ÖVER 60 MIN | Medel

Pancetta- och färsfylld lammstek

Härligt pigga smaker från persilja, citron och timjan möter pancettans sälta och lammköttets unika karaktär i den här ”rullade” lammsteken. Lammfärs i fyllningen gör den extra saftig och lyxig i smakerna. Lika lyckad till påsk som till söndagsstek.

Detta är ett recept från Buffé nr 4, 2014
Till Buffé

Gör så här

Bra att veta när du ändrar antalet portioner

Detta recept är gjort för 6 portioner. När du ändrar antalet portioner så ändras också mängden i ingredienserna. I vissa fall kan detta resultera i att tillagningstiden behöver justeras.

 1. Sätt ugnen på 125°C.
 2. Blanda färsen med persilja, timjan, salt och peppar.
 3. Riv skalet på citronen med ciselerings- eller rivjärn (grova sidan). Dela citronen och pressa ut juicen, ca 1⁄2 dl (för 6 portioner).
 4. Rör ner citronskal, citronjuice och äggula i färsen och blanda väl.
 5. Ta bort ev nät från lammsteken. Putsa bort ev hinnor och fett. 
 6. Vik ut köttet. Skär ett snitt på mitten tills 1–2 cm återstår. Skär ett horisontellt snitt genom den tjocka delen – åt båda håll. Skär försiktigt och vik samtidigt ut köttet. Skär inte igenom helt, men det är ingen panik om det blir lite hål.
 7. Fläk ut köttet och banka lite lätt så det blir jämnt. Fördela pancettaskivorna omlott på köttet. 
 8. Fördela färsblandningen jämnt över pancettaskivorna med en sked. Undvik att få färs längst ut, då den i så fall trycks ut vid rullningen.
 9. Rulla ihop steken med fast hand som en rulltårta. Peta in ev färsfyllning som trycks ut. 
 10. Knyt ett steksnöre i ena änden. Se till att ha en lång ände som du drar under köttet till andra sidan (ska användas sedan att knyta ihop med).
 11. Forma en ögla med den andra snördelen. För öglan över och under köttet. Dra försiktigt snett bakåt och försök att få snöret ett par centimeter bakom den första knuten. Knyt ihop snörändarna. Salta och peppra runt om steken.
 12. Ställ en aluminiumfolieklädd plåt i botten på ugnen. Lägg steken på ett galler. Ställ i mitten av ugnen ca 1 1/2 timme.
 13. Ta ut steken och låt den vila ca 30 minuter. Om du vill ha mer färg på steken så bryn den i smör. 
 14. Klipp bort snöret och skär i skivor. Servera gärna steken med Rostad potatissallad med rädisor, Kronärtskockskräm och Salviagremolata.

Se Buffés matfilm på hur man skär, fyller och binder lammsteken här.

För alla

Fri från gluten, laktos och mjölkprotein.
Gör äggfri: Uteslut äggulan.

Tips

Lammstek i butik kan se ut på olika sätt beroende på styckningen och på lammets ursprung och storlek. Lammsteken på bilden vägde knappt 1 kg, men vi har också fått dem på 2 kg. Den större modellen kan med fördel delas i två delar för att bli lättare att hantera. Då blir det alltså två stekar.

Ingredienser

Portioner: 6
 • 250 g lammfärs
 • 1 dl hackad persilja
 • 1 msk hackad timjan
 • 1 tsk salt
 • 1 krm svartpeppar
 • 1 citron
 • 1 äggula
 • ca 1 kg urbenad lammstek
 • 75 g pancetta (coppa eller tunnskuren bacon går också bra)
 • salt och peppar

Näringsvärde
Per portion

Energi 1323 kJ / 316 kCal