Bild laddas
Millenienostalgi

Mattrender i början av 2000-talet

Minns du när quinoa var nytt och spännande? När fika innebar chailatte, mastodontkanelbullar och superstora muffins? Här har vi samlat 5 recept som speglar millenieskiftets mattrender.

Typisk mat vid millenieskiftet

 1. 1. Värmande & kryddig favorit

  172
  2

  I början på 2000-talet var det många som valde den kryddiga och söta tedrycken från Indien. Helst i ett väldigt stort glas. Med varm, skummad mjölk och smaker som kanel, ingefära och kardemumma är denna latte ett roligare och godare alternativ till en vanlig kopp te.

  Chai latte
 2. 2. Den som väntar på något gott…

  46
  14

  Det finns en anledning till att surdegshotellen poppade upp i början på 2000-talet. Att baka surdegsbröd är både tidskrävande och svårt, men ack så gott när det väl är klart!

  Surdegsbröd
 3. 3. Ju större desto bättre

  2126
  28

  Vem älskar inte cupcakes? Nuförtiden är de ofta små och söta, men i början på 2000-talet var det den amerikanska muffinsstorleken som gällde, ju större desto bättre.

  Cupcakes
 4. 4. Persiljedrömmen

  8
  0

  I början på 2000-talet var quinoa nytt och spännande. Samtidigt blåste vindar från mellanöstern in över landet och alla restauranger började servera tabbouleh. Här har vi kombinerat det bästa av två världar och bjuder på en hälsosam bas till din mezetallrik.

  Tabbouleh med quinoa
 5. 5. Fylld med smaskigheter

  28
  9

  Det italienska köket har bjudit på många favoriter genom åren och porchetta är en av dem. Med en fyllning gjord på klassiska smaker som rosmarin, fänkål och soltorkade tomater är denna fläskrätt perfekt till helgens middagsbjudning.

  Porchetta

Nostalgi från 00-talet

 • 00-talets mattrender

  • Hej då kolhydrater!
   På 00-talet blir det populärt med lågkolhydratkost. Allt fler provar dieter som paleo, även kallad stenåldersdieten. Men trendigast är ändå GI. Då gäller det att hålla koll på matens GI-index och satsa på långsamma kolhydrater.  
  • Megastora muffins och latte 
   Caféerna serverar extremstora cookies och muffins, och kaffe latte och chailatte i glas. Cupcakes från USA tar svenskarna med storm. Franska makarons passar för dem som vill ha lite mer lyx och flärd. 
  • Surdegsmanin
   2007 startar Martin Johansson bloggen Pain de Martin där han visar upp surdegskonsten. Allt fler män i åldern 25-45 år intar köket och laborerar med den tidskrävande degen.  Bagerierna börjar servera ”levain”, en typ av franskt surdegsbröd. 
 • Bild laddas

  Världens längsta reklamsåpa

  2001 startar ICAs serie med reklamfilmer, kallad "ICA-såpan". Från början var det tänkt att det skulle bli fem avsnitt. Idag är det världens längsta reklamsåpa, enligt Guiness rekordbok. 

Du kanske också är intresserad av...

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Bild laddas
Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Nostalgisk 50-talsmat

Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
Bild laddas
Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Bild laddas
Fixa temat

Allt för 20-talsfesten

Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden för 20-talet med experternas tips.
Bild laddas
Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!
Bild laddas
Svensk mathistoria

Vad åt vi för mat på 40-talet

När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Bild laddas
Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Bild laddas
Mathistoria

Vad åt vi för mat på 90-talet?

Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Bild laddas