Bild laddas
Mat som medicin

Är honung nyttigt?

Host, host … I förkylningstider är vi många som kurerar oss med honung. Men är honung så nyttigt som vi hoppas och tror? Eller kan honung jämställas med vanligt socker? Vi har träffat några av Sveriges främsta honungsexperter som reder ut och förklarar.
Tips! Läs även gärna 5 myter om huskurer.

Vilken honung är nyttig?

– Om honung är nyttigt eller inte? Det beror helt på vilken honung man pratar om. Honung från en naturlig och varierad flora, exempelvis skogshonung, innehåller generellt mer nyttigheter än honung från odlad och icke-varierad flora, exempelvis rapshonung. Och färsk honung är nyttigare än honung som har stått ett tag, säger Alejandra Vásquez.

Alejandra Vásquez, som är teknisk doktor i medicinsk mikrobiologi och forskar på Lunds universitet om nyttiga mjölksyrabakterier i honung, menar att honung är en lika heterogen produkt som vin. 

Är fast eller flytande honung nyttig?

– Honung kan vara fast eller flytande. Även smak, konsistens och färg skiljer sig åt. Honungens egenskaper avgörs av binas hälsa och vilka blommor som bina hämtar nektarn ifrån, men även av hanteringen. I Frankrike pressar man exempelvis ofta honungen för hand och man värmebehandlar den inte, vilket påverkar honungen positivt, säger Alejandra Vásquez.

Ingemar Fries, professor emeritus i biodling på Sveriges lantbruksuniversitet, lyfter fram manukahonungen från Nya Zeeland som extra nyttig.

– Tester av manukahonungens medicinska egenskaper har fått fina resultat. Nackdelen med manuka är att efterfrågan är cirka 3-4 gånger högre än tillgången. En svensk motsvarighet är ljunghonungen, som är lika effektiv som manukahonungen enligt Alejandra Vásquez forskning, säger Ingemar Fries.

Honung upplevs sötare än socker

Honung innehåller bland annat sockerarten fruktos. Vitt, raffinerat socker innehåller sockerarten sukros. Fruktos upplevs som sötare än sukros. Genom att använda honung i stället för socker kan man alltså reducera mängden och ändå få samma sötma. 

Nyttiga mjölksyrabakterier och antibakteriell verkan

Men trots den höga sockerhalten och trots att nyttigheterna är begränsade, lyfts honung ofta fram som en ren hälsoprodukt. Anledningen är att bina under honungsproduktionen tillsätter levande mjölksyrabakterier, som har antibakteriella egenskaper och därför kan vara ett alternativ till antibiotika. Men mjölksyrabakterierna dör snabbt och enligt Alejandra Vásquez finns det inga levande mjölksyrabakterier i honungen vi köper i matbutiken.

– Det är bara nyproducerad honung som innehåller levande mjölksyrabakterier i varierande mängd. Sådan honung är näst intill omöjlig att få tag på i Sverige, såvida man inte har direktkontakt med en biodlare. Alternativet är att man återintroducerar levande mjölksyrebakterier i mogen honung, säger Alejandra Vásquez, som är med och utvecklar sådan honung under produktnamnet Doktor Honung.

– Som Alejandra säger, de nyttiga mjölksyrebakterierna dör snabbt. Men innan bakterierna dör så producerar de bakteriehämmande substanser som finns kvar i den mogna honungen. Sannolikt är det en förklaring till att all honung har en viss antibakteriell verkan, säger Ingemar Fries. 

Svensk honung säkrare än importerad

Ingemar Fries anser att honung har en enorm hälsopotential. 

– Det finns dålig evidens kring honungens medicinska egenskaper. En anledning är att honung är en skiftande produkt som inte kan standardiseras. Men det här med tillsatta, levande mjölksyrabakterier, som kan vara effektiva mot streptokocker och multiresistenta bakterier, ser jag som oerhört intressant, säger Ingemar Fries.

Både Alejandra Vásquez och Ingemar Fries tycker att man ska vara försiktig med importerad honung, särskilt om den kommer från ett land utanför EU.

– Det fuskas väldigt mycket med honung. Det är inte ovanligt att den innehåller antibiotikarester, som man har gett bina för att hålla dem friska, säger Alejandra Vásquez.

– Det finns också mycket förfalskad honung på världsmarknaden, alltså konstgjord honung som säljs som riktig honung. Svenska biodlare håller däremot inte på med den verksamheten, med honung från svenska producenter kan man känna sig trygg, avslutar Ingemar Fries. 

Bild laddas

Vi har träffat...

En av Sveriges främsta honungsexperter.

Vem:
Alejandra Vásquez
Gör:
Teknisk doktor i medicinsk mikrobiologi och forskar på Lunds universitet om nyttiga mjölksyrabakterier i honung bland annat.

Du kanske också är intresserad av...

Glykemiskt Index

Vad är GI

Hur reagerar kroppen på mat med högt respektive lågt GI, Glykemiskt Index.
Bild laddas
Hälsa

Nyttigare frukost - 4 sockerfällor

Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Bild laddas
Nyttigare vardag

Superfoods med Renée Voltaire

Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Bild laddas
Nyttigare vardag

Mycket smak utan socker och salt

Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Bild laddas
Dietsiten tipsar

Gluten, så påverkas din kropp

Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Bild laddas
Vi reder ut!

Farligt med krossade linfrön?

Hur illa är det att äta krossade linfrön, egentligen?
Bild laddas
Att äta eller icke äta?

Grön potatis - farligt eller ej?

Kan man äta grön potatis? ICAs chefsdietist har svaret!
Bild laddas
Frågor och svar

Myter om tillsatser - varför behövs de?

Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Bild laddas
Fyllda av nyttigheter!

Teff - i stället för mjöl eller quinoa

Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Bild laddas