Stekt strömming med citruspuré och purjofräs
Ett smakfullt recept på klassisk stekt strömming med citruspuré och purjofräs. Purén har en grund av potatis och får citrussmaken av färskpressad citronjuice. En prima huvudrätt som serveras med fräst purjolök och brynt smör.
Ett recept från:
Buffé nr 2, 2024
Ingredienser
4 portioner
Citruspuré
ca 1 kg potatis (mjölig)
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
1 msk finrivet citronskal
1/2 dl färskpressad citronjuice
salt
peppar
Purjofräs
1 purjolök (à ca 300 g)
2 msk smör till stekning
1 tsk strösocker
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Brynt smör
50 g smör
Strömming
2 dl grovt rågmjöl eller ströbröd
1 1/2 tsk salt
1 krm vitpeppar
600 g strömmingsfiléer
smör (till stekning)
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3642 KJ / 871 kCal
Fett48 g
Salt3.7 g
Kolhydrater66 g
Protein38 g
Klimatguide
0,5 - 1,40 kg CO2e/portion
Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.
Kommentarer
Särskild gott med potatismoset
Magnus
2024-07-14Jag har alltid använt rågmjöl nu va det slut tog ströbröd istället vilket var MYCKET bättre. Blev frasigare. Jag fyller mina med dill och persilja (+ senap ibland).
Marlene
2022-10-05