Så gör du falsk burrata
Fake it til you make it!
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Krämigt och lyxigt!
Burrata är en italiensk ost som är känd för sin otroliga krämighet. Burrata passar perfekt till pasta, som förrätt, på pinsa, i sallad eller på bruschetta. Eller helt enkelt i de flesta italienska rätter där du vill få till en lyxig krämighet!
Burrata är en färskost som kommer från södra Italien. Den görs antingen på buffelmjölk eller komjölk.
Burrata har ett yttre skal av fast mozzarella, och en fyllning av grädde och stracciatella (strimlor av mozzarella). Det är därför burratan är så krämig. När du skär upp en burrata rinner den härliga, gräddiga ostfyllningen ut.
Mozzarella är en färskost som är fast och jämn rakt igenom, medan burratan har en fyllning på grädde och mozzarellastrimlor.
Burrata smakar milt, gräddigt, lent och krämigt. Burrata är inte en salt eller stark ost.
Absolut, du kan äta burrata som den är!
Burrata passar fint både i förrätter och huvudrätter. De mest klassiska smakkompisarna är tomat, olivolja och basilika. Men självklart passar burratan med många andra smaker också!

Magisk pasta i all sin enkelhet! Krämig tomatpasta med citron toppas med den italienska gräddiga osten burrata – en riktig klassiker som passar lika bra till vardags som till fest.

Vad kategoriserar en bra vardagsmiddag? Svaret är snabb, enkel och ljuvligt god. Som denna pastarätten med paccheri, marinerade kronärtskockor, färska tomater och krämig burrata!

Gör egen trofie-pasta! Här serverar vi de handrullade färska små pastaskruvarna i en lakto-ovo-vegetarisk rätt med hemgjord pistagepesto och krämig burrata. Traditionellt görs trofie utan ägg i degen men i detta recept gör vi pastan av vanlig pastadeg. Det tar lite tid att rulla trofieskruvarna men det är det värt!

Minipinsa med pesto, burrata och pinjenötter är en så kallad ”bianca” där det istället för tomatsås är pesto i botten. Toppa med krämig burrata, rostade pinjenötter, chiliflakes och oregano när pinsan är färdiggräddad.

Pinsa är ett italienskt bröd som smakar som en blandning mellan focaccia och pizza. Rätten är perfekt att laga och servera som en smårätt eller på en buffé. Här toppar vi pinsan med både mozzarella och krämig burrata samt lite krispiga nötter och söt crema di balsamico.

Krämig burrata som blandas med smakrika ugnsrostade romanticatomater. Det passar till en lyxig brunch eller kanske till en liten lunch. Toppa burratan med den smakrika dressingen som görs av både lök och citron samt oljan från de ugnsbakade tomaterna. Lite chiliflakes på toppen och det är klart att servera.

Gör ugnsrostade, picklade tomater till din caprese med burrata – det ger en helt ny smakupplevelse jämfört med färska tomater. Tillsammans med gräddig burrata blir det perfekt att servera till nyrostat bröd som förrätt eller tilltugg på sommaren.
Fake it til you make it!
Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde.
Buon appetito!
Här hittar du massor av fler recept med smak av Italien.
Vad är vad?
Och så får du reda på skillnaden mellan mozzarella, buffelmozzarella och burrata.
Allt om lufttorkat
I vår charkskola lär du dig allt om lufttorkad skinka och vad de passar bäst till.
Dags för pizza! Här har vi listat sju olika goda sätt att göra pizza på.
Un caffè per favore!
Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!
Enkelt och snabblagat!
Snabbt, enkelt och supergott! Här hittar du våra goda recept på piadina.
Allt du vill veta om halloumi
Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.
Guide!
Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!