Svensk mathistoria

När kom kaffet till Sverige?

Svenskarna hör till världseliten när det kommer till kaffedrickande. Men hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck? Och hur dricker man egentligen kaffe på bit?
Tips! Recept på choklad- och kaffebollar.

Historien om kaffe

Det är lätt att tro att historien om kaffe börjar i Sydamerika, men det var troligen i Etiopien eller på Arabiska halvön som historien om kaffe tog sin början. Enligt myten ska en herde ha upptäckt dryckens uppiggande effekter efter att hans getter blivit alldeles spattiga av att de ätit av frukterna från ett kaffeträd.

När kaffet kom till Sverige 

Det tog sin lilla tid innan kaffebönan kom Sverige och charmade landets invånare. Först på 1680-talet började vi importera små mängder kaffe som såldes på apotek. Svenskarnas vurm för denna svarta, uppiggande dryck kan vi troligen tacka kung Karl XII för. Efter många resor till Turkiet – där det bjöds på en hel del kaffe – blev han väldigt förtjust och tog med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige. Men det skulle dröja ända till mitten av 1800-talet innan kaffet blev en allmän svensk folkdryck. I början serverades det ofta som måltidsdryck, men blev sedan populärt till dåtidens fika, kafferepet.

Så blev kaffe vår favoritdryck

Alla var inte lika förtjusta i den stora kaffeimporten. Riksdagen oroade sig över att för mycket svenska pengar skulle hamna i utlandet, vilket ledde till att kaffedrickandet förbjöds under flera perioder mellan 1756-1823. Vid 1794 års förbud hölls till och med så kallade kaffebegravningar där societetsfolk firade kaffets "bortgång".  Men svenskarna slutade så klart inte att dricka sitt älskade kaffe, istället konsumerade vi än mer när det blev fritt fram att sörpla i sig igen. Kanske är det alla förbud som har gjort oss särskilt förtjusta i denna dryck? Det sägs också att kaffet räddade oss från spriten – istället för att ta en sup på morgonkvisten började vi dricka en kopp kaffe. En sed som håller i sig än idag.

Kaffekris under 40-talet

Klarar du dig på ett halvt kilo kaffe under 15 veckor? Det var det som gällde 1940, när varor som kaffe, socker, kött och grädde ransonerades till följd av andra världskriget. Precis som idag var det många svenskar som ”inte klarade sig” utan en kopp kaffe. Istället drack man substitut, som kaffe gjort på växten cikoria eller ICAs utspädningslösning ICAFÉ.

Kaffe på fat och kaffe på bit 

Hur vi har valt att dricka vårt kaffe har varierat över tid. Redan på 1700-talet drack man kaffe på fat, en sed som höll i sig ända till 1960-talet. Men varför dracks det från fatet när man hade en kopp? En teori är att dåtidens kokkaffe var väldigt hett och att det svalnade fortare om det hälldes på fat. Med tiden tog vi det en nivå längre och började dricka kaffe på bit; med en sockerbit mellan tänderna sörplade man kaffe från ett fat, och drycken silades genom sockerbiten. Idag kör vi på en snabbare variant och slänger ner sockerbiten direkt i kaffet!

Från brygg till nitro coffee

Nu för tiden har vi lagt de svenska sederna åt sidan och gått mer åt det italienska hållet.  På kaféer samsas bryggkaffe med varianter som espresso, cappuccino och latte. Till de mer moderna tillskotten hör cold brew, kallbryggt kaffe som fått stå och dra i 18-24 timmar. Men ännu trendigare är coldbrew nitro, kallbryggt kaffe där kvävgas pressats in under högt tryck. Mjukt och krämigt kaffe som är värt att smaka! Men vem vet, kanske tröttnar vi snart på alla nymodernigheter och går tillbaka på kaffe på fat? 

Källor: Nationalencyklopedin, Stockholmskällan, Nu äter vi! - Jenny Damberg m.fl. 

5 gottiga recept med kaffe

 1. Caramel frappuccino

  1. Caramel frappuccino

  Betyg 3.9 av 5.
  400 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Sugen på kaffe men inte på varmt? Mixa en kaffedrink i amerikansk extra allt-stil. Mixa starkt kaffe med kolasås, mjölk och en herrans massa is. Toppa med vispad grädde och ännu mer kolasås. Så gör man en riktigt godisgod caramel frappuccino!

  Caramel frappuccino
 2. Chokladbollar med bryggkaffe

  2. Chokladbollar med bryggkaffe

  Betyg 3.8 av 5.
  225 personer har röstat
  Receptet har 10 kommentarer.

  Bakverket vi aldrig tröttnar på. Som går hem hos både stora och små, alla dagar i veckan. Trumvirvel….Chokladbollar! Självklart med den underbara smaken av bryggkaffe, gärna doppade i smält choklad och rullade i kokos.

  Chokladbollar med bryggkaffe
 3. Mockarutor

  3. Mockarutor

  Betyg 3.3 av 5.
  1325 personer har röstat
  Receptet har 55 kommentarer.

  Klassiska mockarutor med kokos bakas i långpanna och blir alltid saftiga och goda. När kakan svalnat täcks den med chokladglasyr och till sist strös kokos över. Saftiga chokladrutor som alltid uppskattas till fikat.

  Mockarutor
 4. Kaffe- och chokladtårta i tre lager (glutenfri)

  4. Kaffe- och chokladtårta i tre lager (glutenfri)

  Betyg 3.4 av 5.
  203 personer har röstat
  Receptet har 15 kommentarer.

  En underbart god och vacker kaffe- och chokladtårta i tre lager framtagen av Svenska Kocklandslaget. Kombinationen av choklad och kaffe i tårtan är fantastisk och vi lovar att den här blir en favorit såväl på fikabordet som på födelsedagsfirandet, dessutom passar den alla glutenallergiker eftersom den är helt glutenfri.

  Kaffe- och chokladtårta i tre lager (glutenfri)
 5. Tiramisu

  5. Tiramisu

  Betyg 3.5 av 5.
  470 personer har röstat
  Receptet har 58 kommentarer.

  Gör din egen lyxiga tiramisu med detta härliga recept! Häll ner len mascarpone- och äggsmet med konjak i en form där botten är täckt av smakliga, espressodoppade savoiardikex. Ställ in i kylen över natten och servera tiramisun pudrad med kakao och färska hallon.

  Tiramisu
 • Visste du att...

  Visste du att...

  ... ICAs (eller Hakon Swenson AB som vi hette på den tiden) allra första egenproducerade vara var kaffe?

  ...ICA första egna kafferosteri öppnade i Västerås hamn 1918, nära lastfartygen som var lastade med bland annat brasilianska kaffebönor?

  ...ICA lanserade kaffemärkena Luxus och Aroma 1920? Luxus-kaffet fanns kvar ända in på 2000-talet.

Varifrån kommer ditt kaffe?

För ICA är det viktigt att ta ansvar kring kaffeproduktionen. Därför är ICAs egna kaffe är UTZ-märkt. Det innebär att kemikalier används ansvarsfullt och i så liten utsträckning som möjligt, och att stor hänsyn tas till medarbetarnas hälsa och säkerhet.

Här kan du läsa mer om om hur vi kvalitetssäkrar våra egna varor. Följ några produkters väg från producent till ICA-butik.

Artiklar (436)

May the Coffee be with you!

Vilken kaffedrickare är du?

Vi vill vidga dina vyer och tipsar om recept som vi tror just din kaffetyp kommer gilla!

Gott och hållbart!

Baka med kaffe

Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!

Recept och inspiration

Med kaffe som ingrediens

Har du testat att smaksätta bulldegen med kaffe eller haft espresso i drinken? Om inte är det hög tid att prova nu. Här bjussar Lavazza på många av recepten!

Un caffè per favore!

Kaffe som i Italien

Vi ger dig tipsen på hur du njuter av ditt kaffe som en äkta italienare!

Minska svinnet!

Hållbara kaffetips

Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!

Mys i vintermörkret!

Goda kaffedrinkar

En festlig Espresso martini eller värmande Irish coffee? Här hittar du goda kaffedrinkar!

Vadå inte riktigt kaffe?

Myter om snabbkaffe

Dags för myth busting! Vi slår hål på fyra myter om snabbkaffe.