Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Minns du 80-talets glada dagar? Här har vi samlat 5 nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!

Klassiska recept från 80-talet

 1. Quiche Lorraine

  1. Den bästa av pajer

  Betyg 4.2 av 5.
  146 personer har röstat
  Receptet har 20 kommentarer.

  Att en paj från Lorraine i Frankrike skulle bli så populär i Sverige var det nog få fransmän som trodde. Denna frasiga klassiker gick varm i de flesta svenska ugnar på 80-talet.

  Quiche Lorraine
 2. Ugnsbakad falukorv

  2. Älskad familjefavorit

  Betyg 4.4 av 5.
  27 personer har röstat
  Receptet har 3 kommentarer.

  Ibland är det allra enklaste också det godaste. Att fylla en falukorv med lök, bostongurka och senap är ett roligt sätt att piffa upp den vanliga vardagskorven. Strö över ströbröd och riven ost, gratinera i ugn och njut av 80-talets mest älskade familjefavorit.

  Ugnsbakad falukorv
 3. Inbakad fläskfilé

  3. En festligare fläskfilé

  Betyg 4.3 av 5.
  91 personer har röstat
  Receptet har 11 kommentarer.

  Hur gör man en fläskfilé lite festligare? Man rullar in den i smördeg såklart. Tillsammans med en fyllning gjord på svamp, timjan, schalottenlök och dijonsenap blir denna klassiska rätt precis så god som man minns att den var på 80-talet.

  Inbakad fläskfilé
 4. Banana split

  4. 80-talets paradefterrätt

  Betyg 4.6 av 5.
  40 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  En splittad banan och tre sorters glass är hemligheten bakom denna omåttligt populära efterrätt. Toppad med grädde, chokladsås, jordgubbssylt och ananas är den precis så överdådig och färgglad som en amerikansk dessert ska vara.

  Banana split
 5. Fransk chokladmousse

  5. Fransk dröm

  Betyg 3.9 av 5.
  86 personer har röstat
  Receptet har 8 kommentarer.

  På 80-talet fick det gärna vara lite lyxigt och fluffigt, även på dessertbordet. Så vad passade väl bättre än en fransk chokladmousse?

  Fransk chokladmousse

Nostalgi från 80-talet

Det glada 80-talet

Det är 80-tal och högkonjunktur. Svenskarna vill ha kul och konsumerar för fullt. Varuhuset,  Dallas och Miami Vice på TV. Carola, Bruce Springsteen och Gyllene Tiders "Sommartider" i lurarna. Håret är stort, jeansen är stentvättade och axelvaddarna är vida.

 • Kungen och Drottningen gör ett besök på ICA och tar emot den Rutiga Kokboken av ICA-förlagets vd Erik Rydholm.

  Rutiga kokboken

  Den rutiga kokboken gavs ut för första gången ut på ICA-förlaget 1980, och är sedan dess en sann och fast trotjänare i många svenska hem. ICAs Provkök arbetade med kokboken i närmre tio år. Som en nyhet infördes en till två portioner på recepten.  

  På bilden från 1981: Kungen och Drottningen gör ett endags studiebesök på ICA. Här tar Drottningen emot ett exemplar av Rutiga Kokboken av ICA-förlagets vd Erik Rydholm.

Snabbt ska det gå!

På 80-talet börjar tiden rinna svenskarna ur händerna. Singelhushåll och dubbelarbetande föräldrar suktar efter snabblagad mat. Portionsförpackningar får sitt genombrott, och självklart går de att värma i den nya mirakelmaskinen mikrovågsugnen. Potatis byts ut mot den kvicka pastan, som i början av årtiondet fortfarande kallas för nudlar. För varför koka potatis när det finns snabbmakaroner?

80-talskidsen ❤ café au lait 

Hur kom det sig att alla ungdomar sippade café au lait på 80-talet? Svaret är en lyckad marknadsföringskampanj. I samarbete med en reklambyrå lanserade mejeribranschen det franska kaffekonceptet cafe au lait i Sverige, och riktade in sig på hippa kaféer som fick ensamrätt på drycken. Mjölkkaffet serverades i vita koppar med café au lait-loggan i trikolorens färger. Mjölken mildrade den beska kaffesmaken, och allt fler unga kaffeskeptiker började halsa café au lait så det stod härliga till. En succé? Javisst! 

Artiklar (1443)

Svensk mathistoria

Falukorvens historia

Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Nostalgitripp!

O´boy klassiker vi minns

Vi nostalgitrippar till tiden innan chiapudding, raw-bollar och surdegbröd. Välkommen med på en tidsresa i chokladdryckens tecken!

Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!