Stekt strömming med citruspuré och purjofräs

4
1
Stekt strömming med citruspuré och purjofräs

Ett smakfullt recept på klassisk stekt strömming med citruspuré och purjofräs. Purén har en grund av potatis och får citrussmaken av färskpressad citronjuice. En prima huvudrätt som serveras med fräst purjolök och brynt smör.

Ett recept från:
Buffé nr 1, 2008

Stekt strömming med citruspuré och purjofräs

Ingredienser

4 portioner
600 g strömmingsfiléer
2 dl grovt rågmjöl (eller ströbröd)
1 1/2 tsk salt
1 krm nymalen vitpeppar
50 g smör

Citruspuré

ca 1 kg potatis (mjölig sort, gärna mandelpotatis)
1 1/2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl färskpressad citronjuice
salt och peppar

Purjofräs

1 purjolök
1 tsk socker
smör till stekning
1 krm salt
1 krm vitpeppar

För alla

Gör glutenfri: använd glutenfritt specialströbröd, i stället för rågmjöl och vanligt ströbröd.
Gör mjölkfri: använd mjölkfritt margarin i stället för smör. Panera med rågmjöl. Byt grädden och mjölken mot t ex havre- eller sojabaserade ersättningar.
Gör äggfri: panera med rågmjöl eller ströbröd utan ägg.

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

4

Kommentar

Marlene

2022-10-05

Jag har alltid använt rågmjöl nu va det slut tog ströbröd istället vilket var MYCKET bättre. Blev frasigare. Jag fyller mina med dill och persilja (+ senap ibland).