Goda recept med brysselkål

Guide

Upptäck allt du behöver veta om brysselkål, den gröna lilla kålen som är ett måste på julbordet. Här hittar du smarta tips och goda recept där brysselkål får huvudrollen – från krämig pasta till fräscha sallader. Låt säsongens kålsort ta plats i din matlagning och ge dina rätter både smak och näring.
Här hittar du alla recept med brysselkål.

Tips och fakta om brysselkål

Är det bra att äta brysselkål?

Ja! Brysselkål är full av vitaminer, fibrer och antioxidanter – ett riktigt hälsosamt val.

Hur lång tid tar det att koka brysselkål?

Ca 5–7 minuter i lättsaltat vatten tills de är mjuka men fortfarande har lite tuggmotstånd.

Är brysselkål bra för magen?

Ja, fibrerna främjar matsmältningen. Men för känsliga magar kan det bli lite gasigt.

Varför fiser man av brysselkål?

Brysselkål innehåller svårnedbrytbara kolhydrater som jäser i tarmen – det ger gas.

  • Så ska du förvara brysselkål

    Förvara brysselkål i kylskåpet i en plastpåse.

  • Gör det här med överbliven brysselkål

    • Har du brysselkål över? Förväll eller tillaga och frys in – perfekt för senare!
    • Lyft smaken: Ringla över honung eller pressa lite citronjuice.
    • Fritera för crunch: Ansa och halvera knopparna.Hetta upp olja till 170 °C, fritera 2–3 min i omgångar. Låt rinna av, krydda med salt. Servera med smulad getost, honung och hackade nötter eller frön.
    • Julbordets krispiga sallad:Strimla rå brysselkål tunt (gärna med mandolin).Blanda med olja, citron, honung och dijonsenap. Smaka av med salt och toppa med nötter eller frön.
  • Allt du behöver veta om brysselkål

    • Brysselkål = rosenkål – små knoppar som växer på en kraftig stock, upp till 1 meter hög.
    • Utseende: Gröna eller rödlila knoppar med tätt packade blad, liknar vitkål men i miniformat.
    • Historia: Tros komma från Belgien, odlad sedan 1700-talet. Namnet från Bryssel – vissa menar att romarna odlade den redan på 1500-talet.
    • Smak & användning: Mild kålsmak. Äts rå eller tillagad – gärna stekt, kokt al dente, i gratänger, soppor och grytor.
    • Säsong i Sverige: September till februari.
  • Brysselkålens smakkompisar

    • Svamp
    • Getost
    • Bacon
    • Lök
  • Visste du det här om brysselkål?

    • Brysselkålen är en bra källa till C-vitamin, fibrer och folsyra?
    • Den största brysselkålen hittills odlades 1992 och vägde 8,3 kg?
    • Det finns över 110 olika sorters brysselkål?
    • Brysselkålens goda smak utvecklas fullt ut först efter årets första frostknäpp?

Recept med brysselkål

  • Smashed brysselkål med citronmajonnäs och parmesan

    Smashed brysselkål med citronmajonnäs och parmesan

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Smashed brysselkål är en ny variant på den älskade kålen som är ett måste på julbordet. Brysselkålen krossas lätt och gratineras med riven parmesan. Servera kålen varm med citronmajonnäs!

    Smashed brysselkål med citronmajonnäs och parmesan
  • Brysselkålsgratäng

    Brysselkålsgratäng

    Betyg 4.6 av 5.53 personer har röstat
    Receptet har 16 kommentarer

    Krämig och god gratäng som du gör av både brysselkål, purjolök och spenat. Extra smakrik blir gratängen när du toppar med smakrik Västerbottensost.

    Brysselkålsgratäng
  • Grön shakshuka med paprika och brysselkål

    Grön shakshuka med paprika och brysselkål

    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Vacker grön shakshuka med brysselkål blir en värmande julrätt. Shakshukan kryddas med varma kryddor som kardemumma, nejlika och spiskummin, och toppas med ett ägg innan de gräddas i ugnen.

    Grön shakshuka med paprika och brysselkål
  • Miso- och sesamglaserad brysselkål

    Miso- och sesamglaserad brysselkål

    Betyg 4.2 av 5.17 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Brysselkål med asiatisk touch! Stekt brysselkål glaseras med en sås gjord på bland annat miso, soja och sesamolja och toppas med ett pankokrisp med sesamfrön och parmesan. Gott att servera som tillbehör till kyckling, fisk eller risrätter.

    Miso- och sesamglaserad brysselkål
  • Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata

    Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata

    Betyg 4 av 5.29 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer

    Letar du efter pastarätter som passar till vardags? Prova en pasta med brysselkål, brynt smör och en örtig gremolata med oliver. Hur gott som helst och riktigt vardagsvänligt!

    Pasta med brysselkål, brynt smör och olivgremolata
  • Brynt brysselkål med pancetta och gruyère

    Brynt brysselkål med pancetta och gruyère

    Betyg 4.2 av 5.41 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer

    Brysselkål är en gröda man antingen älskar eller hatar. Förrän man har provat att steka brysselkålen i stället för att koka den. Då har den potential att bli älskad av alla, för det blir magiskt gott! Särskilt tillsammans med salt sidfläsk, syrligt granatäpple och pikant ost.

    Brynt brysselkål med pancetta och gruyère
  • Brysselkål

    Stekt brysselkål med vitlök och persilja

    Betyg 3.8 av 5.134 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer

    Stek fräsch brysselkål i god olivolja och tillsätt vitlök och persilja för en härlig smak. Ett enkelt men väldigt uppskattat och smarrigt tillbehör till måltiden!

    Brysselkål
  • Bräserad brysselkål med Västerbottensost och hasselnötter

    Bräserad brysselkål med Västerbottensost och hasselnötter

    Betyg 3.4 av 5.21 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer

    Här kokas brysselkålen i grädde och vin. Västerbottensost ger det där lilla extra till denna krämiga kålrätt. Toppat med rostade hasselnötter är detta ett perfekt tillbehör till julskinkan eller stekt kyckling.

    Bräserad brysselkål med Västerbottensost och hasselnötter
  • Brysselkål i ugn

    Brysselkål i ugn

    Betyg 5 av 5.11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Ugnsrostad brysselkål som tillagas varsamt i ugnen i en långpanna behåller sin goda smak och blir precis lagom mjuka. Brysselkålen kan serveras naturell direkt från ugnen men pröva också gärna att smaksätta kålen med t ex tomatpesto, basilikapesto eller lite citron.

    Brysselkål i ugn
  • Krispig brysselkål med parmesanmajonnäs

    Krispig brysselkål med parmesanmajonnäs

    Betyg 4.4 av 5.34 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer

    Brysselkål hör julen till men är mångsidigare än som tillbehör på julbordet i all sin enkelhet. Panera i ströbröd och kryddor och baka i ugnen tills krispig och oemotståndlig. Servera tillsammans med parmesanmajonnäs för det perfekta tilltugget.

    Krispig brysselkål med parmesanmajonnäs
  • Pasta med brysselkål och pancetta

    Pasta med brysselkål och pancetta

    Betyg 4.1 av 5.84 personer har röstat
    Receptet har 15 kommentarer

    Pasta med brysselkål är en krämig pastarätt som är perfekt att göra på julens rester av brysselkål! Granatäppelkärnor tillför syra och honungen ger sötma. Spaghettin toppas med valnötter och middagen är serverad!

    Pasta med brysselkål och pancetta
  • Coleslaw på brysselkål med wasabi

    Coleslaw på brysselkål med wasabi

    Betyg 3.2 av 5.26 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Vill du förnya din coleslaw? Då måste du prova denna med brysselkål, morötter, wasabi och rostade sesamfrön. Blanda med majonnäs och gräslök. Smaka av med lime för att balansera hettan från wasabin. Passar perfekt till revbensspjäll eller grillat kött.

    Coleslaw på brysselkål med wasabi

Artiklar Visar 4 stycken

Nyår på ditt vis

Gott slut!

Sätt ihop din meny till nyårsafton, från förrätt till dessert.

Bästa brunchen

Frukost + lunch

God morgon! Dina drömmars brunch är serverad.

Med smak av saffran

Gyllene krydda

Sätt smak och färg på vinterköket med den älskade kryddan saffran.