Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

20
7
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Skriv ut
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Ingredienser

4 portioner

Stek

ca 1 kg
kalvstek
-
salt
1
gul lök
1
morot
1 msk
olja
7 dl
köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2
lagerblad
15
vitpepparkorn

Sås

2 dl
vispgrädde
1 msk
majsstärkelse
2 msk
smör
-
salt

Till servering

inlagd gurka
kokt potatis

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

20

Kommentarer

Håkan

2021-04-11

Ica borde kolla tiden igen. 1,1 kg stek i 150 grader tog 45 min att passera 67 grader innertemp. Efter vilan lite torrt. Ser andra recept nu som har betydligt lägre innertemperatur. ??

Sten

2021-02-28

Sten. Hade en kalvstek på 1 kg, era tider och temperaturer i ugnen är helt fel. Så rekommendationen på 57 g för fint kött av tidigare tillagade verkade bra. Jag tog 59 g, det tog 40 min att uppnå detta gradantal, köttet blev perfekt. Men middagen fick tidigareläggas med en knapp timme. Hade man gått efter ICA:s tidsangivelse, 1 1/2 timme hade man fått fina skosulor. Har märkt att det ofta anges långa tider i ugnen som inte stämmer med angivet gradantal.

Jonas

2021-02-14

Vid 70 grader befarar jag att köttet varit kremerat. Blev lite torrt redan vid 57 med 20 minuters vila. Sås blev god av cräm fräsch utan vidare redning.

Näringsvärde per portion

Energi 3253 KJ / 774 kCal
Fett 38 g
Salt 5.56 g
Kolhydrater 37 g
Protein 72 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept