Svensk mathistoria

Nostalgisk 50-talsmat

Storslagna planer på en 50-talsfest? Eller känner du för att laga en middag som går i nostalgins tecken? Här har vi dukat fram utsökta rätter från 50-talet.

50-talets Sverige

 • På 50-talet är Sverige på uppsving, levnadsstandarden höjs och industrin blomstrar.
 • 1951 får vi en tredje semestervecka som många spenderar i sommarstugan. För dem med lite mer pengar väntar en charterresa till det nya resemålet Mallorca.
 • Allt fler kvinnor kommer ut i arbetslivet och får mindre tid för köksbestyr. Långkoket får ge vika när skafferiet fylls med hel- och halvfabrikat och andra snabba alternativ.
 • Frysta varor är nytt i butikerna, och spenat och blomkål blir storsäljare. Efterrätten är fortfarande en viktig komponent, och det är inte ovanligt att avsluta både lunch och middag med något sött. 


Festlig meny a lá 50-tal

 1. Räkcocktail

  1. Spektakulär förrätt

  Betyg 4.3 av 5.
  49 personer har röstat
  Receptet har 4 kommentarer.

  En festlig förrätt med färska räkor, ägg och sparris som blev populär på 50-talet. Med en hemlagad Rhode Island-sås blir det en riktig hit på middagsbordet.

  Räkcocktail
 2. Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé

  2. Helstekt klassiker

  Betyg 4.6 av 5.
  12 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Servera en helstekt kyckling på klassiskt vis tillsammans med svartvinbärsgelé och små, stekta kulpotatisar. En typisk svensk söndagsmiddag på 50-talet!

  Helstekt kyckling med gräddsås, inlagd gurka och gelé
 3. Frukt i gelé

  3. Mästerverket till efterätt

  Betyg 3 av 5.
  6 personer har röstat
  Receptet har 0 kommentarer.

  Göm vindruvor, jordgubbar och hallon i gelé och du får en riktigt tjusig dessert som får gästerna på fall.

  Frukt i gelé
ICA-kuriren & ICA Provkök

ICA-kuriren & ICA Provkök

● ICA-kuriren startade 1942 och blev med tiden Sveriges ledande kundtidning. Genom artiklar med råd om hem och matlagning guidade man husmodern i hennes moderna hushåll. 

● Journalisten Maja-Lisa Furusjö var under många år tidningens chefredaktör. 1984 tilldelades hon Stora Journalistpriset för sitt banbrytande arbete med oberoende konsumentjournalistik.

● 1953 öppnade ICA Provkök på Stureplan i Stockholm. Provköket var utrustat med all modern teknik och skulle även hjälpa ICA-krurien, som ville skriva mer om mat, hem och hushåll. Provköket utvecklades även till en testfunktion för alla sorts varor: höll de måttet för att användas i matlagning i hemmet? Gjorde de inte det, fick de tummen ned – även om varorna kom från ICA själva.

● Tidningen och provköket genomförde viktiga folkhälsogärningar som att näringsberäkna recept och hålla föredrag om matlagning och hushållsarbete. 

Artiklar (1568)

Svensk mathistoria

Mat på det sunda 1930-talet

Gymnastik, frisk luft och hälsosam mat var i fokus på 1930-talet. Och så var det poppis att hänga på mjölkbarer. Här bjuder vi på mathistoria och några klassiska rätter från ett årtionde som gick i sundhetens tecken.

Svensk mathistoria

Maträtter från 60-talet

Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Historielektion!

Kräftskivans historia

Nu är det kräfttider! Lär dig mer om viktiga årtal i kräftans historia, och gläns på kräftskivan med dina kräftkunskaper.

Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?

Mathistoria

Ljuvlig 80-talsmat

Här har vi samlat nostalgiska recept som väcker 80-talet till liv!