Bild laddas
Buffélabbet testar

Bästa potatisgratängen

Saftig och lagom mjuk med en lätt vitlöksdoft, mustig potatissmak och krämig konsistens. Det brukar vara sinnebilden av den optimala potatisgratängen, men måste det vara så? Vi har samlat tips och recept på både klassiska och nya varianter av potatisgratänger!
Här hittar du alla våra recept på potatisgratäng.

Tips till den bästa potatisgratängen

Håll i er nu! Här är tipsen för att lyckats med en potatisgratäng som kommer att få dina smaklökar att krulla sig. 

  1. 1. Koka potatisen först

    Bästa gratängen fås med en fast potatissort som skalas, skivas och kokas sakta i cirka 20 minuter med vitlök, mjölk, grädde och kryddor. Därefter hälls allt över i en form och ställs in i ugnen. Att koka först har flera fördelar: Det är lättare att kontrollera konsistensen och smaksättningen. Dessutom blir gratängen minst lika fin och god när den värms upp igen.
     

  2. 2. Använd fast potatis

    Marilyn, amandine och ratte är några exempel på bra fasta potatissorter.

  3. 3. Använd en annan metod för mjölig potatis

    Mjöliga potatissorter som mandelpotatis eller apache ska inte förkokas; då finns risken att det blir mos av alltihop. Däremot ger de sorterna en bra gratäng om de råa skivorna tillagas direkt i formen och om gratängen äts genast. När gratängen värmdes nästa dag hade potatisskivorna blivit gråa samtidigt som gratängen fått en klistrig smak av stärkelse.

  4. 4. Mer mjölk än vätska

    Det finns recept som säger att det enbart ska vara vispgrädde (40 % fetthalt) i gratängen, men då smakar det mest grädde och fett, enligt smakpanelen. Bäst blir det med dubbelt så mycket mjölk som grädde, till exempel 6 dl mjölk (3 %) och 3 dl vispgrädde. Det ger en mild smak av potatis och vitlök, samtidigt som gratängen får en krämig och fin konsistens.

  5. 5. Skal kan fungera

    Det sitter smak i och närmast potatisens skal, och därför testades att göra gratäng med några av sorterna från ICAs sortiment av tvättad delikatesspotatis utan att skala först. Bästa resultat ger marilyn och amandine. Gratängerna får en sötare och något jordigare smak. Med mandelpotatis och asparges blir smaken för jordig. Ratte och cecile fungerar bra; cecile har ett lilafärgat skal, och det ger gratängen en svagt rosa ton.

Goda recept med potatisgratäng

Här har vi samlat våra bästa recept på potatisgratäng i både klassisk och ny tappning!

  1. 1. Potatisgratäng med parmesan och gruyère

    10
    2
    Hemlagad potatisgratäng som toppas med smakrika ostar som gruyère och parmesan, det smakar riktigt gott. Lägg fräst schalottenlök i botten av grytan, fyll på med tunna potatisskivor i en vacker spiral, så imponerar du extra på dina gäster.
    Potatisgratäng med parmesan och gruyère
  2. 2. Potatisgratäng

    280
    40
    Potatisgratäng är en god klassiker som du enkelt varierar smaken på genom att blanda i purjolök eller vitlök samt att du även kan tillsätta olika goda örter, svamp eller zucchini. Gratinera din gräddiga gratäng i ugn och servera.
    Potatisgratäng
  3. 3. Krämig gratäng med potatis och soltorkad tomat

    40
    15
    Man älskar ju mat som liksom tillagar sig själv. I det här receptet ska bara alla ingredienser ner i en ugnsform, blandas ihop och gratineras i ugnen tills att den ostiga ytan bubblar. Hur gott som helst.
    Krämig gratäng med potatis och soltorkad tomat
  4. 4. Potatis- och fänkålsgratäng

    15
    6
    Låt fänkål sätta smak på potatisgratängen! Detta recept på potatis- och fänkålsgratäng är dessutom extra gott då smakrik ost och krispig panko på toppen gör den krämiga gratängen vackert gyllene och härligt frasig.
    Potatis- och fänkålsgratäng
  5. 5. Chèvrepotatisgratäng

    13
    4
    Prova att göra denna underbara och krämiga potatisgratäng nästa gång! Chevrèpotatisgratäng innehåller förutom potatis och grädde även getost vilket ger gratängen en fenomenal smak.
    Chèvrepotatisgratäng
Potatisgratängens historia

Potatisgratängen såg dagens ljus i de franska alperna, i regionen Dauphiné. Första gången den dyker upp i litteraturen är i slutet av 1700-talet. »Gratin dauphinois« eller »pommes mde terre dauphinoise« (potatis från Dauphiné) heter den på franska. I gratängens hemland görs den av potatis, mjölk, grädde eller crème fraiche och vitlök och kryddas ofta med riven muskotnöt.

Så gör du

Koka potatis - så gör du!

Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Bild laddas
Tänk utanför gratängformen!

Goda potatisgratänger

Här bjuder vi på recept på några riktigt goda och festliga varianter av potatisgratäng.
Bild laddas
Ägg

Koka ägg i micron

Koka ägg i micron? Det är superenkelt och himla smidigt! Här visar vi hur du gör. 
Bild laddas
Älskade knöl

Till alla potatisälskare!

Här har ni 6 spännande potatissorter och tips på vad du kan göra för gott med dom.
Bild laddas
Matskola!

Allt du velat veta om flower sprouts

Världens gulligaste kål. Här får du veta allt om den!
Bild laddas
Matskola

Allt om jordärtskockan

Här hittar du svar på alla dina frågor om jordärtskockan och dessutom härliga recept.
Bild laddas
Upptäck nåt nytt!

Rotfrukter - här kommer 6 doldisar

Här är rotfrukter du kanske inte provat förr och tips på hur du kan tillaga dem.
Bild laddas
Låt ugnen göra jobbet!

3 värmande middagar i ugn

Sugen på en värmande, mustig middag? Låt ugnen göra jobbet! Vi bjuder på 3 härliga recept.
Bild laddas
Smartare vardag!

Förvandla 1 mos till 3 rätter

När tiden är knapp i vardagen får man vara fiffig! Gör rotmos och variera i 3 goda recept!
Bild laddas