Vilket datum gäller?

Halloween 2024

När är halloween 2024? Vilket datum är det? Och när firar man? Det korta svaret är att halloween är den 31 oktober. Läs vidare för det långa svaret.
Tips: Kika in våra halloween recept!

Halloween den 31 oktober 2024

Halloween är alltid den 31 oktober. Halloween är inte detsamma som Allhelgonadagen som alltid infaller den 1 november. Alla helgons dag är i Sverige rörlig och infaller lördagen mellan 31 oktober och 6 november.

 • När är halloween?

  I USA firas halloween just den 31 oktober. I Sverige råder dock en del förvirring minst sagt. Lite beroende på vilken veckodag den 31 oktober är firas halloween lite olika. En del väljer att fira på själva dagen med holloweenfest eller "bus eller godis". Däremot är det många som firar på samma sätt fast på helgen närmst den 31 oktober. Det är minst sagt väldigt spritt och ännu finns helt enkelt ingen väletablerad regel. 

 • Varifrån kommer halloween?

  Högtiden halloween i dagens bemärkelse kommer närmast från USA. Där blev det populärt att fira högtiden under 1950-talet. Traditionens ursprung är dock blandat med influenser från flera håll. Halloween har till exempel flera likheter med den keltiska högtiden Samhain och brittiska Guy Fawkes Night, traditioner som immigranter tog med sig till USA under 1800-talet.

Förbered inför halloween 

Vi vill inspirera dig att få lite extra halloweenstämning. Därför ger vi tips på perfekt halloweenpyssel, en elegant 3 rättersmeny och på hur du kan gröpa ur din pumpa i år. Dags att komma i halloweenstämning! 

 • Ljusslinga med hängade spöken

  Halloweenpyssel

  11 roliga pyssel med halloweentema. Passar lika bra till en stor halloweenfest som om du vill skrämma familjen när de kliver innanför dörren den 31 oktober. 

 • Risotto med pumpa och rotfruktschips

  En elegant halloween

  Bjud in till en stämningsfull kväll med sofistikerade smaker. På menyn står aperitivo, förrätt, varmrätt och en kusligt god dessert! En elegant halloweenmeny med andra ord.

 • En halloweenpumpa med mönster

  Gör en halloweenpumpa

  En Halloweenpumpa - eller jack-o'-lantern som de heter på engelska - lyser upp fint i mörkret på trappen eller balkongen. Här finns mallar att använda när du ska skära ut din pumpa.

Artiklar (1437)

Mindre socker

Frukt till Halloween

Halloween förknippas inte bara med läskiga monster, det kan också innebära en nyttig halloween med frukt! Halloween och frukt? Jajemen! Här visar vi hur du kan göra roliga och läskiga halloweenfigurer med frukt.

4 enkla steg

Göra halloweenpumpa

En pumpalykta lyser otäckt med ljus i, och det är både enkelt och kul att göra själv − eller tillsammans med familjen! Med några enkla knep är det inte så krångligt.

Våga prova!

Pumpaguide!

En guide för dig som vill lära dig mer om matiga pumpor. Testa något av våra recept!

Gulligt och gott!

Ostpumpa till halloween

Ostbrickan blir extra festlig med en ostpumpa till halloween. Här visar vi hur du gör!

Kusligt gott!

Läskiga recept till halloween

Duka upp med riktigt skrämmande rätter till årets läskigaste helg, halloween. Vad sägs om att bjuda på avhuggna fingrar, spindelkakor, bajsemojis och marängspöken?

Barnvänliga recept!

Hemmagjort godis att göra på lovet

Rastlösa barn och mycket tid hemma? Vad sägs om att leka godisfabrik? Här finns ett gäng recept på hemmagjort godis för barn.