Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka
Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.
Ingredienser
4 portioner
Stek
ca 1 kg kalvstek
salt
1 gul lök
1 morot
1 msk olja
7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2 lagerblad
15 vitpepparkorn
Sås
2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk smör
salt
Till servering
inlagd gurka
kokt potatis
Gör så här
Har du lagat receptet?
Näringsvärde per portion
Energi3253 KJ / 774 kCal
Fett38 g
Salt5.56 g
Kolhydrater37 g
Protein72 g
Kommentarer
Köttet behöver mycket kortare tid i ugnen. Pga det blev det torrt fast det bara var i ungen knappt 1 timme. Annars väldigt gott.
Victoria
2024-10-13Aldeles för lång tid i ugnen, 50-55 minuter om du vill ha lite rosa kärna (62-63 grader). Tips på hur du kan förädla såsen ytterliggare: tillsätt lite gele och ansjovisspat, du får en mer fyllig och djup smak.
Harald
2024-09-30Jösses vad gott. Egentligen inte ändrat något i recept...nåja lite japansk soya och en ditt tomatpasta i såsen... lite mer av allt i pressad gurka.... absolut ett recept som kommer användas ofta. Smaskens 👍
Michael
2023-11-13