För klimatsmarta val!

Klimatguidade recept

Med våra klimatguidade recept på middagar och huvudrätter vill vi hjälpa dig att minska din klimatpåverkan i vardagen utan att minska på matglädjen. Med ett till tre löv indikeras receptens klimatpåverkan.
Tips: Här hittar du alla våra klimatsmarta recept.

Klimatguidade recept - så funkar det!

Här berättar vi hur våra klimatguidade recept funkar och vad antalet löv betyder.

 • Tre löv

  Tre löv

  De recept som är bäst ur klimatsynpunkt har tre löv. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på max 0,5 kg per portion.

 • Två löv

  Två löv

  Två löv betyder att receptet är bättre ur klimatsynpunkt än genomsnittssvenskens måltid. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på mer än 0,5 men max 1,4 kg per portion.

 • Ett grönt löv

  Ett löv

  Ett löv innebär att beroende på hur du äter idag och i övrigt kan detta recept vara ett steg i rätt riktning. Motsvarar ett utsläpp av CO2-e på mer än 1,4 men max 2,4 kg per portion.

Lär dig mer om klimatguidade recept

 

 1. 1. Hur vi beräknat recepten

  RISE Klimatdatabas version 1.7 (from jan 2021) som innehåller resultat från livscykelanalyser av livsmedel och är framtagen för att representera svensk livsmedelskonsumtion. Läs mer om vi hur vi beräknat klimatpåverkan!

 2. 2. Hitta klimatguidade recept

  2016 påbörjade vi ett arbete att klimatberäkna samtliga av våra middagsrecept och recept på huvudrätter. Något som vi kontinuerligt arbetar med. Till våra recept på klimatsmart mat med 3 löv, det bästa valet för klimatet!

 3. 3. Klimatanpassningstips

  Utöver klimatguidningen har vissa recept även tips på klimatanpassning. Det är tips på enkla ändringar som gör stor skillnad − både för dig och klimatet.

Artiklar (1559)

Minska matsvinnet!

Går maten att frysa in?

Vi berättar vilka matvaror som går att frysa in - och hur du bäst går tillväga!

Klimatguidade recept

Så räknar vi ut klimatpåverkan

Maträtter som innehåller mycket grönsaker, rotfrukter, baljväxter och gryn men med en mindre mängd kött, fisk, fågel och mejeriprodukter har generellt sett mindre klimatpåverkan. Här kan du läsa om hur vi beräknar klimatguidade recept!