Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Krämig lasagne med linser och köttfärs

En härligt krämig lasagne där de röda linserna ger rätten ett extra tillskott av nyttiga vitaminer och mineraler. Servera gärna tillsammans med en god parmesanost och en fräsch sallad.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Bolognese: Bryn köttfärsen i lite smör på hög värme och ställ åt sidan.
  2. Hacka lök, vitlök, selleri och morot fint och fräs dem mjuka i smör, tillsätt sedan vin, tomat, köttfärs och kryddor och låt koka upp. Om du använder ready in 5 lägger du i dem + vatten.
  3. Sänk värmen och låt bolognesen puttra under lock i 20 minuter. Om du istället använder färdigkokta röda linser lägger du i dem och låt koka i 10 minuter till. Bolognesen kan eventuellt behöva spädas med vatten om linserna suger upp mycket vätska - den ska inte vara för torr eftersom lasagneplattorna också drar åt sig vätska och torr lasagne är en styggelse. Smaka av med salt och svartpeppar.
  4. Bechamelsås: Under tiden bolognesen puttrar vispar du ihop bechamelsåsen. Värm mjölken i mikron eller i kastrull så att den är ordentligt varm, det går snabbare då.
  5. Smält smöret på ganska hög värme och blanda ner mjölet, låt blandningen fräsa ihop något och anta en lätt gyllene ton och häll sedan på den varma mjölken, lite i taget medan du vispar. Rör hela tiden så att det inte bränner fast och låt såsen koka upp och koka någon minut tills den har tjocknat. Krydda med salt, peppar och riven muskotnöt.
  6. Sätt ugnen på 200˚C. Lägg ihop lasagnen i en ugnsfast form. Börja med ett tunt lager bolognese i botten, sedan ett lager plattor, därefter bolognese, bechamel och parmesan. Upprepa så långt form och sås räcker och på översta lagret lägger du bechamelsås och parmesan.
  7. Grädda i ugnen i ca 30 minuter eller tills lasagnen fått fin färg. Låt lasagnen vila i 10 minuter innan du serverar, gärna med en sallad till.

För alla

Gör äggfri: Välj äggfria lasagneplattor.
Gör glutenfri: Red av bechamelen med maizena. Välj glutenfria lasagneplattor.
Gör laktosfri: Välj laktosfritt smör och laktosfri mjölk.
Gör mjölkproteinfri: Välj mjölkproteinfritt matfett. Byt ut mjölk mot soja-, havre- eller risbaserad ersättningsprodukt. Byt ut parmesan mot mjölkproteinfri ost.

Näringsvärdet är beräknat per portion inkl grönsallad.

Receptet är framtaget av mästerkocken Sigrid Bárány i samarbete med Lantmännen.

Tips

Bolognesen går förstås utmärkt att servera som den är till kokt pasta, till exempel spaghetti. Då går det 30 minuter snabbare.

Ingredienser

Portioner: 6
Bolognese
  • 200 g nötfärs, blandfärs eller kalvfärs
  • smör till stekning
  • 1 stor gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • 1 stor morot
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 dl vitt vin
  • 400 ml passerade tomater
  • 1 dl röda linser ready in 5 + vatten (tillsätt 2 dl vatten per dl linser) eller färdiga avrunna linser (1 dl ready in 5 motsvarar 1 pkt färdiga linser, avrunna)
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 tsk torkad oregano eller basilika
  • 1 msk strösocker
  • 2 köttbuljongtärningar eller grönsaksbuljong
  • salt och svartpeppar
Bechamelsås
  • 4 msk smör
  • 4 msk vetemjöl eller Idealmjöl
  • 7 1/2 dl mjölk (1,5%)
  • 1/2 tsk salt
  • svartpeppar
  • rikligt med riven muskot
Till lasagnen
  • 3 dl riven färsk parmesanost (gärna reggiano) alt hälften parmesan och hälften annan stark ost
  • lasagneplattor
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 2514 kJ / 601 kCal