Gör din egen varm choklad
Med dessa tips fixar du den godaste proffschokladen på hemmaplan.
Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.
Till fler söndagspreppar!
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
Söndag
Rostbiff med kålsallad och picklad rödbeta
Måndag
Pasta med grönkålspesto
Tisdag
Gräddstuvad pyttipanna med rödbetor
Onsdag
Burgare med grillost, smörstekt kål och picklad rödbeta
Ingredienser
800 g rostbiff
3/4 tsk salt
1 krm peppar
Gör så här
1. Sätt ugnen på 125°C.
2. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen.
3. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 58°C för rött kött, 60°C för rosa och 70°C för genomstekt (beräkna 1 1/2-2 timmar).
4. Ta ut köttet och låt det kallna. Skär i tunna skivor.
Ingredienser
400 g rödbetor
3 dl vatten
1 dl strösocker
1 tsk salt
1 1/2 dl ättiksprit (12%)
1 apelsin (gärna ekologisk)
Gör så här
1. Skala rödbetorna och skiva tunt, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, salt och ättika.
2. Skala remsor av apelsinskalet med en potatisskalare och lägg ner i lagen. Pressa juicen och tillsätt.
3. Lägg de skivade rödbetorna i en väl rengjord glasburk med lock, häll på lagen och låt svalna. Låt gärna stå i kylen minst 3 timmar innan servering.
Ingredienser
1 silverlök
2 msk vinäger
2 tsk strösocker
300 g brysselkål
4 msk olivolja
2 krm salt
600 g grönkål
Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin. Blanda med vinäger och socker i en liten skål, låt stå.
3. Skiva brysselkålen och blanda med hälften av oljan och hälften av saltet på en plåt. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills den fått lite färg.
4. Riv grönkålsbladen i bitar och ta bort stjälken. Blanda med resten av oljan och resten av saltet i en bunke och massera in oljan ordentligt i kålen. Lägg på plåten med brysselkålen och rosta ytterligare 5 minuter.
5. Blanda löken med den rostade kålen.
Ingredienser
1 dl pumpakärnor
1 dl solroskärnor
3 krm vitlökspulver
1/2 tsk chiliflakes
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk flingsalt
Gör så här
1. Rosta pumpafrön och solrosfrön i en torr panna tills de fått lite färg. Låt svalna.
2. Mortla fröna grovt och blanda med resten av ingredienserna.
Redan färdigt
½ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
½ sats rostbiff
⅓ sats apelsinpicklad rödbeta
½ sats fröströssel
Gör så här
1. Servera grönkål- och brysselkålssalladen med rostbiff, picklad rödbeta och fröströssel.
Redan färdigt
¼ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
½ sats fröströssel
Tillsätt
400 g pasta
1 kruka basilika
1 dl neutral olja
2 dl riven parmesan
1 liten riven vitlöksklyfta
Gör så här
1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Spara ½ dl pastavatten. Lägg kålsalladen i en mixer med basilika, olja, 1 dl parmesan, vitlök och 1 dl fröströssel. Häll i ½ dl varmt pastavatten. Mixa slätt.
2. Blanda pastan med peston och toppa med lite extra fröströssel och riven parmesan.
Redan färdigt
½ sats rostbiff
⅓ sats apelsinpicklade rödbetor
Tillsätt
1 gul lök
5 msk neutral olja
600 g potatis
2 dl vispgrädde
2 msk senap
4 ägg
½ kruka bladpersilja till servering
salt
peppar
Gör så här
1. Skala och finhacka löken och stek i 1 msk olja i en stor panna tills den mjuknar. Lägg löken åt sidan. Skär potatisen i små tärningar och stek i 3 msk olja i en stor stekpanna på medelvärme tills den är gyllene och mjuk, ca 10 minuter.
2. Skär rostbiffen i små bitar. Tillsätt till pannan och stek tills varmt. Tillsätt lök, grädde och senap och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med ½ krm salt och 1 krm nymalen peppar. Stek äggen i en annan panna i resten av oljan. Servera pytten toppad med ägg, de picklade rödbetorna och persilja
Redan färdigt
¼ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
⅓ sats apelsinpicklade rödbetor
Tillsätt
2 msk smör
2 grillost à 200 g
8 hamburgerbröd
färdig aioli till servering
Gör så här
1. Stek kålsalladen i smör. Skär osten i skivor och stek i torr panna. Lägg ihop bröden med aioli, smörstekt kål, grillost och picklad rödbeta emellan.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Med dessa tips fixar du den godaste proffschokladen på hemmaplan.
Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!
Recept på citrusdoftande juicer, vitaminrika smoothies och stärkande shots som piggar upp!