Mat på det sunda 1930-talet
Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.
Storslagna planer på en 50-talsfest? Eller känner du för att laga en middag som går i nostalgins tecken? Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.
En festlig förrätt med färska räkor, ägg och sparris som blev populär på 50-talet. Med en hemlagad Rhode Island-sås blir det en riktig hit på middagsbordet.
Servera en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag på 50-talet!
Göm vindruvor, jordgubbar och hallon i gelé och du får en riktigt tjusig dessert som får gästerna på fall.
● ICA-kuriren startade 1942 och blev med tiden Sveriges ledande kundtidning. Genom artiklar med råd om hem och matlagning guidade man husmodern i hennes moderna hushåll.
● Journalisten Maja-Lisa Furusjö var under många år tidningens chefredaktör. 1984 tilldelades hon Stora Journalistpriset för sitt banbrytande arbete med oberoende konsumentjournalistik.
● 1953 öppnade ICA Provkök på Stureplan i Stockholm. Provköket var utrustat med all modern teknik och skulle även hjälpa ICA-krurien, som ville skriva mer om mat, hem och hushåll. Provköket utvecklades även till en testfunktion för alla sorts varor: höll de måttet för att användas i matlagning i hemmet? Gjorde de inte det, fick de tummen ned – även om varorna kom från ICA själva.
● Tidningen och provköket genomförde viktiga folkhälsogärningar som att näringsberäkna recept och hålla föredrag om matlagning och hushållsarbete.
Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.
Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?
Här har vi samlat tidstypiska recept och lite kuriosa från 1900-talets början.
Fina råvaror och elegant uppläggning har inte alltid varit en självklarhet på restaurang.