Sprakande och goda drinkrecept
Gott nytt år
Skåla in det nya året med en bubblig och festlig drink.
Guide
Upptäck allt du behöver veta om brysselkål, den gröna lilla kålen som är ett måste på julbordet. Här hittar du smarta tips och goda recept där brysselkål får huvudrollen – från krämig pasta till fräscha sallader. Låt säsongens kålsort ta plats i din matlagning och ge dina rätter både smak och näring.
Här hittar du alla recept med brysselkål.
Ja! Brysselkål är full av vitaminer, fibrer och antioxidanter – ett riktigt hälsosamt val.
Ca 5–7 minuter i lättsaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.
Ja, fibrerna främjar matsmältningen. Men för känsliga magar kan det bli lite gasigt.
Brysselkål innehåller svårnedbrytbara kolhydrater som jäser i tarmen – det ger gas.
Förvara brysselkål i kylskåpet i en plastpåse.

Smashed brysselkål är en ny variant på den älskade kålen som är ett måste på julbordet. Brysselkålen krossas lätt och gratineras med riven parmesan. Servera kålen varm med citronmajonnäs!
Krämig och god gratäng som du gör av både brysselkål, purjolök och spenat. Extra smakrik blir gratängen när du toppar med smakrik Västerbottensost.

Vacker grön shakshuka med brysselkål blir en värmande julrätt. Shakshukan kryddas med varma kryddor som kardemumma, nejlika och spiskummin, och toppas med ett ägg innan de gräddas i ugnen.

Brysselkål med asiatisk touch! Stekt brysselkål glaseras med en sås gjord på bland annat miso, soja och sesamolja och toppas med ett pankokrisp med sesamfrön och parmesan. Gott att servera som tillbehör till kyckling, fisk eller risrätter.

Letar du efter pastarätter som passar till vardags? Prova en pasta med brysselkål, brynt smör och en örtig gremolata med oliver. Hur gott som helst och riktigt vardagsvänligt!

Brysselkål är en gröda man antingen älskar eller hatar. Förrän man har provat att steka brysselkålen i stället för att koka den. Då har den potential att bli älskad av alla, för det blir magiskt gott! Särskilt tillsammans med salt sidfläsk, syrligt granatäpple och pikant ost.

Stek fräsch brysselkål i god olivolja och tillsätt vitlök och persilja för en härlig smak. Ett enkelt men väldigt uppskattat och smarrigt tillbehör till måltiden!

Här kokas brysselkålen i grädde och vin. Västerbottensost ger det där lilla extra till denna krämiga kålrätt. Toppat med rostade hasselnötter är detta ett perfekt tillbehör till julskinkan eller stekt kyckling.

Ugnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Brysselkålen kan serveras naturell direkt från ugnen men pröva också gärna att smaksätta kålen med t ex tomatpesto, basilikapesto eller lite citron.

Brysselkål hör julen till men är mångsidigare än som tillbehör på julbordet i all sin enkelhet. Panera i ströbröd och kryddor och baka i ugnen tills krispig och oemotståndlig. Servera tillsammans med parmesanmajonnäs för det perfekta tilltugget.

Pasta med brysselkål är en krämig pastarätt som är perfekt att göra på julens rester av brysselkål! Granatäppelkärnor tillför syra och honungen ger sötma. Spaghettin toppas med valnötter och middagen är serverad!

Vill du förnya din coleslaw? Då måste du prova denna med brysselkål, morötter, wasabi och rostade sesamfrön. Blanda med majonnäs och gräslök. Smaka av med lime för att balansera hettan från wasabin. Passar perfekt till revbensspjäll eller grillat kött.
Gott nytt år
Skåla in det nya året med en bubblig och festlig drink.
Gott slut!
Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.
Frukost + lunch
God morgon! Dina drömmars brunch är serverad.
Gyllene krydda
Sätt smak och färg på vinterköket med den älskade kryddan saffran.