Hej!

Du verkar ha en gammal webbläsare. Uppdatera för att få ut det mesta av ICA.se.

1-4 TIM | Medel

Cocktailtårta

Cocktailtårtan är faktiskt en föregångare till nutidens smörgåstårta, och den serverades på 30-talets hippa cocktailpartyn. Grundprincipen är densamma, olika fyllningar med till exempel ädelost, majonnäs, ansjovis och räkor i lager. Men istället för bröd så är denna gjord på gräddade pajbottnar.

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 12 bufféportioner portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

  1. Pajbottnar: Blanda vetemjöl och smör för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg.
  2. Dela degen i tre delar och kavla ut till rundlar ca 24 cm i diameter (för 12 st bufféportioner). Använd en bunke eller springform för att stansa ut bottnar och jämna till kanten.
  3. Lägg bottnarna på bakplåtspapper på en plåt och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.
  4. Sätt ugnen på 225°C.
  5. Grädda bottnarna gyllenbruna mitt i ugnen ca 10 minuter och låt svalna.
  6. Ansjovisfyllning: Låt ansjovisen rinna av men spara spadet. Finhacka ansjovisfiléerna. Skala och finhacka löken. Blanda ansjovis, lök och smör och smaka av med ansjovisspad.
  7. Ädelostfyllning: Smula ädelosten och blanda med majonnäsen.
  8. Lägg en botten på ett serveringsfat. Bred på ansjovisfyllningen. Bred ädelostfyllningen på nästa botten och lägg den ovanpå botten med ansjovisfyllningen. Lägg på den sista botten.
  9. Garnering: Låt räkorna rinna av. Skiva citronen tunt.
  10. Bred majonnäs på toppen och sidan av tårtan. Lägg på räkor och caviar. Garnera med citron och dill.

För alla

Innehåller gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: byt ut majonnäsen mot äggfri majonnäs.

Ingredienser

Portioner: 12 bufféportioner
Pajbottnar
  • 7 dl vetemjöl (à 420 g)
  • 250 g smör
  • 1/2 dl vatten
Ansjovisfyllning
  • 1 ask ansjovisfiléer (à 100 g)
  • 1/2 rödlök
  • 100 g rumstempererat smör
Ädelostfyllning
  • 140 g ädelost
  • 1 dl majonnäs
Garnering
  • 1 förp handskalade stora räkor (à 200 g)
  • 1 citron
  • 2 dl majonnäs
  • 150 g svart caviar
  • plockad dill
Lägg till i inköpslistan
Trött på att irra runt i butiken?

Näringsvärde
Per portion

Energi 2219 kJ / 531 kCal

Klimatguide

0 - 0,7 kg CO2e/portion

Vad du äter kan göra stor skillnad, inte bara för dig själv, utan även för miljön och klimatet. Inspireras av våra klimatguidade recept som hjälper dig att minska klimatpåverkan – utan att för den skull minska på matglädjen.

Läs mer om våra klimatguidade recept