Bästa sättet att skala ägg
Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Buffélabbet har testat olika sätt att koka ägg. Här visar vi hur du gör för att koka ägg i mikron och 3 andra sätt att koka ägg − i ugn, i vattenkokare och... i diskmaskinen? Japp, det går! Och vi visar hur.
Så kokar du perfekta ägg.
Visste du att du kan koka ägg i micron? Det är superenkelt och himla smidigt! Här visar vi hur du gör.
Jo, om du gör fel. Här visar vi hur du gör. Det här är mer ett roligt experiment än ett praktiskt koksätt. Känsligheten i tekniken är stor...
Ta en äggkartong, till exempel en liten för 4 ägg. Klipp bort lock och sidoflärp. Om kartongtoppen mellan äggen är hög – klipp av 1 cm.
Tryck ner kartongen med "mittspetsen" ner i en 1-liters rentvättad yoghurtburk.
Picka ett ägg (storlek M) i den trubbiga änden. Ställ ner ägget i kartongen. Klipp till en likadan kartong. Ställ ner den med "mittspetsen" uppåt – som ska ligga i höjd med burkens kant.
Skär ett kryss mitt i yoghurtburkens lock. Häll ca 7 dl hett kranvatten i burken - upp till ca 2 cm från kanten – håll samtidigt ner kartongen så ägget ligger fixerat på plats. Sätt på locket.
Mikra 6 minuter på 400 W. Öppna dörren och låt stå 2 minuter. Lyft upp ägget. Lägg det i kallt vatten och kyl i 2 minuter. Obs! Tänk på att plastburken är väldigt varm.
När du tillagar äggen i ugn blir vitan väldigt fin och mjuk i konsistensen, inte så gummiartad som den kan bli vid för hård kokning. Är ett bra alternativ när man kokar många ägg eller ändå använder ugnen.
Gör så här:
Värm ugnen till 125°. Lägg 4 jämnstora ägg (storlek M) i en ugnssäker form av glas eller keramik. Häll på hett kranvatten så det täcker. Ställ in mitt i ugnen ca 1 1/2 timme. Ta ut och kyl äggen 2 minuter i kallt vatten.
Inte så snabb metod, men den funkar! Äggvitan blir väldigt lös och liknar den vid ett så kallat "restaurangägg".
Gör så här:
Värm en stor skål av keramik eller glas (drygt 2 liter) med hett kranvatten. Häll av vattnet och lägg i 4 jämnstora ägg (storlek M). Koka upp 1 liter vatten i vattenkokare. Häll på. Täck med en tallrik eller lock. Låt stå 15 minuter. Koka upp 1 liter vatten. Häll på och täck. Låt stå ytterligare 15 minuter. Ta ut och kyl äggen 2 minuter i kallt vatten.
Ja, det går faktiskt. Resultatet blir ett "restaurangägg" där gulan är krämig men vitan väldigt tunn och lös. Liknar ett pocherat ägg men med väldigt lite vita kvar.
Gör så här:
Lägg 4 jämnstora ägg (storlek S) i en plastask med tätslutande lock. Fyll på hett kranvatten så det täcker. Tryck på locket. Ställ högt i diskmaskinen (som givetvis ska vara välfylld med disk som ska rengöras). Kör maskinen på ett program med 65–70°C värme. Ta ut och kyl äggen i 2 minuter i kallt vatten. Skala bort en bit skal och häll ut ägget, en del av vitan är förmodligen rinnande. Passar att servera i en soppa eller nudelrätt. Obs! Tänk på att plastasken är väldigt varm då den tas ut.
Buffélabbet är tidningen Buffés experimentella arena där olika tillagningsmetoder och tekniker i köket undersöks och ifrågasätts. Syftet är att förbättra, förnya och förenkla matlagningen. Hittills omfattande tester och provsmakningar har bland annat resulterat i bästa receptet på lussebullar, tårtbotten, köttbullar, gula ärtbiffar, snabbgravad lax, gräddkola, marinad och perfekt kokta ägg.
Vi har testat fem olika sätt att skala ägg och det bästa sättet att skala ägg på är...
Här är potatisgratängen som kommer få dina smaklökar att krulla sig.
Här dyker vi ner i benmärgsbuljong och bjuder på ett värmande recept mot höstrusk och kyla
Vi tipsar om smarta sätt att variera favoriten ugnspannkaka och ger goda topping-förslag.
I den här miniguiden frossar vi i fakta och kuriosa om räkor, och lär oss vilka räkor man får äta.
Här har ni 6 spännande potatissorter och tips på vad du kan göra för gott med dom.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Att koka egen buljong kan vara enklare än du tror. Här ger vi tipsen för godaste buljongen