Maträtter från 60-talet
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Minns du 80-talets glada dagar? Här har vi samlat 5 nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Att en paj från Lorraine i Frankrike skulle bli så populär i Sverige var det nog få fransmän som trodde. Denna frasiga klassiker gick varm i de flesta svenska ugnar på 80-talet.
Ibland är det allra enklaste också det godaste. Att fylla en falukorv med lök, bostongurka och senap är ett roligt sätt att piffa upp den vanliga vardagskorven. Strö över ströbröd och riven ost, gratinera i ugn och njut av 80-talets mest älskade familjefavorit.
Hur gör man en fläskfilé lite festligare? Man rullar in den i smördeg såklart. Tillsammans med en fyllning gjord på svamp, timjan, schalottenlök och dijonsenap blir denna klassiska rätt precis så god som man minns att den var på 80-talet.
En splittad banan och tre sorters glass är hemligheten bakom denna omåttligt populära efterrätt. Toppad med grädde, chokladsås, jordgubbssylt och ananas är den precis så överdådig och färgglad som en amerikansk dessert ska vara.
På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse?
Det är 80-tal och högkonjunktur. Svenskarna vill ha kul och konsumerar för fullt. Varuhuset, Dallas och Miami Vice på TV. Carola, Bruce Springsteen och Gyllene Tiders "Sommartider" i lurarna. Håret är stort, jeansen är stentvättade och axelvaddarna är vida.
Den rutiga kokboken gavs ut för första gången ut på ICA-förlaget 1980, och är sedan dess en sann och fast trotjänare i många svenska hem. ICAs Provkök arbetade med kokboken i närmre tio år. Som en nyhet infördes en till två portioner på recepten.
På bilden från 1981: Kungen och Drottningen gör ett endags studiebesök på ICA. Här tar Drottningen emot ett exemplar av Rutiga Kokboken av ICA-förlagets vd Erik Rydholm.
På 80-talet börjar tiden rinna svenskarna ur händerna. Singelhushåll och dubbelarbetande föräldrar suktar efter snabblagad mat. Portionsförpackningar får sitt genombrott, och självklart går de att värma i den nya mirakelmaskinen mikrovågsugnen. Potatis byts ut mot den kvicka pastan, som i början av årtiondet fortfarande kallas för nudlar. För varför koka potatis när det finns snabbmakaroner?
Hur kom det sig att alla ungdomar sippade café au lait på 80-talet? Svaret är en lyckad marknadsföringskampanj. I samarbete med en reklambyrå lanserade mejeribranschen det franska kaffekonceptet cafe au lait i Sverige, och riktade in sig på hippa kaféer som fick ensamrätt på drycken. Mjölkkaffet serverades i vita koppar med café au lait-loggan i trikolorens färger. Mjölken mildrade den beska kaffesmaken, och allt fler unga kaffeskeptiker började halsa café au lait så det stod härliga till. En succé? Javisst!
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Vi nostalgitrippar till tiden innan chiapudding, raw-bollar och surdegbröd. Välkommen med på en tidsresa i chokladdryckens tecken!
Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.