Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

ÖVER 60 MIN | Medel

Kalvstek med gräddsås och inlagd gurka

Den klassiska söndagssteken är en del av vår svenska mathistoria och receptet har inte ändrats mycket sedan 30-talet. Skillnaden är att man förr gärna valde en kalvstek som fick ta smak av lök, morot och lagerblad i grytan. Gräddsås, kokt potatis och inlagd gurka gör måltiden komplett.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 4 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Sätt ugnen på 150°C.
  2. Stek: Bind upp steken med bindgarn och krydda runt om med salt.
  3. Skala lök och morot, skär löken i klyftor och moroten i bitar.
  4. Bryn steken runtom i oljan i en gryta. Häll i buljong och koka upp. Avlägsna skummet med en sked.
  5. Lägg ner lök, morot, lagerblad och peppar i grytan. Lägg på locket och ställ in grytan i nedre delen av ugnen och brässera tills stekens innertemperatur är 70°C, ca 1 1/2 timme.
  6. Ta upp köttet och låt vila i fuktat bakplåts- eller smörpapper.
  7. Sås: Sila skyn i en kastrull och koka ihop tills ca 3 dl återstår (för 4 port). Häll i grädden, koka upp och red av med majstärkelsen utblandat med lite vatten och låt koka någon minut under omrörning. Dra av från värmen, vispa ner smöret och smaka av med salt.
  8. Till servering: Skär köttet i tunna skivor och servera med gräddsås, gurka och kokt potatis.

För alla

Kontrollera noga innehållet i buljongen. Fri från gluten och ägg.
Gör laktosfri: välj laktosfri grädde och laktosfritt smör.
Gör mjölkproteinfritt: byt ut grädde och smör mot mjölkproteinfria ersättningsprodukter.

Ingredienser

Portioner: 4
Stek
  • ca 1 kg kalvstek
  • salt
  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1 msk olja
  • 7 dl köttbuljong (vatten och buljongtärning)
  • 2 lagerblad
  • 15 vitpepparkorn
Sås
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 msk majsstärkelse
  • 2 msk smör
  • salt
Till servering
  • inlagd gurka
  • kokt potatis
Lägg till i inköpslistan

Näringsvärde
Per portion

Energi 3253 kJ / 774 kCal

Just nu sprids bluffmeddelanden om presentkort som ser ut att komma från ICA. Läs mer