Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.
Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.
Kommentarer
Sanna
2021-12-05Det här var ingen höjdare... blev en god sås men köttet var segt och svårt att äta, trots att jag reducerade tillagningstiden.
Håkan
2021-04-11Ica borde kolla tiden igen. 1,1 kg stek i 150 grader tog 45 min att passera 67 grader innertemp. Efter vilan lite torrt. Ser andra recept nu som har betydligt lägre innertemperatur. ??
Sten
2021-02-28Sten. Hade en kalvstek på 1 kg, era tider och temperaturer i ugnen är helt fel. Så rekommendationen på 57 g för fint kött av tidigare tillagade verkade bra. Jag tog 59 g, det tog 40 min att uppnå detta gradantal, köttet blev perfekt. Men middagen fick tidigareläggas med en knapp timme. Hade man gått efter ICA:s tidsangivelse, 1 1/2 timme hade man fått fina skosulor. Har märkt att det ofta anges långa tider i ugnen som inte stämmer med angivet gradantal.