Storslagna planer på en 50-talsfest? Eller känner du för att laga en middag som går i nostalgins tecken? Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
En festlig förrätt med färska räkor, ägg och sparris som blev populär på 50-talet. Med en hemlagad Rhode Island-sås blir det en riktig hit på middagsbordet.
Servera en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag på 50-talet!
Göm vindruvor, jordgubbar och hallon i gelé och du får en riktigt tjusig dessert som får gästerna på fall.
● ICA-kuriren startade 1942 och blev med tiden Sveriges ledande kundtidning. Genom artiklar med råd om hem och matlagning guidade man husmodern i hennes moderna hushåll.
● Journalisten Maja-Lisa Furusjö var under många år tidningens chefredaktör. 1984 tilldelades hon Stora Journalistpriset för sitt banbrytande arbete med oberoende konsumentjournalistik.
● 1953 öppnade ICA Provkök på Stureplan i Stockholm. Provköket var utrustat med all modern teknik och skulle även hjälpa ICA-krurien, som ville skriva mer om mat, hem och hushåll. Provköket utvecklades även till en testfunktion för alla sorts varor: höll de måttet för att användas i matlagning i hemmet? Gjorde de inte det, fick de tummen ned – även om varorna kom från ICA själva.
● Tidningen och provköket genomförde viktiga folkhälsogärningar som att näringsberäkna recept och hålla föredrag om matlagning och hushållsarbete.