Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

13
4
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Skriv ut
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Ingredienser

4 portioner

Stek

ca 1 kg
kalvstek
-
salt
1
gul lök
1
morot
1 msk
olja
7 dl
köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2
lagerblad
15
vitpepparkorn

Sås

2 dl
vispgrädde
1 msk
majsstärkelse
2 msk
smör
-
salt

Till servering

inlagd gurka
kokt potatis

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Över 60 minuter

Gör så här

Vad tyckte du om receptet?

13

Kommentarer

Lars marcus

12/21/2020

Marcus Vid 60 grader och en stunds vila i folie (20-25 min) blev köttet lätt rosa i mitten. För att få ett saftigt och gott kött väljer jag 55 grader nästa gång.

Hans

11/9/2020

Temperaturen bör sänkas till 62-65 grader annars blir köttet grått och hårt. Smakerna annars fina och balanserade, såsen kan med fördel få en skvätt soja och några tag med svartpepparkvarnen.

Jan

7/24/2018

70 grader? Borde nog vara 65-67grader

Redaktionen ICAse

7/31/2018

Hej Jan! Det går bra att välja 65-67 grader om man föredrar lite rödare kött. Lycka till med steken! Hälsningar, Terese

Näringsvärde per portion

Energi 3253 KJ / 774 kCal
Fett 38 g
Salt 5.56 g
Kolhydrater 37 g
Protein 72 g
Läs mer om näringsvärden

Testa liknande recept