är dock blandat med influenser från flera håll. Halloween har till exempel flera likheter med den keltiska högtiden Samhain och brittiska Guy Fawkes Night, traditioner som immigranter tog med sig till USA under 1800-talet.

Förbered inför halloween 

Vi vill inspirera dig att få lite extra halloweenstämning. Därför ger vi tips på perfekt halloweenpyssel, en elegant 3 rättersmeny och på hur du kan gröpa ur din pumpa i år. Dags att komma i halloweenstämning! 

 • Bild laddas

  Halloweenpyssel

  11 roliga pyssel med halloweentema. Passar lika bra till en stor halloweenfest som om du vill skrämma familjen när de kliver innanför dörren den 31 oktober. 

 • Bild laddas

  En elegant halloween

  Bjud in till en stämningsfull kväll med sofistikerade smaker. På menyn står aperitivo, förrätt, varmrätt och en kusligt god dessert! En elegant halloweenmeny med andra ord.

 • Bild laddas

  Gör en halloweenpumpa

  En Halloweenpumpa - eller jack-o'-lantern som de heter på engelska - lyser upp fint i mörkret på trappen eller balkongen. Här finns mallar att använda när du ska skära ut din pumpa.

Mindre socker

Frukt till Halloween

Halloween förknippas inte bara med läskiga monster, det kan också innebära en nyttig halloween med frukt! Halloween och frukt? Jajemen! Här visar vi hur du kan göra roliga och läskiga halloweenfigurer med frukt.
Bild laddas
4 enkla steg

Göra halloweenpumpa

En pumpalykta lyser otäckt med ljus i, och det är både enkelt och kul att göra själv − eller tillsammans med familjen! Med några enkla knep är det inte så krångligt.
Bild laddas