Svensk mathistoria

Nostalgisk 50-talsmat

Storslagna planer på en 50-talsfest? Eller känner du för att laga en middag som går i nostalgins tecken? Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.

50-talets Sverige

  • På 50-talet är Sverige på uppsving, levnadsstandarden höjs och industrin blomstrar.
  • 1951 får vi en tredje semestervecka som många spenderar i sommarstugan. För dem med lite mer pengar väntar en charterresa till det nya resemålet Mallorca.
  • Allt fler kvinnor kommer ut i arbetslivet och får mindre tid för köksbestyr. Långkoket får ge vika när skafferiet fylls med hel- och halvfabrikat och andra snabba alternativ.
  • Frysta varor är nytt i butikerna, och spenat och blomkål blir storsäljare. Efterrätten är fortfarande en viktig komponent, och det är inte ovanligt att avsluta både lunch och middag med något sött. 


Festlig meny a lá 50-tal

  1. Räkcocktail - världens godaste

    1. Spektakulär förrätt

    Betyg 4.3 av 5.51 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer

    En festlig förrätt med färska räkor, ägg och sparris som blev populär på 50-talet. Med en hemlagad Rhode Island-sås blir det en riktig hit på middagsbordet.

    Räkcocktail - världens godaste
  2. Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé

    2. Helstekt klassiker

    Betyg 4.6 av 5.13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer

    Servera en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag på 50-talet!

    Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé
  3. Frukt i gelé

    3. Mästerverket till efterätt

    Betyg 3.5 av 5.8 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer

    Göm vindruvor, jordgubbar och hallon i gelé och du får en riktigt tjusig dessert som får gästerna på fall.

    Frukt i gelé
ICA-kuriren & ICA Provkök

ICA-kuriren & ICA Provkök

● ICA-kuriren startade 1942 och blev med tiden Sveriges ledande kundtidning. Genom artiklar med råd om hem och matlagning guidade man husmodern i hennes moderna hushåll. 

● Journalisten Maja-Lisa Furusjö var under många år tidningens chefredaktör. 1984 tilldelades hon Stora Journalistpriset för sitt banbrytande arbete med oberoende konsumentjournalistik.

● 1953 öppnade ICA Provkök på Stureplan i Stockholm. Provköket var utrustat med all modern teknik och skulle även hjälpa ICA-krurien, som ville skriva mer om mat, hem och hushåll. Provköket utvecklades även till en testfunktion för alla sorts varor: höll de måttet för att användas i matlagning i hemmet? Gjorde de inte det, fick de tummen ned – även om varorna kom från ICA själva.

● Tidningen och provköket genomförde viktiga folkhälsogärningar som att näringsberäkna recept och hålla föredrag om matlagning och hushållsarbete. 

Artiklar Visar 1643 stycken

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?

Mathistoria

Det nya franska köket

Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.