ÖVER 60 MIN | Medel

Potatis- och fänkålsgratäng

Låt fänkål sätta smak på potatisgratängen! Detta recept på potatis- och fänkålsgratäng är dessutom extra gott då smakrik ost och krispig panko på toppen gör den krämiga gratängen vackert gyllene och härligt frasig.

Detta är ett recept från Buffé nr 9, 2020
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4-6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Ansa och skiva fänkålen tunt. Skala lök och vitlök. Skiva löken tunt och hacka vitlöken.
  2. Stek fänkålen och löken i smör på medelvärme ca 20 minuter tills allt är mjukt. Tillsätt vitlök och timjan och stek ytterligare ytterligare ca 2 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200°C.
  4. Skala och skär potatisen i tunna skivor. Blanda potatisen med fänkålsfräset, grädde, mjölk och salt. Häll i en smord ugnsform ca 30x20 cm. Grädda i mitten av ugnen 20 minuter.
  5. Blanda panko och ost och strö över gratängen. Sätt in i ugnen ytterligare ca 20 minuter.

För alla

Fri från ägg. Innehåller mjölkprotein.
Gör glutenfri: välj glutenfritt ströbröd.
Gör laktosfri: välj laktosfria produkter av smör, grädde och mjölk.



Ingredienser

Portioner: 4-6
  • 2 fänkål (à ca 250 g)
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 msk smör
  • 2 msk hackad färsk timjan
  • 500 g fast potatis
  • 4 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk (3%)
  • 1 tsk salt
  • 2 dl panko (asiatiskt ströbröd)
  • 2 dl riven ost (gärna gruyère eller comté)

Näringsvärde
Per portion

Energi 3374 kJ / 806 kCal