Mångsidiga och så himla goda! Nudlar finns i många olika former, färger och storlekar. Men vad innehåller de olika sorterna och vilka nudlar ska man välja till vilken maträtt? Vi berättar allt du behöver veta om nudlar.
Tips: Här hittar du alla våra
recept med nudlar
Har fått sitt namn av sitt transparenta utseende. Glasnudlar är gjorda på bland annat mungbönor och är naturligt glutenfria. De har en fastare konsistens än många andra nudelsorter och passar bra i kalla rätter, till exempel i en sallad eller som fyllning i färska vårrullar. De kan också serveras varma.
Långa och tunna vetenudlar som gör sig bra i en soppa då de behåller sitt tuggmotstånd även i varm buljong, därav namnet på den japanska nudelsoppan ramen.
En typ av japanska tjockare vetenudlar som är vita i färgen. Finns i olika storlekar, den tunna varianten av udonnudlar kallas för somen. Udonnudlarna har en neutral smak och kan serveras både varma och kalla.
En glutenfri nudelsort gjord på rismjöl som finns i tunna och bredare varianter. Har en neutral smak och lite tuggmotstånd. Används vanligen i wokrätter som till exempel pad thai.
Görs av ägg, vetemjöl och vatten och kan liknas vid pasta i smak och konsistens. Italiensk pasta använder dock traditionellt sett durumvete som bas. Äggnudlarna kan variera i tjocklek och form, tål hög temperatur och har en fyllig smak. Passar bra till bland annat wokrätter.
Lite mörkare och grövre nudlar som innehåller bovete. Sobanudlarna har sitt ursprung i Japan och serveras ofta i buljong, sallad eller wokrätter.