Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Betyg 4.1 av 5.
49 personer har röstat
12
Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Ingredienser

4 portioner

Stek

ca 1 kg kalvstek
salt
1 gul lök
1 morot
1 msk olja
7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
2 lagerblad
15 vitpepparkorn

Sås

2 dl vispgrädde
1 msk majsstärkelse
2 msk smör
salt

Till servering

inlagd gurka
kokt potatis

Gör så här

Har du lagat receptet?

Vad tyckte du om receptet?

Betyg 4.1 av 5.
49 personer har röstat

Kommentarer

Köttet behöver mycket kortare tid i ugnen. Pga det blev det torrt fast det bara var i ungen knappt 1 timme. Annars väldigt gott.

Victoria

2024-10-13

Aldeles för lång tid i ugnen, 50-55 minuter om du vill ha lite rosa kärna (62-63 grader). Tips på hur du kan förädla såsen ytterliggare: tillsätt lite gele och ansjovisspat, du får en mer fyllig och djup smak.

Harald

2024-09-30

Jösses vad gott. Egentligen inte ändrat något i recept...nåja lite japansk soya och en ditt tomatpasta i såsen... lite mer av allt i pressad gurka.... absolut ett recept som kommer användas ofta. Smaskens 👍

Michael

2023-11-13

Näringsvärde per portion

Energi3253 KJ / 774 kCal
Fett38 g
Salt5.56 g
Kolhydrater37 g
Protein72 g

Testa liknande recept

Porchetta
Betyg 4.3 av 5.
35 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Consommé
Betyg 4.5 av 5.
8 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Slottsstek
Betyg 4.1 av 5.
26 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Potatisbröd
Betyg 4.6 av 5.
17 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Rödlöksfyllda köttfärsrullar
Betyg 3 av 5.
1 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Coeur de filét Provencale
Betyg 4.5 av 5.
68 personer har röstat
Över 60 min att tillaga