Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

29
8
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Ingredienser

4 portioner

Stek

ca 1 kg kalvstek
salt
1 gul lök
1 morot
1 msk olja
7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2 lagerblad
15 vitpepparkorn

Sås

2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk smör
salt

Till servering

inlagd gurka
kokt potatis

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

29

Kommentarer

Sanna

2021-12-05

Det här var ingen höjdare... blev en god sås men köttet var segt och svårt att äta, trots att jag reducerade tillagningstiden.

Håkan

2021-04-11

Ica borde kolla tiden igen. 1,1 kg stek i 150 grader tog 45 min att passera 67 grader innertemp. Efter vilan lite torrt. Ser andra recept nu som har betydligt lägre innertemperatur. ??

Sten

2021-02-28

Sten. Hade en kalvstek på 1 kg, era tider och temperaturer i ugnen är helt fel. Så rekommendationen på 57 g för fint kött av tidigare tillagade verkade bra. Jag tog 59 g, det tog 40 min att uppnå detta gradantal, köttet blev perfekt. Men middagen fick tidigareläggas med en knapp timme. Hade man gått efter ICA:s tidsangivelse, 1 1/2 timme hade man fått fina skosulor. Har märkt att det ofta anges långa tider i ugnen som inte stämmer med angivet gradantal.

Näringsvärde per portion

Energi 3253 KJ / 774 kCal
Fett 38 g
Salt 5.56 g
Kolhydrater 37 g
Protein 72 g
Läs mer om näringsvärden