Inom traditionell asiatisk matlagning spelar ångkokning en stor roll. Här lär du dig, steg för steg, att laga nyttig och god asiatisk mat i ångkokare av bambu.
Tips: Här hittar du alla våra
recept på ångkokt mat!
När du ångkokar bevarar du matens vitaminer, mineraler och färger, och kokar inte sönder matvarorna under tillagningen. Grönsaker, fisk, kyckling och dumplings passar utmärkt att ångkoka. Och du – ångkorgen är också snygg att servera ur.
Lägg gärna bakplåtspapper eller något blad – bananblad eller kålblad – i korgen så att den inte tar smak eller färg av det du tillagar. Se till att vika in papperet eller bladet ordentligt i ångkorgen.
Använd en vid gryta eller panna och fyll med ca 2 cm vatten. Vattnet ska inte röra maten i ångkorgen utan tillagas av den stigande ångan. Viktigt att korgen får plats ordentligt i pannan – den ska inte röra pannans torra delar då det innebär en brandrisk.
Rengör din ångkorg genom att handdiska med varmt vatten och eventuellt lite milt diskmedel. Låt den torka ordentligt innan du ställer undan den för att undvika att korgen möglar.