Saftig och lagom mjuk med en lätt vitlöksdoft, mustig potatissmak och krämig konsistens. Det brukar vara sinnebilden av den optimala potatisgratängen, men måste det vara så? Vi har samlat tips och recept på både klassiska och nya varianter av potatisgratänger!
Här hittar du alla våra recept på
potatisgratäng.
Håll i er nu! Här är tipsen för att lyckats med en potatisgratäng som kommer att få dina smaklökar att krulla sig.
Bästa gratängen fås med en fast potatissort som skalas, skivas och kokas sakta i cirka 20 minuter med vitlök, mjölk, grädde och kryddor. Därefter hälls allt över i en form och ställs in i ugnen. Att koka först har flera fördelar: Det är lättare att kontrollera konsistensen och smaksättningen. Dessutom blir gratängen minst lika fin och god när den värms upp igen.
Marilyn, amandine och ratte är några exempel på bra fasta potatissorter.
Mjöliga potatissorter som mandelpotatis eller apache ska inte förkokas; då finns risken att det blir mos av alltihop. Däremot ger de sorterna en bra gratäng om de råa skivorna tillagas direkt i formen och om gratängen äts genast. När gratängen värmdes nästa dag hade potatisskivorna blivit gråa samtidigt som gratängen fått en klistrig smak av stärkelse.
Det finns recept som säger att det enbart ska vara vispgrädde (40 % fetthalt) i gratängen, men då smakar det mest grädde och fett, enligt smakpanelen. Bäst blir det med dubbelt så mycket mjölk som grädde, till exempel 6 dl mjölk (3 %) och 3 dl vispgrädde. Det ger en mild smak av potatis och vitlök, samtidigt som gratängen får en krämig och fin konsistens.
Det sitter smak i och närmast potatisens skal, och därför testades att göra gratäng med några av sorterna från ICAs sortiment av tvättad delikatesspotatis utan att skala först. Bästa resultat ger marilyn och amandine. Gratängerna får en sötare och något jordigare smak. Med mandelpotatis och asparges blir smaken för jordig. Ratte och cecile fungerar bra; cecile har ett lilafärgat skal, och det ger gratängen en svagt rosa ton.
Här har vi samlat våra bästa recept på potatisgratäng i både klassisk och ny tappning!
Potatisgratängen såg dagens ljus i de franska alperna, i regionen Dauphiné. Första gången den dyker upp i litteraturen är i slutet av 1700-talet. »Gratin dauphinois« eller »pommes mde terre dauphinoise« (potatis från Dauphiné) heter den på franska. I gratängens hemland görs den av potatis, mjölk, grädde eller crème fraiche och vitlök och kryddas ofta med riven muskotnöt.